Dead Space 2

recenze  28
Martin Šmíd, 6. 2. 2011 19:45
Hororové hry si už neodmyslitelně našly místo mezi hráči. Na začátku všeho jsme tu měli Alone in the Dark, Silent Hill nebo Resident Evil. Poslední jmenovaná hra se spíše v posledních letech od hororu odklonila, takže se za ní začala hledat náhrada. Tu přinesla EA v podobě hry Dead Space, která si u nás odnesla před dvěma lety devítku. Nyní vyšlo pokračování, které na původní hru přímo navazuje a slibuje, že se hráči budou bavit ještě více, jak v případě prvního dílu. Jestli tomu skutečně tak je, na to vám odpoví naše recenze.

Možná si ještě dnes vzpomenete na hrůzné události z lodi USG Ishimura, kde jste jako Isaac Clarke jen tak tak unikli smrti před krvelačnými nekromorfy. Druhý díl na tyto události přímo navazuje, přičemž se odehrává jen několik let po nich. Hlavní změnu si všimnete už na začátku, když pohlédnete do tváře samotnému hlavnímu hrdinovi. Ten se ještě úplně nevzpamatoval z prožitého hororového zážitku a neustále před sebou vidí i svoji přítelkyni Nicole, která ho navštěvuje v podobě nekromorfa a po kouskách mu tak ničí život. Ostatní se Isaacovi raději vyhýbají a po nějaké té době je uvězněn v blázinci. Co se ale nestane. Je objeven nový Marker, který začne znovu měnit lidi na ohavná monstra. Isaac je tak zpět tam, kde byl. Mezi stovkami monster a mrtvol rozsekaných na kusy. Znovu tak bude muset utéci, tentokrát z obrovské vesmírné stanice, přičemž bude muset i zjistit, co od něj Nicole přesně chce.

Dead Space 2 je klasické pokračování, které staví na základech svého předchůdce, ale snaží se je všemožně vylepšovat. Pokud jste hráli první díl, tak se v tom druhém budete cítit jako doma a už po několika minutách budete likvidovat monstra s takovou přesností, jako před lety. Nyní potěší jistě fakt, že hra je rozdělena do více kapitol, které jsou menší, díky čemuž celý příběh pěkně odsýpá, stejně tak samotná hra. Přesto se nejedná o nijak krátkou záležitost. Na první hraní nám Dead Space 2 zabral nějakých deset hodin na střední obtížnost, což je dneska hodně slušná délka. Navíc po dohrání se vám odemknou nové obtížnosti a možnosti, takže si troufáme tvrdit, že i znovuhratelnost zde bude tentokrát hodně vysoká.

Už první Dead Space stavěl na hororové atmosféře, která se v mnoha okamžicích dala krájet. Druhý díl v tomto pokračuje, přičemž zde naleznete daleko více lekacích momentů, a dokonce i během průchodu chodbou, která se zdá být opuštěná, budete mít prst neustále na spoušti. Nepřátelé totiž překvapí zrovna ve chvíli, kdy to nejméně čekáte. Pokud si tak nedáte pozor, může vás rychle postihnout hodně krvavá smrt. Ostatně, brutální smrti patří k hlavním artiklům druhého dílu. Není nic neovitého, když nepřátelé rozpůlí nebohého Isaaca na půl, vyškrábou mu oči nebo rozsekají na malé kousky, přičemž jsou vidět jeho vnitřnosti. Dead Space 2 tak rozhodně není hra určená dětem a nálepka 18+ není na krabičce pro srandu.

Už v prvním odstavečku jsme se zmínili, že děj tentokrát není zasazen na vesmírnou loď USG Ishimura, ale na obrovskou vesmírnou stanici Sprawl, která je docela blízko planety Země. Tato stanice je také zvláštní tím, že ji lidstvo vybudovalo ze zbytku vytěženého Saturnova měsíce Titan. Díky zasazení hry do tohoto velkého městského komplexu dostal druhý díl větší různorodost prostředí, takže jednou budete procházet uličky Sprawlu, jindy zase mrazírny, pomodlíte se v kostele, dostanete se do laboratoří a podíváte se i mimo město, když se proletíte ve vesmíru. Nebude chybět ani procházka lodí USG Ishimura, ve které poznáte spoustu známých lokací a dokonce si i Isaac Clarke občas vybaví, co se mu kde stalo a kde ho co přepadlo.

