Concrete Genie

recenze  61
Martin Šmíd, 8. 10. 2019 7:00
V roce 2014 založila společnost Sony Interactive Entertainment svoje nové studio PixelOpus, které tvořili nadějní studenti, toužící vytvářet hry. Jejich prvním počinem byla hříčka Entwined pro konzole PlayStation a mobilní platformy, na níž si už dnes asi nikdo nevzpomene. Není divu, protože moc povedená nebyla, ale šlo o první projekt rodícího se nadějného týmu. Následně se studio trochu rozrostlo přímo v centrále SIE a nyní ho tvoří zhruba dvacet vývojářů, kteří se pustili před několika lety do daleko ambicióznější hry, a to akční adventury Concrete Genie pro konzoli PlayStation 4, která byla poprvé odhalena v roce 2017 během Paris Games Week. Ta sice nepatří mezi nejočekávanější hry současnosti, ale nedávno se objevily docela nadšené první dojmy od zahraničních novinářů, a i já mohu nyní říci, že jsem po dohrání spokojen. Více ale níže v recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

Hlavním hrdinou dnes recenzované hry Concrete Genie je mladík Ash, který neměl moc lehké dětství. Rybářské městečko Denska, kdysi známé jako místo hojně navštěvované turisty a krásným výhledem na oceán, zaplavila temnota. Aby toho nebylo málo, je svými vrstevníky neustále terorizován, a tak jediné, co mu poskytuje útěchu a takové odpoutání od pochmurné reality, je jeho sešit, do něhož si kreslí krásné malby, na nichž jsou tvorové různých tvarů a velikostí. Když jednoho dne sedí na molu a kreslí si, je přepaden svými vrstevníky, kteří mu sešit zničí a pošlou lanovkou na opuštěný maják, na němž má strašit. Tam ale nečekaně začnou jeho malby ožívat, včetně jeho nejrůznější potvůrky v podobě speciálních džinů, no a to je začátek cesty, aby zachránil městečko Denska od temnoty. Dostane totiž šanci ho rozzářit skrze své malby a odhalil, proč se děti k němu chovají tak, jak se chovají. Příběh je v základu opravdu hodně jednoduchý, ale jde o pěknou pohádku o přátelství s několika nečekanými zvraty, navíc vývojáři se nebojí ani otevřeně mluvit o velkém problému v podobě šikany. Hru pak dobře doplňují slušně napsané dialogy, postavy a interakce mezi Ashem a různými potvorami, které vás chytí za srdce. Hlavně je krásně vyobrazen vztah mezi Ashem a Lunou, což je jeden z džinů.    

Concrete Genie je akční adventura ze třetí osoby, v níž je hlavním cílem v první polovině hry interagovat s džiny a malovat po městečku Denska obrazy skrze kouzelný velký štětec, aby se rozzářilo a zmizela z něj všudypřítomná temnota. Městečko je spíše menší, ale rozděleno do několika zcela odlišných čtvrtí, které si postupně odemykáte, jak je zbavujete temnoty. Podíváte se tak nejen do přístavu, ale i třeba do stok nebo k velké elektrické elektrárně, která pamatuje i lepší časy. Jednotlivé čtvrti jsou občas otevřenější, takže je můžete prozkoumávat a hledat v nich ztracené stránky s kresbami ze svého sešitu, které hrají velmi důležitou roli.

Malování je jednoduché, vlastně jen dáváte na stěny baráků předpřipravené obrázky skrze pohybový senzor v DualShocku 4, které získáváte díky sbírání zmíněných ztracených stránek. A že jich bude časem opravdu hodně. Abyste se dostali občas dál, musí vám pomoc džinové, což jsou roztomilé potvůrky, které namalujete na určených místech na zeď. Džinům můžete dát unikátní vzhled, přičemž existuje hned několik druhů. Jeden druh umí ovládat elektřinu, další odfoukávat těžké předměty případně si hrát s ohněm, no a sem tam dojde i na jejich kombinování a plnění lehčích logických hádanek, u nichž musíte trochu zapojit mozek. Také hra obsahuje i skákací pasáže, během nichž budete překonávat různé překážky, které do ní dobře zapadají. Ovládání Ashe i malování je naprosto intuitivní a zábavné, a hlavně se nestane, že by hra spadla do stereotypu.  

Toho jsem se po zhruba dvou hodinách hraní trochu bál, ale nakonec tomu tak není. Za to může i skutečnost, že vývojáři před vás předkládají stále něco nového a neokoukaného, a mezi kreslením nechybí ani akce. Zatímco na začátku je Concrete Genie trochu stealth hrou, v níž si Ash hrajete na honěnou se svými vrstevníky, kteří ho chtějí chytit a hodit do kontejneru, tak posléze dojde i na souboje s temnými džiny. Ti zde slouží jako takoví bossové. Ačkoliv mají parádní design a souboje jsem si docela užíval i přes jejich jednoduchost, hra je pořád určena pro mladší publikum, tak mám s nimi jeden menší problém. Všechny souboje sou prakticky stejné, takže jen uhýbáte po vzoru Souls série odlišným útokům, abyste následně svým štětcem posílali na džiny barevné útoky. Když už džin nemá život, musíte ho získat na svoji stranu tím, že se k němu pomalinku přiblížíte a ochočíte si ho. Větší kreativita u soubojů s džiny, a vůbec jejich větší propracovanost, by hře určitě prospěla. Jinak ale k hratelnosti nemám moc výtek, protože jde o příjemný koktejl, který vám servíruje neustále nové věci až do samotného finále.

Už podle ceny (699,-Kč za krabicovou verzi) jste mohli trochu odhadnout, že Concrete Genie nebude nějakou přehnaně dlouhou hrou, která by vydržela na desítky hodin. Ostatně stojí za ní relativně malé studio. To zatím takové ambice nemá. Vzhledem ale k ceně je délka plně dostačující, já jsem ji dohrál za nějakých 5 hodin, ale ještě tam mám hodně věcí k vysbírání, abych získal všechny trofeje. Jejich získání není nic složitého, Platinová trofej je jedna z těch nejvíce jednoduchých, ale chce trochu dalšího času. Navíc se můžete pustit do dvou dalších režimů, které vývojáři připravili a rozhodně stojí za vyzkoušení. Ve volném režimu se vrátíte do městečka a můžete ho dále skrze své malby zkrášlovat. Pro majitele PlayStation VR headsetu je připraven i speciální VR režim. V něm vás čeká nejprve menší dobrodružství se Skvrnkou, což je jedna z hlavních potvůrek hry, abyste si následně odemkli i Volný mód ve VR a mohli kromě kreseb i zvelebovat svět kolem sebe. VR režim asi nebude to, kvůli čemu poběžíte si hru Concrete Genie koupit, ale celkem slušně ji doplňuje a pokud máte doma PlayStation VR, stojí za vyzkoušení.

Co na hře Concrete Genie určitě zaujme na první pohled, je velmi pěkná stylizovaná vizuální stránka, která neomrzí ani po několika hodinách hraní. Prostředí je detailní s parádním nasvícením a různými oku lahodícími efekty, ale neurazí ani postavy s pěknými animacemi. Ať už jde o hlavního hrdinu Ashe, vedlejší postavy nebo potvory, které může kreslit, a následně ožívají. Po celou dobu hraní běží Concrete Genie velmi dobře na konzoli PlayStation 4 Pro, nevšiml jsem si žádného problému, ať už třeba klesajícího frameratu nebo jiných technických chyb. Pochválit mohu i ozvučení, líbivý soundtrack a dokonce i českou lokalizaci. Ta není přítomna jen formou titulků, ale hra obsahuje i dabing. Z něj jsem měl popravdě trochu strach, ale nakonec mi přišel naprosto v pořádku a nenutil mě přepnout hru do originálu. To je jistě skvělá zpráva, protože hru Concrete Genie si tak budou moci užít naprosto všichni. Užijí si ji nejen dospělí, ale díky lokalizaci i děti.

Concrete Genie je příjemná, okouzlující a svým způsobem originální akční adventura na jeden pohodový delší večer. Příběh Ashe a jeho džinů jsem si užil, za což může nejen zábavná hratelnost, ale také zajímavý svět, pěkné stylizované vizuální zpracování, výborný hudební doprovod i solidní český dabing. Pokud máte tento typ her rádi, nákup mohu určitě doporučit, budete se dobře bavit jako já. 

Concrete Genie

ps4
Pixelopus, Pixelopus
Datum vydání hry:
8. 10. 2019
Žánr:
Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře