Crash Bandicoot

recenze  41
Martin Šmíd, 6. 10. 2008 22:47
Úspěšnou firmičku Naughty Dog už dnes jistě nemusím představovat. Jejich megaúspěšné série Crash Bandicoot a Jak & Daxter zná snad opravdu každý. Nedávno se také blýskli na PS3 akční adventurou Uncharted: Drake´s Fortune. Nyní se však vrátíme o několik let zpět a podíváme se na jejich první velký hit s názvem Crash Bandicoot.

Píše se rok 1996 a studio Naughty Dog s pomocí Sony vydává svou první Playstation hru Crash Bandicoot. Plošinovku, která se ihned proslaví po celém světě a hlavní postava je nazvána maskotem Soňácké konzole. Inspirací pro stvoření této skvělé plošinovky byly studiu Naughty Dog především známé Nintendo hry Donkey Kong Country a Super Mario Bros. Crash je obě dokázal skvěle vykrást, a navíc přinést jedinečný mix skákání a akce, což se nikomu jinému předtím nepodařilo. Během několika úrovní sbírá Crash jablíčka, která se při počtu sta kousků promění v jeden další život našeho hrdiny. Ty jsou pochopitelně nejen rozmístěny po celé úrovni, ale i ukryty v bedničkách, které musíte cestou ničit. Tento osobitý styl si držel Crash Bandicoot po všechny své díly a jeho dobrodružství zná dnes asi každý hráč na Playstation konzolích. Byla to také jedna z her, která donutila hráče investovat do horké novinky od Sony.

Příběh hry se točil okolo Crashovy kamarádky Tawny, kterou unesl zlý Dr. Neo Cortex. Crash je ovšem plný odhodlání svoji kamarádku z jeho spárů zachránit, a tak se vydává na nebezpečnou cestu skrze všemožné lokace. Právě jednotlivé levely byly na svoji dobu skvěle navrženy, aby měl hráč chuť se k nim kdykoliv vrátit. Nevadil ani fakt, že byla většina levelů postavena na jednoduchém principu. Ten spočíval v překonání všech propastí a pokud možno poražení všech nepřátelských živlů, které se snažily Crashovi znemožnit záchranu Tawny. Aby si s nepřáteli Crash jednoduše poradil, dokázal sebou velice rychle točit, přičemž svým protivníkům zasadil smrtící úder ocasem. Během procházky úrovněmi mohl Crash sbírat i indiánské masky. Maska mu dala následně možnost jedné kolize s nepřátelskými potvorami bez toho, aby za tuto chybu zaplatil životem. Když měl zrovna Crash tuto škrabošku u sebe a rozbil krabici, kde se nacházela další, stal se pak na několik okamžiků nesmrtelným. V pozdějších levelech bylo už pak těchto pomůcek podstatně méně a tím se pochopitelně zvedala obtížnost.

Crash Bandicoot byl také vůbec první plošinovkou, která se dokázala vyhnout pozdějšímu stereotypu. Mohly za to především nejrůznější originální pasáže, ve kterých jste třeba utíkali před balvanem ve stylu Indiana Jonese, nebo jezdili na divokém praseti a vyhýbali se překážkám a Indiánům. Během vašeho putování jednotlivými ostrůvky se vám občas postavil do cesty i nějaký ten boss. Boje s nimi většinou spočívaly ve správném načasování vašeho útoku, jinak postačilo se před nimi jen krýt. Grafická stránka hry byla na svoji dobu hodně působivá. Přinesla jakýsi mix 3D a 2D grafiky, která v hráči opravdu vzbuzovala pocit, že se nachází v onom prostředí a je nedílnou součástí děje. Vše podtrhovala nezapomenutelná hudba. Třeba znělku při nasazení indiánské masky si pamatují mnozí hráči dodnes.

Zajímavost: Bandicoot je skutečné zvíře - Asi jen málo příznivců hry Crash Bandicoot ví, že má jeho postava svůj reálný základ. Naughty dog si jako předlohu vzal skutečného tvora, který má název bandicoot. Jedná se o vačnatce, který je dlouhý zhruba 30-80 cm a žije v Austrálii. Bandicoot má celkem silné tělo a poměrně dlouhý ocas, který dosahuje až 30ti centimetrů. Celé tělo tohoto vačnatce má velmi hustou srst. Zadní končetiny jsou mírně větší než přední. Disponuje také ostrými štíhlými zuby. Březost samice trvá 12-15 dní a rodí se většinou 2-6 mláďat. Samice je poté kojí až z 8mi bradavek.

Crash Bandicoot je i dnes pořád tou skvělou plošinovkou jako v roce 1996. Neztratil nic ze svého jedinečného kouzla a každý by si ho měl alespoň z nostalgie určitě zahrát. Majitele Playstation 3 může těšit, že si mohou tuto klasiku stáhnout z Playstation Network za skvělou cenu 145,- Kč. K tomu už nelze nic víc dodat. Takže všichni, kdo máte Playstation 3, utíkejte stahovat.

Crash Bandicoot

ps1
Sony Computer Entertainment, Naughty Dog
Datum vydání hry:
31. 8. 1996
Žánr:
Plošinovka
KARTA HRY
9/10

Komentáře