Dead Island

recenze  12
Martin Šmíd, 18. 9. 2011 21:45
V posledních letech se objevilo docela dost her s oživlými mrtvolami, takže je jasné, že každá další to bude mít těžká, zvláště, když tu máme několik povedených kousků, kam patří zcela určitě Left 4 Dead nebo Dead Rising. O něco snadnější cestu by měla mít k hráčům hra Dead Island od polských vývojářů ze studia Techland. Hlavně díky parádnímu teaseru, který musel každého hráče chytnout za srdce. Po něm se prostě nešlo netěšit. Jak ale dopadl finální produkt, od kterého jsme si slibovali hodně kvalitní zábavu, na to vám odpoví naše recenze.

Možná jste už přemýšleli, kam se vydáte v příštím roce na dovolenou. Mezi možné destinace určitě patří nějaký ten tropický ostrov s nádherným modrým mořem a písečnými plážemi, kde v noci poblíž probíhají nejrůznější večírky plné alkoholu a spoře oděných tanečnic. Prostě ideální dovolená, na kterou by se chtěl dostat jednou každý. Jako třeba hlavní hrdinové dneska recenzované hry Dead Island. Tropický ostrov Banoi všechny tyto kritéria splňuje, ale co se nestane. Jednoho večera napadnou ostrov zombie a zůstanou jen hrstky přeživších roztroušeni po ostrově, které čekají na záchranu. Je jasné, že v tento okamžik dovolená končí a začíná záchrana o holý život. Hlavním cílem je pochopitelně dostat se z ostrova, pokud možno v celku a ne v několika kusech, které bude v pytli odvážet armáda. Příběh je vcelku zajímavý a přináší dokonce několik docela zásadních zvratů. I když třeba není tak silně emocionálně laděn, jako na začátku zmíněný teaser, stěžovat si na něj určitě nemůžu.

Po úvodním intru, kdy je večírek přerušen děsivým krveprolitím, si musíte vybrat, za jakou postavu budete hrát. Máte tu na výběr hned čtyři, přičemž každá má svoje vlastní návyky a bojové schopnosti. První je tu Logan, který se vyžívá spíše zbraně na dálku a rád něco po oživlých neřádech hází. To Sam B se vyžívá spíše v hrubé síle a rád si to vyříkává s kousacími potvorami pěkně z očí do očí, třeba lopatou. Za něžné pohlaví, no, jak se to vezme, je tu Purna, která se ráda vyžívá ve střelných zbraních. Popravdě, moc jich ve hře nenajdete. No a poslední tu je Xian, která pro boj ráda využívá sečné zbraně, kterými nebožtíky pěkně porcuje.

S vybranou postavou jste pak hozeny k hrstce přeživších na pláži, přičemž tady začíná dobrodružství rozpínající se ve čtyřech aktech. Dead Island by se dal nejvíce přirovnat ke hře Far Cry 2. Máte tu i když omezeně ale máte otevřený svět, ve kterém bojujete proti zombiím, přičemž plníte celou řadu úkolů, ať už těch hlavních, které vás posouvají příběhem dále, tak i ty vedlejší, za které levelujete a odemykáte si další schopnosti. Právě na té větší volnosti Dead Island staví a daří se mu to. Docela jsem se na začátku bál, aby ostrov nabídl různorodější lokace, než jen písečné pláže. Naštěstí nabídne. Během hraní se podíváte nejen na pláže, ale i do útrob ostrova, kde se to jen hemží laboratořemi, menšími městečky, lesy a dalšími lokacemi.

Během svého putování potkáte spoustu NPC postav, které slouží jako zadavači úkolů. Většina úkolů je naprosto banálního charakteru, přičemž moc různorodosti se jim také nedostalo. Právě úkoly jsou jednou z větších chyb, protože jsou ve většině případech pořád stejné a hra tímto upadá do stereotypu, ze kterého se dostává dost těžko. Stejně tak neustálá likvidace zombií bez větší inovace hratelnosti nepomáhá. Samozřejmě zde je jen na každém hráči, jestli si bude neustálé přísuny potvor užívat, nebo jimi bude frustrován. Já jsem bohužel patřil spíše do té druhé skupiny. Naštěstí po ostrově nemusíte chodit jen pěšky, ale můžete využít i dopravní prostředek, který vás dostává od úkolu k úkolu rychleji a nemusíte se navíc tak nadřít s onou hrůzou za ploty. Pokud se vám náhodou stane, že zemřete, nemusíte se moc obávat. Hra má totiž rozumně umístěné checkpointy, takže se objevíte jen několik metrů od svého konce.

