DC Universe Online

recenze  15
Martin Šmíd, 9. 2. 2011 23:45
Když se podíváme na PC hry, tak zjistíme, že jeden žánr byl doposud na konzolích hodně opomíjen. Tím žánrem jsou pochopitelně MMO hry. Sice jsme tu měli před několika lety Final Fantasy 11, ale od té doby nic. Vše se nyní pokusí změnit Sony Online Entertainment se svojí novou hrou DC Universe Online, na které vývojáři pracovali šest dlouhých let, a vývoj spolykal zhruba 50 milionů dolarů. Pojďme se podívat, jak hra, ve které potkáte takové ikony, jako je SuperMan, Batman, Joker nebo Wonder Woman, dopadla.

Pokud vývoj této hry sledujete, tak vám určitě neunikl nádherný CGI trailer, kde si to rozdávají superhrdinové a záporáci. Tento velkolepý trailer odstartuje i samotnou hru. Intro se odehrává v budoucnosti ve městě Metropolis, přičemž vrcholí smrtí Supermana, kterého probodne Lex Luthor. Filmeček poté pokračuje ve Strážné věži (Watchtower), tentokrát už v současnosti, kde Lex Luthor vypráví tento příběh současnému Supermanovi, Batmanovi a Wonder Woman. Lex Luthor poví, že zabít Supermana se mu podařilo tím, že umělé inteligence Brainiac pomalinku krade energii k vytvoření své vlastní armády, která by zničila svět. Díky tomu se mu tak podařilo zničit celou Justice League, přičemž on sám poté selhal v boji proti Brainiacovi, který si podrobil celou planetu. Hrdinům tak řekne, že se vrátil do minulosti, aby této zkáze zabránil. Justice League tak má za úkol najít nové hrdiny, kteří by v brzké době bojovali proti Brainiacu, který se nezadržitelně blíží na planetu Zemi.

Po zapnutí hry přijde na výběr postava, za kterou budete hrát. Už tato složka na začátku je velmi důležitá, protože přímo ovlivní, jak budete hrou postupovat. Na výběr máte dvě základní skupiny, které jsou pochopitelně Superhrdinové a Záporáci. Pokud si vyberete Superhrdinu, musíte pak určit, koho si dáte jako učitele. Na výběr máte Supermana, Batmana nebo Wonder Woman. Záporáci zase mají Jokera, Lexe Luthora a Circe. Vybráním učitele ovlivníte celý začátek hry. Dáme příklad. Pokud si vyberete Batmana, budete začínat v zatuchlém Gothamu, kde se budete utkávat se záporáky z netopýřího univerza. Pokud si ale vyberete Supermana, tak začnete v Metropopis, kde se zase budete utkávat na začátku s jinými záporáky. Wonder Woman pak také začíná v Metropolis, ale má zase jiné úkoly. Postupem hrou se ale jednotlivé úkoly a dějové linky propletou, takže nic nebude bránit, aby je plnily společně postavy z univerze Batmana i Supermana. Totéž pak rovněž platí pro záporáky.

Po vybrání postavy skočíte do tutoriálu, který by měl hráče připravit na samotné hraní. Bohužel opak je pravdou a tutoriál slouží jen k vyzkoušení boje a několika dalších věcí. Na vše ostatní už budete muset přijít sami, což je docela škoda. Hodně často se tak na začátků může stát, že jednoduše nebudete vědět, kde co máte a co můžete dělat. Tutoriál by si tak zasloužil daleko lepší zpracování.

Nyní už ale do města, tedy do obou měst. Jak Gotham, tak Metropolis jsou vymodelovány do nejmenšího detailu, přičemž v nich naleznete i spoustu známých míst. Pokud jste třeba fanoušci Batmana, tak při průletu Gothamem můžete navštívit cirkus, Arkham Asylum nebo čističku vody. K orientaci nad městem slouží jednoduchá mapa, která vám ukáže důležitá místa. Všechny pamětihodnosti navíc postupem hrou obletíte díky informátoru, který vám na policejní stanici v jednotlivých čtvrtí zadává úkoly. Díky němu tak létáte nad městem a zjišťujete nové a nové informace o jednotlivých budovách, ale i částech měst. Města sami o sobě bohužel nenabízejí kromě poznávání známých míst a plnění jednotlivých úkolů moc aktivit. Najdete v nich jen jakési závody, kdy musíte v časovém limitu prolétnout všechny checkpointy. Víc nic, což je docela škoda.

Pojďme se podívat na hlavní složku hry, kterou jsou souboje. Ať už budete plnit jednotlivé úkoly nebo jen tak se procházet jedním ze dvou měst, tak vždy se vám postaví do cesty nějaký ten nepřítel, který bude chtít nakopat zadek. Souboje v DC Universe Online jsou hodně akční a dynamické, přičemž musíte v rychlosti střídat několik druhů komb a nejrůznějších specialit. Chvilkami tak soubojový systém hodně připomíná hity jako Devil May Cry nebo God of War. To je určitě dobrá zpráva, protože se tak u soubojů se nebudete ani na chvilku nudit. Nejrůznější speciální schopnosti pak používáte za energii, kterou získáváte sekáním do všemožných nepřátel. Běžné protivníky po ulicích zmlátíte během několika minut, čímž si můžete vylepšovat i svůj level, abyste měli později na silnější bosse. Souboje s nimi už potřebují použít nějakou tu taktiku a musíme i říci, že jsme už dlouho nehráli MMO hru, kde bychom se u soubojů s bossy takhle bavili. Bossové se opravdu povedli a je jedno, jestli budete stát proti Jokerovi, Circle nebo Aquamanovi.

Nyní se pojďme podívat na tu úplně nejhlavnější část, a tou jsou samozřejmě všelijaké úkoly, které budete plnit. Ty vám zadávají nejrůznější superhrdinové nebo záporáci, podle strany za kterou hrajete, přičemž vždy na sebe příběhově navazují a jejich obtížnost se zvyšuje podle toho, jakého levelu jste dosáhli. Když už je vám zadán nějaký ten úkol, tak na jeho konci je vždy nějaký ten boss, ke kterému se musíte dostat přes sérii menších úkolů. Dáme příklad. Hned na začátku musíte osvobodit Batgirl, kterou unesl Scarecrow. Abyste ji zachránili, budete muset najít nejprve místo, kde ji drží a pobít nejprve Scarecrowy pomocníky. Poté následuje souboj i s tímto slavným sporákem. Jiný úkol zase vyžaduje porazit Poison Ivy. Nejprve budete muset bojovat s jejími pomocníky, jako jsou přerostlé rostliny v parcích, abyste se dostali i k ní do skleníku, kde si pro vás připraví nejedno překvapení.

Úkoly nejsou jen akčního charakteru, ačkoliv ty značně převládají, ale naleznete i úkoly, během kterých budete muset přemístit nejrůznější objekty nebo zachránit lidi na ulicích. Ke každému hlavnímu úkolu navíc jde nabalit ještě několik vedlejších, za jejichž splnění dostanete další kupu bodů do vašeho levelu. Vedlejší úkoly se rozhodně vyplatí plnit, protože se na konci může stát, že dostanete na tlamu od bosse jen díky tomu, že jste je neplnili, protože jste chtěli hrou jen tak proletět.

Když už se budete nudit při plnění hlavních a vedlejších úkolů ve dvou zmíněných městech, což se zase tak moc často dít nebude, to nám věřte, tak můžete jít prozkoumat nějaký ten dungeon. Počáteční mise na Area 51 nás docela zklamala svoji jednoduchostí a taktickou nevyzrálostí, ale další dungeony jsou už jen a jen lepší a bez dobrého týmu, který bude na 100% taktizovat a spolupracovat, ho prostě nedáte. Sice se zuby nehty prokoušete k závěrečnému bossovi, ale ten si z vás udělá trénovací panáky. Kromě dungeonů jsou zajímavé též týmové PvP arény, kde stojí superhrdinové proti záporákům. Později si v těchto arénách můžete zabojovat i jako nějaký ten skutečný superhrdina nebo záporák. Na to už ale budete potřebovat mít level na 30 úrovni.

