Cuphead

recenze  46
Pavel Měrka, 3. 10. 2017 18:29
Dlouhé 3 roky jsme museli čekat na hru Cuphead od studia MDHR, která byla oznámena na konferenci Microsoftu už v roce 2014, ale její vývoj sahá až do roku 2010. Na zmíněné herní výstavě si odnesla nejen velký zájem ze strany všech zúčastněných, ale také několik ocenění a hráči tak mohli s nadšením čekat na její slíbené vydání. Bohužel se dlouho nic nedělo a v určitou chvíli to i vypadalo, že se hráči nikdy nedočkají, což by byla dost velká škoda. To už naštěstí nikoho nemusí trápit, protože hra vyšla minulý pátek (29. září 2017), a to jak na konzoli Xbox One, tak i pro PC, hratelná také skrze službu Play Anywhere.

Testovaná verze: Xbox One

Cuphead je ručně kreslená 2D akční plošinovka, v angličtině označovaná jako Run & Gun (volně přeloženo Utíkej & Střílej), ve které se ujímáte dvojice bratrů, Cupheada a Mugmana. Hra je ztvárněna jako mistrovské animované dílo z 30. let minulého století, a to nejen po stránce grafiky, kterou můžete znát z prvních animovaných seriálů od Walta Disneye, ale také po stránce hudebního doprovodu. Ačkoliv by to nikdo nečekal, tak má hra velmi vtipně pojatou zápletku. Oba hrdinové se dostanou do kasina, kde neplátí zákaz dětem, a začnou hrát kostky. Jak to tak bývá, zpočátku se oběma bratrům daří jen vyhrávat a vypadá to, že ani nemohou prohrát. Kasino ovšem patří Ďáblu a ten jim nabídne, že pokud vyhrají ještě jednu hru, tak získají všechny peníze v kasinu, když naopak prohrají, ztratí své duše. Samozřejmě je to past, ale při vidině obrovské hromady peněz se bratrům zatemní a naposledy hodí kostkami. Jak už to tak bývá, tak nad Ďáblem prohrají a jelikož o duše přijít nechtějí, tak se domluví, že mohou své duše vykoupit, pokud získají duše jeho dlouhodobých dlužníků. Tím začíná docela dlouhá pouť obou bratrů, aby se nejen zachránili, ale také zbavili svět proradného Ďábla.

Ačkoliv se to mnohým bude zdát zvláštní, hra se primárně zaměřuje na souboje s bossy, kterých je ve hře pár desítek, a ty jsou doplněny o několik akcí nabitých kol.  Celková délka hry je pak zhruba deset hodin, což je přímo závislé na vašem počínání, a tak to může být o něco méně či naopak více. V této hře se bohužel nic neodpouští, takže vás jakákoliv chyba přijde docela draho. Na druhou stranu vás po každém bossovi zaplaví neskutečná euforie, která je v dnešní době spíše okrajovou záležitostí a asi bych to přirovnal k poražení bosse v sérii Dark Souls. Co se týče obtížnosti, hra je hlavně pro zkušenější hráče, i když nabízí i jednodušší režim. Hlavním rozdílem je v něm délka souboje a také jeho fáze, protože v té standardní je většinou boj delší a čeká vás rovněž něco, co v té jednoduché neuvidíte. Cuphead vás v tomto ohledu nechá dohrát první tři světy, ale je nutné si uvědomit, že na jednoduchou obtížnost nelze získat kontrakty jednotlivých dlužníku, a tak dříve či později budete muset šáhnout po vyšší obtížnosti, protože jen tak se dostanete do pekelného kasina k Ďáblovi.


Přestože se o Cupheadu hovoří jako o hardcore záležitosti, kterou samozřejmě je, tak se nedá říct, že by hra k hráči byla jakkoliv nefér a jediné, co vás v 95% případů potrestá, budou jen vaše vlastní chyby. A věřte tomu, že umírat budete a to hodně. Jak již bylo zmíněno, souboje se dělí na několik fází a vaším úkolem je reagovat na danou situaci a naučit se vyhýbat obrovskému množství projektilů a útoků každého bosse. Přestože souboje mohou trvat zhruba 1-4 minut v závislosti na několika různých faktorech, tak po výhře vše nekončí a máte možnost šperkovat finální hodnocení k dokonalosti. Na rozdíl od jiných her je to zde jeden z hnacích momentů, protože se levely dají odehrát bez ztráty květinky a hra tak v podstatě nutí hráče k neustálému sebezdokonalování. Jen vaše preciznost, a to po stránce útoku i obrany, znamená rozdíl mezi životem a smrtí, úspěchem či neúspěchem. Autoři naštěstí připravili do hry možnost kooperace, a tak se v případě neúspěchu můžete vydat do bojů i s kamarádem, ale pouze lokálně. Ve hře zatím online multiplayer chybí, což ovšem neznamená, že to tak zůstane, protože se již dříve autoři nechali slyšet, že o této možnosti uvažují.

Ve světě Cupheadu jsou jednotlivé úrovně spojeny do jednoho světa ručně kreslenou herní mapou, po které se volně pohybujete a dle libosti vybíráte. Tam se kromě jiného nacházejí i další zajímavé lokace s pěkným a do detailu propracovaným designem, jako je například obchod. V něm si můžete za zlaté mince nakoupit nové typy střelby či nějaké to pasivní vylepšení. Hra tak kombinuje nejen prvky vašich herních schopností a zkušeností, ale také strategii, protože se mnohdy hodí využít v jiné fázi souboje jiný typ zbraně. Ty můžete mít v daném souboji navoleny hned dvě a pak také jedno vylepšení a tzv. superpohyb. Standardně se totiž při střelbě nabíjí bod pro speciální verzi střelby, která je silnější, těchto bodů můžete mít až pět a když je máte, tak lze jediným tlačítkem vyvolat superpohyb, což může být například krátkodobá nesmrtelnost nebo extra silný paprsek energie. Využití a správné načasování pak může být klíčovým prvkem, který povede k vašemu vítězství či naopak k prohře.


Grafický kabát, jak už bylo zmíněno, je zasazen do uměleckého ztvárnění animovaného filmu z 30. let. Nejenže se tvůrci tohoto úkolu zhostili na výbornou, ale je nutné si i uvědomit, že na rozdíl od animáku zde není vše předem dáno a postava i nepřátelé disponují mnoha různými útoky a pohyby. Cupheada či Mugmana tedy můžete libovolně ovládat. O to víc jsem rád za nulový pokles na FPS snímcích a plynulost celé hry, bez které by se tento mistrovský kousek neobešel a celý výsledek a úsilí tvůrců by značně degradoval a v určitých momentech dostal do stavu nehratelnosti. Vše je navíc doprovázeno jazzovým doprovodem ze stejné doby, který perfektně dokresluje atmosféru a doplňuje grafickou stránku hry.

Cuphead je úžasná plošinovka se skvělým grafickým zpracování i hudebním doprovodem, okořeněná dávkou skvělé hratelnosti a vše je skloubeno v úžasný celek. Pro hráče ze staré školy se jedná o povinnost, kterou by neměli minout, a nejedná se jen o jakýsi prvek nostalgie. Ačkoliv hra není zrovna jednoduchá a rozhodně není pro každého, tak se jedná o dokonale broušený diamant, který by měl každý alespoň vyzkoušet. 

Cuphead

ps4xonensw
Studio MDHR, Studio MDHR
Datum vydání hry:
29. 9. 2017
Žánr:
Střílečka, Plošinovka, Adventura, Indie, Arkáda
KARTA HRY
10/10

Komentáře