Dead Rising 2

recenze  3
Martin Šmíd, 22. 10. 2010 13:04
Na začátku současné generace konzolí vydal Capcom povedenou zombie vyvražďovačku Dead Rising pro Xbox 360. Měli jste obrovské mraveniště se zombíky, kde jste si mohli dělat prakticky vše, co se vám zamanulo. Hra si ihned získala miliony fanoušků a ani herní kritici nekladli odpor, a podpořili ji slušnými známkami. Na druhý díl fanoušci museli čekat čtyři roky, přičemž ho nemají na svědomí původní japonští vývojáři, ale pro nás celkem neznámé kanadské studio Blue Castle Games. Byli jsme tak zvědaví, jak druhý díl dopadne. Na tuto otázku by vám měla odpovědět naše recenze.

Pokud jste nehráli původní hru na Xboxu 360 nebo jen vlastníte Playstation 3, tak se netrapte, že by na ni nějak extra druhý díl navazoval. To rozhodně ne. Máme tu novou zápletku, město a samozřejmě i hlavního hrdinu. Ten se jmenuje Chuck Green, přičemž jeho drahá žena byla zabita zombiemi v Las Vegas a jeho malá dcerka pokousána. Přežila, ale každý den potřebuje dávku drahého, ale zázračného léku Zombrex, který zabraňuje její mutaci. Chuck Green moc peněz nemá, ale na lék si vydělává motokrosovým ježděním v arénách, kde se to jen hemží nemrtvými hajzly. Ty tam pak seká na kusy s dalšími soutěžícími. Během jednoho takového večera se ale vše zvrtne. Někdo vypustí zombíky z klecí a ti se ihned rozutečou zakousnout do chutného, čerstvého masa, tedy do návštěvníků těchto krvavých závodů. Chuckovi se naštěstí podaří uniknout i se svoji dcerou do úkrytu, ale pomoc je vzdálena tři dny a malá potřebuje pravidelně dostávat léky, které nemá. Chuck se tak bude muset po tři dny potulovat po centru a hledat léky, ale plnit i další úkoly, aby neskončil po záchraně ve vězení.

Kromě samotného příběhu a nového prostředí, se od minulé návštěvy zase tak moc nezměnilo. Příběh ani zde není vaším pánem, ale vaším pánem je pořád čas, který odpočítává chvíli, kdy přijede posila a všechny oživlé zmetky zlikviduje. Pokud budete hrát Dead Rising 2 vůbec poprvé, což bude, pokud máte třeba jenom Playstation 3, tak se vám tento sytém bude moci zdát hodně komplikovaný. Kvůli běžícímu času totiž nebudete vědět, co dělat dřív. Během hraní tak mohou nastat situace, že budete váhat, jestli se máte vydat splnit nějaký ten vedlejší úkol, nebo tu hodinku počkat a splnit raději příběhový quest. Pokud totiž zmeškáte stanovený čas zadání úkolu, tak postava, kterou máte zachránit, jednoduše zemře. Zachránění a mrtvé postavy poté máte ve speciálním deničku. Úkol tak jednoduše propadne, ale hra rozhodně nekončí. Jediné tedy co musíte dělat během hry, je shánět zmíněný Zombrex pro svoji dceru.

Díky tomu, že pánem hry je čas, se vám asi nikdy nepovede vše splnit na první pokus. Vzhledem k tomu, že některé úkoly vyžadují i vysoký level, tak je bude možné splnit třeba až na druhé hraní. Třeba někteří bossové jsou hodně těžcí a na první hraní je prakticky nemáte šanci porazit. Třeba hned ten první na záchodcích nám dal hodně rychlý a velká výprask. Pokud se vám ale i zbytek hry bude zdát těžký, tak celé čtyři dny můžete jen levelovat a až na druhé hraní se do všech úkolů pustit. Hra vás nijak nenutí plnit úkoly a jen vy jste tak pánem svého času. Je tak jen na vás, co přesně budete dělat. I díky této zcela unikátní hratelností věříme, že si hru dáte hned několikrát. Dopomáhá tomu fakt, že pokaždé může být procházka hrou jiná, což zaručuje hodně velkou znovuhratelnost. Nyní ale něco k onomu zmíněnému levelování. Tím jak likvidujete oživlé hajzlíky, tak vám roste i level, takže se Chuck po nějakém tom čase stává odolnější vůči útokům, ale dokáže být i sám o dost rychlejší a hlavně silnější. Dokonce se během levelování učí novým pohybům, kombům a nechybí ani nauka o kombinování předmětů.

Právě kombinování jednotlivých předmětů je velkou novinkou hry. A že kombinací máte opravdu hodně. Vezměte si do rukou třeba kýbl a dejte do něj vrtačku. Kýbl pak použijte a uvidíte, jak bude mít ubohá zombie najednou hlavu v kýblu, tedy to, co z ní zbude. Kombinování předmětů je hodně zábavné a bavilo nás, jak jsme neustále přicházeli na nové možnosti. Ostatně i věcí, které můžete během hry sebrat a použít ke zneškodnění zombíků, je celá řada. Prakticky můžete sebrat vše, co uvidíte v obchodním domě. Od květináčů, ramínek, košťat až po lavice a samozřejmě nějakých těch zbraní, jako jsou basebalové pálky a páčidla.

Ačkoliv je Dead Rising 2 po většinu hraní hodně zábavný, tak jedna věc ho občas degraduje jako opravdu frustrující záležitost. Tou věcí je ukládání vašeho postupu hrou. Ukládat pozici je možné jen na záchodcích, kterých je ale ve hře tak málo, že je občas budete hledat opravdu dlouho (alespoň tedy už nemáte jen jednu pozici na ukládání, ale rovnou tři!). Vzhledem k tomu, že vás prakticky může sundat každá zombie ve vaší blízkosti, pokud si byť jen na chvilku nedáte pozor, tak občas budete vzteky mlátit kolem sebe. Vezměte si situaci, kdy jste splnili celkem obtížný úkol, zabili hodně tuhého bosse a před záchodky vás někdo sejme. V tento moment většina z vás zrudne a hodí ovladačem do zdi. Jakýkoliv postup hrou je ten tam a vy musíte začít znovu. Přiznáváme se, že jednou jsme i my takto znechuceně hru vypnuli. Je to celkem škoda, alespoň nějaké to automatické ukládání vývojáři mohli zapracovat.

Velkou novinkou druhého dílu je pak multiplayer a kooperativní hraní. Nejprve k multiplayeru, který se až tak multiplayerem nazvat nedá. Prakticky můžete jenom bojovat v aréně soutěže Terror is Reality na motorkách o to, kdo sundá více zombíků. Tento režim je pak možné hrát ve čtyřech lidech, takže také nic moc. Daleko zajímavější je ale kooperativní režim, protože v něm můžete projít celou příběhovou kampaň. Jeden hráč se chopí hlavního hrdiny, zatímco druhý bude jeho přesnou kopií. Takové dvojče prostě. Hraní ve dvou je hodně zábavné a některé pasáže dokonce i lépe přejdete. Pokud tak máte nějakého kamaráda na Xbox Live nebo Playstationu Network s touto hrou, doporučujeme kooperativní režim alespoň vyzkoušet.

Co se týče grafické stránky, tak ta je na možnosti povedená. Zombie vypadají dobře, stejně tak v rámci možností i prostředí. Co už ale možná neohromí, jsou celkem toporné NPC postavy, ale i hlavní hrdina. Dále možná trošinku naštve klesající framerate (testovali jsme Xbox 360 verzi), když běžíte halou, kde se to jen hemží oživlými zrůdami. Sice nejde o nic frustrujícího, ale pokles je více jak znatelný. Zvuková stránka je na tom dost průměrně. Sténající zombii jsou celkem fajn, stejně tak zvuky zbraní. Naštve ale hodně průměrný dabing, přičemž zvláště po některých postavách budete mít nutkání hodit ovladačem, aby už držely hubu. Co dále celkově hře nepřidává, jsou neustálé nahrávací obrazovky. Vezměte si, že se občas musíte dostat z jednoho konce na druhý, přičemž cestu vám vždy přeruší několik nahrávacích obrazovek. Vývojáři se s tímto mohli vypořádat lépe

Pokud máte rádi zombie a hry, kde nemusíte moc namáhat mozek, tak je Dead Rising 2 pro vás tím pravým kandidátem. V Dead Rising 2 jde tak prakticky jen přežít ony tři dny, a jak je budete prožívat, to už je jen na vás. Můžete si buď stoupnout do kouta a nechat běžet čas, nebo se pokusit zachránit pár dalších lidí. Volnost je navíc největším plusem, díky němuž můžete hrát Dead Rising 2 pořád dokola.

Dead Rising 2

ps3x360
Capcom, Blue Castle Games
Datum vydání hry:
28. 9. 2010
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře