Crysis

preview  29
Martin Šmíd, 9. 9. 2011 16:35
Ratingové organizace před několika týdny odhalily konzolový port úspěšné PC hry Crysis. Oficiální oznámení se čekalo už během herní výstavy GamesCom, ale nakonec se tak nestalo. Na verzi pro konzole se ale usilovně pracovalo, přičemž nyní moha být oznámena. Crysis vyjde na Playstation 3 a Xbox 360 už příští měsíc se spoustou drobných změn, přičemž bude k dostání i za velmi příjemnou cenu. Více se dočtete v našem preview.

V Crysis se hráči v roce 2019 vydají na blíže neurčený ostrov v Jihočínském moři, kde američtí vědci učiní děsivý nález. Veškerý kontakt s výzkumným týmem je přerušen poté, co ostrov obsadí severokorejské jednotky. USA reagují vysláním elitního týmu příslušníků Delta Force s cílem prozkoumat aktuální situaci. V atmosféře rostoucího napětí mezi oběma zeměmi se uprostřed ostrova objeví obří mimozemská loď. Tváří v tvář smrtící hrozbě musí Američané a Severní Korejci spojit síly, postavit se mimozemské invazi a svést souboj gigantických rozměrů ve fotorealistickém prostředí džungle či ledem pokryté krajiny. V tomto sloupečku je důležité zmínit, že Crysis na konzolích nabídne jen příběhovou kampaň, takže multiplayer v něm nenajdete. To ale určitě není na škodu, protože pořád si můžete zahrát multiplayer druhého dílu.

Singleplayerová kampaň bude ale v konzolové verzi o něco rozšířena a vylepšena. Hlavní vylepšení se dočká ovládání Nanosuitu, které bude nyní příjemnější a pro konzole daleko intuitivnější. Oblek by se měl ovládat jako ve druhém dílu, který vyšel před půl rokem. Dalšího vylepšení se dočká boj, ale bohužel bez přesnějších informací. Každopádně vývojáři slibují, že nepůjde jen o prostý port, ale hru upravili tak, aby sedla i konzolovým hráčům.

Jedna z nejlepších stříleček, jaká byla vytvořena - GameSpot

První Crysis uchvátil hráče na PC nejen svoji vyspělou grafikou, ale i všelijakými herními možnostmi. Nejednalo se totiž o lineární akční hru, jakou je třeba Call of Duty. Hráči byli totiž limitováni jen místem, kde se Crysis odehrával, v tomto případě velkým tropickým ostrovem. Ve své podstatě si tak mohli jít, kam chtěli, ačkoliv mise samozřejmě byly lineární, ale vždy bylo několik možností, jak je splnit a dostat se tak k vytouženému cíli. Navíc i střety s korejskými vojáky, později mimozemskými vetřelci, měly neuvěřitelné grády, a to i díky umělé inteligenci, která nebyla vůbec špatná a kolikrát dokázala hráče přechytračit. Další vychvalovanou věcí byla fyzika. Díky její propracovanosti mohli hráči kácet kulomety stromy, rovněž při bitvách se snadno rozpadla kdejaká chatrč, kterou postavili nepřátelé. To vše, co jsme nyní vypsali, bude pochopitelně na konzolích zachováno, takže by si i hráči na Playstationu 3 a Xboxu 360 měli hru užít plnými doušky.

První Crysis se odlišoval od běžných her řadou věcí. Ať už rozlehlým prostředím, možností ovládat tanky a džípy s kulomety nebo oblekem Nanosuit. Pokud jste hráli druhý díl, tak určitě víte, že vám tento speciální oblek zapůjčí řadu zajímavých schopností. Třeba se můžete stát na určitou dobu pro nepřátele neviditelní. Rovněž vám propůjčí větší rychlost nebo sílu. Také díky němu můžete skákat dál, než normálně. Všechny tyto funkce budete moci využívat i nyní na krásném tropickém ostrově.

Dobrodružství přichází na konzole.

Když byl první Crysis vydán na PC, vývojáři z Cryteku se nechali slyšet, že na konzolích nikdy nevyjde. Údajně díky malému výkonu. Peníze ale neznají ne, takže se nyní na možnost konzolového portu podívali, a světe div se, jde to. Crysis na konzolích bude používat technologii CryENGINE 3 společnosti Crytek. Díky ní nabídne nové nasvícení, efekty a další vizuální vylepšení, které na PC chyběly. Skvělou zprávou pro majitele 3D televizí je, že nabídne i podporu stereoskopického 3D zobrazení. „Na úspěch Crysis jsme opravdu velmi hrdí. V době jejího vzniku jsme plánovali vývoj revoluční FPS a výsledkem byla PC hra, která se stala měřítkem pro ostatní. A z pohledu mnoha hráčů je tomu tak i o čtyři roky později,“ uvedl Cevat Yerli, výkonný ředitel Cryteku.

Velkou otázkou byl způsob distribuce. EA se nakonec rozhodla, že Crysis vydá na službách Xbox Live Arcade a Playstation Network. Díky tomu se může Crysis hned prodávat za velmi příjemnou cenu, která činí 519,-Kč na Playstation Store a 1600 MS bodů na Xbox Live Marketplace.

Vydání Crysis na konzolích je opravdu překvapením. Nikdo totiž nečekal, že ho EA vydá pět let po PC originále. Zřejmě ale chce hráčům ukázat, jak vůbec příběh začal a udělat si tak cestičku pro případný třetí díl, který na první dva bude určitě navazovat. Každopádně díky drobným změnám, vylepšením, přijatelné ceně a snadné distribuci se zdá, že by se mohlo jednat o velmi dobrou investici. Crysis vyjde příští měsíc.

Crysis

ps3x360
EA Games, Crytek
Datum vydání hry:
4. 10. 2011
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY

Komentáře