Dead Space Extraction

recenze  3
Martin Šmíd, 19. 10. 2009 1:49
Po vydání hry Dead Space na Playstationu 3 a Xboxu 360 se delší dobu spekulovalo, že se dočkáme i verze pro herní konzoli Nintendo Wii. Oznámení na sebe nenechalo dlouho čekat, a když byl ohlášen titul Dead Space Extraction, spousta majitelů Nintenda Wii vykřiklo radostí. Později jsme se však dozvěděli, že nepůjde o akční hru ze třetí osoby, ale o rail shooter střílečku, což trošku zklamalo nejednoho hráče. Jak nakonec tato verze dopadla, to se dočtete v naší recenzi.

Příběh Dead Space Extraction začíná před událostmi z původní hry, kdy je nalezen Marker a vše se začne měnit a posádku napadne mimozemská forma života. Pokud jste viděli krátký film Dead Space: Downfall, který původní hru doprovodil, tak věřte, že právě tyto události se snaží Extraction převyprávět po svém. Ačkoliv by se mohlo zdát, že příběh nebude vůbec zajímavý, opak je pravdou a chvilkami připomíná první film Vetřelec, kde se skupinka lidí snaží z onoho pekla dostat. Během svého putování navštíví lokace, jako jsou kolonie Aegis VII nebo vesmírnou stanici USG Ishimura. Samozřejmě nebudou chybět ani lokace z původní hry, které určitě během hraní poznáte. Určitě se nyní ptáte, jak se celá hra vlastně hraje a jak se autorům podařilo navodit onen hororový zážitek, jenž zdobil už původní hru.

Dead Space Extraction je tedy rail shooter, kde vidíte celou scénu z vlastních očí a na obrazovce máte zaměřovač, kterým střílíte objevující se nepřátele. Samotnou postavu neovládáte vy, ale počítač, takže na vás je opravdu jenom to střílení. Autoři ale dobře původ tohoto žánru maskují neustálými rozhovory, kdy si připadáte jako v jednom delším filmu, ale i dechberoucími scénami, které představují v žánru rail shooter naprostou revoluci. Nejedná se tak o prostou automatovou střílečku, ale spíše o nový žánr, která je někde mezi klasickou adventurou a rail shooter. Ve hře se tak neztratíte a na vás je jen to, abyste přežili a zkoukli závěrečné titulky. K tomu budete mít k dispozici spoustu zbraní, většinou převzatých z loňského Dead Space. U zbraní ještě zůstaneme, protože autoři je zpracovali celkem netradičně. Pokud jste hráli původní Dead Space, jistě víte, že každá zbraň měla dva režimy střelby. Ty nechybí ani v Extraction, přičemž jsou zpracovány celkem originálně. Vezměte si, že primární střelbu spustíte tak, že máte klasicky namířen ovladač na televizi a jen mačkáte B. Pokud chcete vystřelit sekundární mód, musíte ovladač převrátit. Změnu režimu poznáte i na zaměřovači, který se ve chvilce změní.

Během samotného hraní jen nestřílíte, ale budete muset sbírat do zbraní všelijaké náboje, kterých není rozhodně nejvíce, ale i upgrady, bez nichž byste to měli později hodně těžké. Pro sbírání používáte tlačítko A, které když zmáčknete, vystřelíte jakési světlo, které vám objekt přitáhne. Většinou máte upgrady zobrazené jen na několik vteřin, takže hra hodně prověří, jestli u průchodu poklidné chodby dáváte pořád pozor. Samotná hra se skládá z deseti různorodých levelů, kdy každý projdete zhruba během půl hodiny. Hra tak není nikterak dlouhá a dohrajete ji v klidu za jedno odpoledne. Navíc je první polovina hry trošku nudnější, protože se moc věcí neděje a kromě občasných střetů s nepřáteli budete poslouchat nic neříkající rozhovory, které mají osvětlit to, co se tu vlastně stalo. To druhá polovina hry se rozjede a najednou přijdou i souboje s bossy, které se velmi povedly, a celá hra dostane neuvěřitelný spád i co se týče příběhu. Protože si byli vývojáři vědomi toho, že je hra kratší, vytvořili kromě příběhového režimu i challenge. Jedná se o režim, kde procházíte malou úrovní a likvidujete před vámi se objevující mimozemskou formu života, která se na vás valí v jednotlivých vlnách. Jedná se tak o okopírovanou Hordu z Gears of War, ale jistě hru prodlouží. Výsledné skóre se vám poté zapisuje do statistik. Na závěr ještě musíme dodat, že se celá hra dá hrát ve dvou hráčích na jedné televizi.

Už před vydáním se vývojáři z Visceral Games chlubili, že vytvořili jednu z nejhezčích Wii her současnosti. Po zapnutí vám bude jasné, že slib vyplnili a přidali dokonce něco navíc, protože hra vypadá na poměry Wii opravdu nádherně a chvilkami se vám nebude chtít věřit, že tato nádhera opravdu na Wii běží. Detailně zpracované levely oživují i nádherné komiksově laděné charaktery, které díky svým emocím vypadají opravdu uvěřitelně. Celá tato paráda se pohybuje celkem dobře, ale jsou momenty, kdy se hra nepříjemně zakucká a framerate padne na bod mrazu. Děje se tak převážně na konci hry, kdy je nepřátel opravdu hodně a vy používáte třeba granátomet. Velmi se povedl i dabing všech postav, který hře dodává na uvěřitelnosti a zapomínat nesmíme ani na zvuky a hudbu, která se stará o nezapomenutelnou atmosféru. Hru trošku táhnou dolů bugy, se kterými se můžete během hraní setkat. Několikrát se nám stalo, že počítačem ovládaná postava zamrzla a nešlo dělat vůbec nic. Musel tak následovat restart kapitoly, kterou jsme si tak museli dát od úplného začátku. Samozřejmě se tato chyba nemusí u vás vyskytnout, ale pokud se vyskytne, jedná se o hodně nepříjemnou věc.

Dead Space Extraction je na Wii vynikajícím počinem, který obsahuje velmi zajímavý příběh, hutnou hororovou atmosféru a hlavně vypiplanou hratelnost, díky níž hru budete hrát neustále dokola. Od absolutního hodnocení hru vzdalují bugy, poklesy frameratu a v neposlední řadě krátkost, díky níž ji dohrajete za jedno odpoledne. Kdyby byla hra delší a odpustila si nějakou tu chybu, absolutní hodnocení by ji jistě neminulo. To ale nemění nic na tom, že se jedná o jednu z nejlepších Wii her letošního roku.

Dead Space Extraction

ps3wii
Electronic Arts, Visceral Games
Datum vydání hry:
29. 9. 2009
KARTA HRY
9/10

Komentáře