Zatím jsme hru vesměs chválili, ale nyní musíme trošinku i kritizovat. Kdybychom chtěli, mohli bychom ji klidně celou sejmout za řadu nedostatků, ale na druhou stranu jde o MMO hru. Ukažte nám takovou hru, kde hned vše fungovalo a bylo bez chyb. Nevyvaroval se jich ani Warcraft. Na druhou stranu je několik věcí, které nám opravdu pily krev. Začněme Voice chatem. Jde o velmi užitečnou a skvělou věc v MMO hře, ale jen když funguje. Po většinu hraní nám bohužel nefungoval a tak jsme museli celou záležitost vyřešit trošinku po svém. Zapnuli jsme Xbox 360 a přes jeho chat jsme v DC komunikovali. Doufejme, že voice chat brzy vývojáři opraví a my nebudeme muset vymýšlet podobné šaškárny s dvěma konzolema. Jo, stačil by normální cross chat na pozadí, o kterém hráči na PS3 sní od vydání konzole.Dalším neduhem, který se celkem pravidelně objevoval, je vypadávání zvuků. Stávalo se nám tak, že na pozadí hrála jen hudba a zvuky jako sekání meče nebo mluvení postav jsme si museli domýšlet. Ani po posledním updatu nebyl tento problém opraven, ale vývojáři podle svých slov o něm vědí.

Dále DC Universe Online obsahuje celou řadu bugů a dalších menších chyb, které jsou ale k obrovské rozloze hry naprosto logické a není ani při stovkách programátorů možné je vychytat. Bohužel občas ale dokážou hodně naštvat. Vezměte si situaci, kdy jste v nějakém tom dungeonu a najednou se zaseknete na místě a nemůžete s postavičkou vůbec hýbat. Stalo se nám to několikrát, přičemž jedinou šancí dungeon dokončit bylo se nechat zabít. Dále se nám při voice chatu přes hru stalo, že se naprosto pomátl zvuk a nám praskly málem ušní bubínky. Do sluchátka šel jen nepřerušovaný rachot, jako bychom se napojili na mimozemskou civilizaci. Tohle už bylo fakt o zdraví.

Pokud se budeme na hru dívat z pohledu technického zpracování, tak musíme říci, že se rozhodně nemá za co stydět. Ačkoliv je celý svět obrovský, tak prostředí nešetří pěknými detaily a i samotní hrdinové vypadají opravdu moc pěkně. Gotham City je stylizován do černošedé barvy, zatímco Metropolis je krásně barevný a osvětlení denním sluncem. Když je hra tak pěkná, určitě se ptáte, jak je na tom framerate. Ten nás během hry rozhodně nezlobil a dokonce si nepamatujeme, že by se hra zasekávala. Pochopitelně, vše se může změnit v závislosti na vašem internetovém připojení, a pochopitelně i vytíženosti samotných serverů. Co možná trošinku hře ubírá, je nevýrazný soundtrack, na kterém by vývojáři mohli více zapracovat. Stejně tak dabing je dost rozporuplný. Na něm sice vývojáři nešetřili, takže uslyšíte třeba Adama Baldwina jako Supermana, Wila Wheatona jako Robina, Jamese Marsterse jako Lexe Luthora, Kevina Conroye jako Batmana, Marka Hamilla jako Jokera, Arleen Sorkin jako Harley Quinn nebo Ginu Torres jako Wonder Woman, ale některé postavy by mohly být nadabovány o mnoho lépe. Třeba Wil Wheaton jako Robin se zrovna dvakrát neosvědčil. Uvidíme, jestli mu to vmete do tváře Sheldon v Big Bang Theory.

Musíme se přiznat, že jsme k DC Universe Online přistupovali trošinku s nedůvěrou. Po odehrání několika málo hodin si nás ale dokázal získat a už nepustil a troufáme si tvrdit, že po následující týdny ani nepustí. DC Universe Online je opravdu zajímavým počinem, a to nejen na konzolích. Dává totiž hráči alternativní svět ke všem fantasy MMO hrám, kde poletují superhrdinové a záporáci, kteří nemají luky a meče, ale pistole a všelijaké moderní vymoženosti. Pokud máte komiksy rádi, budete v DC Universe Online jako doma. Tuhle hru si prostě nejde nezamilovat.

DC Universe Online

ps4ps3nswxsxps5xone
Sony Online Entertainment, WBIE
Datum vydání hry:
11. 1. 2011
Žánr:
Bojovka, RPG, Adventura, Indie
KARTA HRY
8/10

Komentáře