Naštěstí vývojáři připravili několik druhů zombií, takže zde potkáte nejen základní druhy, které jsou pomalé a moc škod nenapáchají, tak ty rychlejší, výbušné a dokonce se tu objeví i nějaký ten boss, který bude vyžadovat použití určité taktiky. Abyste měli proti hejnům hnijících potvor šanci, budete mít opravdu velký výběr nejrůznějších zbraní. Asi těmi nejpoužívanějšími budou ty na krátkou vzdálenost, jako je basebalová pálka, nejrůznější trubky, sekáčky a další. S těmito zbraněmi se pojí jedna docela zásadní věc, a to je jejich opotřebovávání. Po několika mrtvých kouskách zombií je totiž zbraň na odpis, takže je nutné ji opravit za určitý obnos peněz. Trochu nechápu, proč je nutné za opravu platit, když si ji vlastně provádíte sami, ale alespoň jste nuceni sbírat od mrtvol peníze a prohledávat i skřínky a další zákoutí hry. Docela jste tak automaticky nuceni dělat průzkum okolí, abyste jen nebojovali. Zajímavostí je, že během hraní nesbíráte jen peníze, ale i nejrůznější součástky, z kterých si můžete poté sestrojit zbraň vlastní. Samostatnou kapitolu pak tvoří střelné zbraně. Ty ale budete využívat jen hodně málo, protože nábojů není nikdy dost.

Pochvalu si vývojáři zaslouží za možnost hru projít ve čtyřech hráčích. Kooperativní režim šlape jako hodinky a během jeho hraní nenastal ani jeden menší problém. Jen je samozřejmě nutné počítat s tím, že se hraní stane i díky jedné obtížnosti daleko jednoduší a samozřejmě i ta atmosféra dost utrpí. Když jste téměř nezastavitelné likvidační komando, jen těžko budete mít strach. Je tak na každém z vás, jak kooperaci přijme. Samozřejmě není povinná, takže ve výsledku pokud vám vadí, nemusíte se do kooperace pouštět.

Grafická stránka je dost rozporuplná. Zombie vypadají slušně, stejně tak tropický ostrov není nejhorší, ale později si začnete všímat mizerných textur a hlavně spousty nedodělků, které kvalitu jenom snižují. Rozhodně ani animace na lepším požitku nepřidají, protože jsou dost archaické a už v mnoha hrách, dokonce s menším rozpočtem, jsem viděl hezčí. Co je naštěstí alespoň možné pochválit, je framerate, který i přes větší rozlehlost drží a nepadá, alespoň v testované Xbox 360 verzi. Zvuková stránka také není špatná a až uslyšíte řev zombie, která se právě na vás rozeběhla, zamrazí vás v zádech, a je jedno, jestli se nacházíte na začátku nebo na konci hry. Dabing je pak jen průměrný. České hráče možná zamrzí fakt, že Dead Island není jako na PC lokalizován do češtiny, ale tohle samozřejmě nemůžu použít jako nějakou zásadní chybu, která by hře ublížila. Ona navíc ta angličtina zde není ta složitá. Daleko horší je celá řada nejrůznějších bugů, které hru sužují. Vývojáři už ovšem přislíbili opravný patch, který dokonce dostane přednost před prvním DLCčkem.

Dead Island asi není nejlepší hrou tohoto roku, ale slušnou akcí se zombíky se špetkou hororu určitě je. První teaser vyhnal očekávání do nesplnitelných výšin a pokud očekáváte nějakou převratnou zombie řežbu, jste na špatné adrese. Pokud ale čekáte jen akční hru na ostrově s oživlými mrtvolami, spoustou úkolů a desítkami hodin slušné zábavy, určitě si Dead Island kupte.

Brzy se můžete těšit na druhý názor na Dead Island, který přinese videorecenze z Playstation 3 verze.

Dead Island

ps4ps3x360
Deep Silver, Techland
Datum vydání hry:
9. 9. 2011
Žánr:
Střílečka, Hack and slash/Beat 'em up
KARTA HRY
8/10

Komentáře