Se samotným prostředím pak souvisejí i nepřátelé. Znovu ve druhém díle potkáte staré známé nekromorfy, ale nebudou chybět ani nové druhy. Mezi ty nové potvory patří třeba malé děti s obrovskými pařáty nebo malí broučci, kteří ve vaší blízkosti vybouchnou. Abyste měli proti těmto potvorám nějakou šanci, budete mít docela velký výběr zbraní. Na začátku budete mít pro hru charakteristickou plazmovou řezačku, později i obligátní samopal a nebudou chybět ani nějaké ty novinky. Co nás během hraní trošinku trápilo, byl nedostatek nábojů. Těch opravdu moc není, stejně tak lékárniček, takže občas jsme museli pořádně taktizovat a zneškodnit nepřátele na co nejmenší počet výstřelů. Když už ale náboje dojdou, není naštěstí všemu konec. Isaac totiž může použít k zneškodnění nepřátel i telekinezi, díky níž hází ostré předměty. Rovněž může obludné nekromorfy zpomalovat a poté v klidu co nejefektivněji rozstřílet.

Než nakoupení všech dostupných zbraní je životně důležitější vylepšování vybraných kousků. Díky tomu tak učiníte třeba z plazmové řezačky daleko silnější zbraň, která sestřelí i bosse na pár nábojů. Rovněž se do ní vejde více nábojů na jedno nabití a i nabíjení bude postupně rychlejší, což se v hektickém boji vždycky hodí. Kromě vylepšování zbraní je pak důležité vylepšovat i oblek hlavního hrdiny, který vám přinese nejen větší výdrž, ale i život. S tím pak souvisí ještě nakupování lepších verzí obleku, které o něco více vydrží, ale hlavně pojmou daleko více věcí v inventáři, což se hlavně na konci bude hodit, když budete potřebovat hromady lékárniček.

Trošinku překvapující bylo, když vývojáři oznámili, že druhý díl nabídne i multiplayerovou část. Ta zřejmě nemůže chybět v žádné dnešní hře. Naštěstí se vývojáři zaměřili primárně na příběhovou kampaň a online multiplayer je tu jen do počtu, což je ostatně vidět už na první pohled. Na hráče v něm čekají týmové režimy pro osm hráčů, přičemž jeden tým se chopí vojáků a druhý nekromorfů. Tyto dvě strany pak proti sobě bojují a během bojů plní zadané úkoly. Tedy, různorodější úkoly plní spíše členové vojenské jednotky, kteří mohou během celého klání taktizovat a vytvářet celkem zajímavé palebné pozice. To život nekromorfa je daleko jednodušší a jeho cílem je zneškodnit co nejvíce nepřátel opačné rasy. Trošinku tak tato část připomíná boj lidí proto vetřelcům. Každopádně u multiplayeru se dá na nějaký ten čas zabavit, což jako menší bonus v prodloužení délky působí docela dobře. Pokud jste ale čekali nějakou plnohodnotnější část, máte smůlu.

Už když jsme hru viděli na GamesComu, tak jsme si nemohli nevšimnout grafického zpracování. To jsme vychvalovali ostatně v našich prvních dojmech a vychvalovat ho budeme i v recenzi. Vývojáři urazili od prvního dílu velký kus cesty, a ačkoliv druhý Dead Space běží na stejném enginu, vše je takové vyhlazenější a prostě hezčí na pohled. Nemluvíme nyní jen o samotném prostředí, nepřátelích, ale i samotném hlavním hrdinovi. Grafická stránka hry Dead Space 2 je jedním z největších trumfů a k tomu všemu přičtěte fakt, že jsme během hry nenarazili na poklesy frameratu a další neduhy, které trápí hodně, daleko ošklivějších her. Velmi dobře je pak na tom i samotné ozvučení, které vytváří tu pravou hororovou atmosféru a do toho si přičtěte i povedený soundtrack a dabing všech postav. Za technickou stránku hry si vývojáři zaslouží jednu velkou pochvalu, protože jsme na ní nenašli ani jednu chybičku.

Dead space 2 je větší, epičtější, akčnější a daleko lepší, jak jeho předchůdce. Hráče si získá skvělým hororovým příběhem plného napětí a vynikající hratelností, u které budete křičet blahem. Už dlouho jsme tu neměli hororovou hru, u které bychom pomalu kráčeli temným levelem s prstem na spoušti a klepali se, co na nás vybafne za dalším rohem. Dead Space 2 je prostě řemeslně dobře odvedená práce, která si zaslouží vaše peníze. Nyní se všichni vydejte do obchodů, tento nářez za to stojí!

Dead Space 2

ps3x360
Electronic Arts, Visceral Games
Datum vydání hry:
25. 1. 2011
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře