Chivalry 2

recenze  15
Martin Pilous, 21. 6. 2021 14:30
Necelých 9 let si museli hráči počkat na pokračování multiplayerové hry Chivalry: Medieval Warfare, které opět přináší epické středověké bitvy plné krve a usekaných končetin. Musím se přiznat, že první díl mě kdysi úplně minul, ale prezentace druhého dílu působila před vydáním natolik lákavě, až jsem se odvážil vydat s ostatními do bitevní vřavy. A už nyní mohu na začátku své recenze říci, že jsem udělal dobře. Po několik večerů jsem se výborně bavil a ještě budu v následujících týdnech.

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Podobných středověkých multiplayerových her není mnoho. Na PC bychom našli například dva roky starý Mordhau a z velké produkce můžu vzpomenout na For Honor od Ubisoftu, jenž je neustále obohacován novým obsahem skrze pravidelné sezóny. Nově vyšlé Chivalry 2 je čistě multiplayerovou akcí, takže neočekávejte žádné velké příběhové hody ani propracovanou kampaň pro jednoho. Stačí vám vědět, že od prvního dílu uplynulo 20 let a rytíři Agathy se znovu snaží získat území, které jim zabral Masonův řád. A ve své podstatě tu o víc nejde, ale to vůbec nevadí, protože pro důvod sebrat meč to stačí. Agatha a Mason jsou dva nepřátelské tábory, které se vrhají do bitev, aby se zde hlava nehlava mydlily po hlavách, a mnohdy jim nepomůže ani bytelná helmice.

Čím mě hra zpočátku zarazila, tak byl tutoriál. Ačkoliv by mělo jít o jednoduchý úvod do bojové techniky a herních praktik, tak v Chivalry 2 je to poměrně chaotický začátek a není ani příliš záživný. Z úvodních minut jsem byl poněkud rozčarován a mírně odrazen od dalšího hraní. Bylo mi jasné, že se ostatním nebudu moci vyrovnat. A také se tak stalo. První kola jsou velmi náročná. Budete umírat poměrně často a nadávat, že hra je nevyvážená, autoři jsou blázni, není to zábavné a mnoho dalšího. Jenže postačí několik desítek minut a už se chytáte, zkoušíte, bojujete, přežíváte a dominujete. Chivalry 2 určitě není pro casual hráče. Je třeba trochu tréninku, ale dá se do toho dostat poměrně rychle, pokud jste učenliví a nenecháte se odradit prvními zápasy. Pak vás čekají hodiny perfektní zábavy.

Soubojový systém je vcelku rozmanitý, ale není až tak složitý na uchopení, což vám zařídí vyvážený zážitek. Souboje jsou výborné. Musíte se naučit správně krýt, využít soupeřových slabin a zaútočit ve správný okamžik, což je také otázka štěstí. Pochopitelně nastávají situace, kdy je veškerá taktika k ničemu. Pokud se proti vám postaví 3 a více nepřátel najednou, tak se zvládnete chvilku krýt, ale po pár ranách je vaším údělem skrápět zem v tratolišti krve.

Hra umožňuje v rámci krycího systému vykrývat rány z různých směrů a také budete moci dobře zacílit svůj útok. Kromě toho lze ve správný moment využít i vrhu zbraní na vašeho nepřítele. V takovou chvíli se sekyra, meč, ryba, slepice… zabodne do nepřítele a způsobí mu fatální škody na zdraví. Ryby a slepice jsou tu pro zpestření a jistou dávku humoru, ale stávají se i účinnými zbraněmi. Rovněž můžete například házet kamení nebo sudy z hradeb na útočící nepřátele. Nechybí ale ani balisty a větší střílny, které vás odmění parádním zabitím, když správně zacílíte na nepřítele a vypustíte projektil. Je vlastně jen na vás, jak budete bojovat a jak se zapíšete do bitvy. V tomto hra dává velkou volnost.

V základu jsou čtyři třídy bojovníků a každá obsahuje tři další podtřídy. Díky tomu zde máme různé typy válečníků, kteří ještě mohou měnit styly boje. Každý si tak najde svůj oblíbený styl boje. Jako v jiných hrách, tak i zde jsem zvolil Knighta, který hlavně na začátku je nejjednodušší na zvládnutí, je silný a má meč, což je zbraň, s níž v podobných hrách rád bojuji. Rovnou mohu říct, že hraní za něj je nejjednodušší. Poměrně snadnou třídou je také Footman, ale důmyslnější styl hraní už vyžaduje Archer a Vanguard. Každý z bojovníků má také speciální schopnost, kterou může využít v případě, že nastřádal dostatek zabití.

Už to bylo zmíněno, ale v Chivalry 2 je opravdu přehršel zbraní. Meče, sekery, krátké meče, nože, palice, kopí, řemdihy, lopaty, halapartny, kladiva nebo třeba vidle. Spousta zbraní je k dispozici na mapách nebo je lze sebrat padlým nepřátelům. Každá zbraň má jiné vlastnosti a je třeba se s ní naučit bojovat. Váš vybraný hrdina i zbraně získávají levely a postupně se tak odemykají nové skiny a předměty. Je pouze na vás, zda budete investovat i reálné peníze. Nicméně půjde jen o odemčení určitých zbraní a skinů. Hráč tak nezískává žádnou výhodu z hlediska hratelnosti, což je rozhodně vítané a ze hry to tak dělá vyrovnanou záležitost pro všechny hráče.

Pokud má Chivalry 2 zatím nějakou chybu, tak je to na začátku omezenější obsah, na který se váže i chudá nabídka herních režimů. V základu tu máme Team Deathmatch, který je rozdělen na varianty 40 a 64 hráčů. Varianta pro 64 hráčů je skvělá a rozhodně zábavnější. Bitvy jsou velkolepé a hra vám nedá vydechnout do poslední minuty. Režim pro 40 hráčů je v poněkud pomalejším tempu, a nepřišel mi tak zábavný, takže vlastně ani nepřekvapí, že se do něj hrne o poznání méně hráčů. Zatímco v lobby pro 64 hráčů se hra připojuje většinou do 10 sekund, tak v druhém zmíněném je to průměrně okolo 20 sekund. Poslední možností je režim Free For All, který postaví všechny hráče proti sobě v malých arénách, ale osobně nejsem jeho příznivcem.

Hra nabízí zatím 5 velkých map se slušným designem, které jsou rozdělené na sektory a dílčí úkoly. Někdy je třeba bránit hradby, bránit vesničany či udržet naživu dědice trůnu. To v případě, že hrajete za tým Mason v případě Agathy budete na druhé straně barikády a budete se snažit vše zlikvidovat či dobýt. Bitvy tak mohou trvat od 10 minut až do necelých 40. Vzhledem ale k tomu, že bitvy mají slušný spád a neustále se něco děje, kolikrát jsem se ve hře ztratil na desítky minut a následně byl překvapen, jak dlouho jsem onu bitvu hrál. A to je asi ta nejlepší vizitka Chivalry 2.

Navíc jsem se po každé další odehrané bitvě rád pouštěl do další, až bylo těžké se od hry odtrhnout. Pro fanoušky gore mám dobrou zprávu, neboť Chivalry 2 se s tím nemaže a servíruje násilí v plné parádě. Samozřejmě přiměřeně danému zasazení. Nicméně není nouze o useknuté končetiny nebo hlavy. Občas se mi stalo, že ve chvíli, kdy jsem nepříteli chtěl zasadit fatální úder, tak jsem zjistil, že mi k tomu chybí ruka se zbraní. Při správném zásahu se zase kutálí vaše či soupeřova hlava po trávě. Musím za to dát tvůrcům palec nahoru, že se v dnešní kontroverzní době nebojí ukázat středověké bitvy, takové jaké skutečně byly.

Autory mohu pochválit za to, že hra běží velmi dobře. Byl jsem až mírně šokován, že hra se i při absolutně kolosálních bitvách vůbec neškube a na konzoli PlayStation 5 běží neustále v hladkých 60 snímcích. Na obrazovce se tak mlátí desítky nepřátel ve velmi parádních detailech a není to vůbec znát. Za optimalizaci tedy palec nahoru a musím pochválit i grafické zpracování, které nabízí poměrně velké množství efektů a Chivalry 2 se může zařadit po bok skvěle vypadajících her na nové generaci konzolí. Třešničkou na dortu je fakt, že hru můžete hrát jako FPS nebo TPS. Osobně dávám přednost pohledu z třetí osoby. Zejména proto, že máte kolem sebe větší přehled ohledně dění na bojišti. Drobnou kaňkou na kráse je fyzika hry, která si občas dělá, co chce. Sem tam se stane, že zabitý hráč odletí pár metrů do strany a při skákání hra například nereflektuje některé překážky v oblasti hlavy. Jsou to ale spíše drobnosti, které se dají vzhledem k náročnosti hry tolerovat a nijak nekazí celkový zážitek z hraní.

Zatím hra nenabízí crossplay, který byl slibován, ale dle všeho by měl dorazit později. Aktuálně si tak zahrajete pouze s hráči, kteří mají stejný hardware, což ale ve výsledku zase tak moc nevadí. Oproti hře Hood: Outlaws & Legends není problém sehnat dostatek hráčů během několik sekund. Chivalry 2 má nádhernou úvodní skladbu a dokáže vybudit k poslednímu vzdoru, pakliže se blíží časový limit k nule a je potřeba zabrat. Doprovodná hudba je tak velmi podařená, a slova chvály mám i k ozvučení, které dokáže do bitev skvěle vtáhnout.

Závěrem lze říci, že Chivalry 2 je jednou z nejpovedenějších multiplayerových akcí současnosti a je poněkud škoda, že se autoři nedočkali větší podpory z hlediska marketingu. Hra je to totiž výborná a dokáže zabavit na řadu večerů. Základ je skvělý a nyní už bude jen na vývojářích, jak rychle budou dodávat nový obsah, jenž by hru dokázal udržet při životě i v následujících měsících. Ten je už slíben a určitě potěší, že bude dodáván zcela zdarma. Pokud jste nadšenci do velkolepých bitev, a to zejména z období středověku, tak není co řešit. V Chivalry 2 naleznete skutečně brilantní zábavu, která vás odmění za každé zlepšení techniky boje.

Chivalry 2

ps4xoneps5xsx
Tripwire Interactive, Torn Banner Studios
Datum vydání hry:
8. 6. 2021
Žánr:
Bojovka, Plošinovka, Taktická, Hack and slash/Beat 'em up, Indie
KARTA HRY
8/10

Komentáře