Call of the Sea

recenze  12
Martin Šmíd, 6. 1. 2021 16:45
Předplatná služba Xbox Game Pass nenabízí jen desítky velkých AAA her, ale i řadu menších od nezávislých studií, které mají tak šanci zazářit a oslovit hráče, kteří by je jinak přešli bez povšimnutí. A mezi takové hry určitě patří i příběhová adventura Call of the Sea od vývojářů ze španělského studia Out of the Blue, jenž je dostupná pro PC a konzole Xbox Series X/S a Xbox One. Ta vyšla v prosinci minulého roku a zve na nevšední dobrodružství na opuštěném tropickém ostrově plném hádanek a tajemství. Níže v mé recenzi se dočtete, proč byste si tuto hru neměli nechat ujít.

Recenzovaná verze: Xbox Series X/S, Xbox One

Když byla hra Call of the Sea v květnu minulého roku oznámena pro konzole Xbox, hned mě dokázala zaujmout jednak svým pěkným stylizovaným vizuálním zpracováním, ale také svým námětem, pohrávající si s tématy děl uznávaného spisovatele hororové literatury H. P. Lovecrafta. Hlavní hrdinkou hry, jejíž příběh se odehrává ve třicátých letech minulého století, je žena Norah, jíž se během jedné z expedic ztratil milovaný manžel. Když už se pomalu smiřovala s nevyhnutelným, dostane záhadný balíček s klíčem, prastarou dýkou a dopisem, aby se vydala na záhadné lidmi neobydlené místo, které má být takovým tím posledním neprobádaným místem na naší planetě. 

Záhy zjistí, že jde o ostrov, jehož se obyvatelé okolních ostrůvků bojí a neradi se k němu přibližují, ale najde kapitána, který je natolik šílený, že jí na ostrově vysadí, aby mohla pátrat po svém manželovi. Více nechci prozrazovat, protože příběh je to hlavní, proč byste si měli Call of the Sea zahrát. Je skvěle napsaný, napínavý s řadou překvapení i smutných událostí, které vás chytnou za srdce a možná i rozpláčou. Vyprávění příběhu pomáhá velmi kvalitní dabing hlavní protagonistky, o který se postarala Cissy Jones (Delilah z Firewatch), přičemž ji následně ještě doplňuje Yuri Lowenthal (Peter Parker z Marvel’s Spider-Man), jenž se postaral o předčítání dopisů manžela Harryho.

Jak jste asi pochopili, Call of the Sea je adventura viděná z vlastních očí, která je silně zaměřena na příběh. Hlavním centrem dění je záhadný tropický ostrov, na němž jsou všude pozůstatky starodávné a podle poznatků i hodně vyspělé civilizace, který má řadu tajemství a záhad. Ostrov jako takový je rozmanitý, podíváte se do řady odlišných lokací s parádním designem, což jen podporuje i velmi dobrou hratelnost. Ta by se dala rozdělit do dvou částí. Jakmile se dostanete na ostrov, je důležitý jeho průzkum, abyste odkrývali, co se stalo s expedicí manžela hlavní hrdinky, ale také další informace a tajemství. Průzkum je životně důležitý, abyste si dokázali následně dobře poslepovat příběh, a ten měl na vás co největší dopad, ale také abyste vyřešili řadu zapeklitých hádanek.

Hra Call of the Sea je rozdělena do šesti rozsáhlejších kapitol, přičemž každá obsahuje vždy originální hádanky a rébusy, které musíte vyřešit, abyste se mohli posunout dál. Hádanky jsou skvěle navržené, jdou v ruku v ruce se zábavným průzkumem, navíc jejich velkou devízou je i skutečnost, že v každé kapitole jsou značně odlišné. Neopakují se a i proto mě hodně bavilo si nad nimi lámat hlavu. Obtížnost hádanek fanoušky adventur zase tak nepřekvapí, ale u některých jsem si popravdě lámal hlavu docela dlouho, ale o to větší uspokojení následně přišlo, když jsem je konečně vyřešil a posunul se dál. Ano, hra Call of the Sea je od začátku postavena na silném příběhu s dobře napsanou hlavní hrdinkou, ale vývojáři nezapomněli ani na kvalitní design a hratelnost, u níž nuda rozhodně nehrozí. A možná i proto bych řekl, že jde o jednu z nejlepších adventur, jakou jsme tu za poslední měsíce, možná i roky měli.

Call of the Sea nepatří mezi ty nejdelší adventury, jaké si můžete zahrát. Já ji dohrál za nějakých šest hodin, a pokud bych se nezasekl u několika hádanek, asi bych ji pokořil za ještě kratší čas. Délku ovšem vynahrazuje celkovým zážitkem, vše pěkný odsýpá a nevšiml jsem si žádných hluchých míst, což je obrovská devíza. Jakmile jsem se objevil na opuštěném ostrově, musel jsem hrát dál a dál, dokud jsem nedosáhl závěrečných titulků. Znovuhratelnost je spíše střední, ačkoliv tu jsou dva rozdílné konce, kterých můžete dosáhnout. Jaký budete mít, ovlivňuje až rozhodnutí v samotném závěru. Žádná rozhodnutí během hraní neděláte. Vzhledem k tomu, že se hra Call of the Sea nachází v nabídce Xbox Game Passu, nemusíte nad cenou moc uvažovat, ale i těch doporučených 569,-Kč si vývojáři plně obhájí a vlastně je to cena, která vzhledem ke kvalitám není zase tak velká.

Jednou z předností Call of the Sea je pěkné stylizované vizuální zpracování, které se jen tak neokouká a lahodí oku po celou dobu hraní, ať už budete prozkoumávat slunečné pláže, menší vesničky nebo vrak tajemné lodi. Hru určitě doporučuji hrát na konzoli Xbox Series X nebo minimálně Xbox One X, kde je pěkně ostrá. Na základní verzi Xbox One i novém Xbox Series S mi vizuálně hra přišla taková neostrá a i dost rozmazaná na velké obrazovce, díky čemuž zaniklo velké množství krásných detailů. To je určitě škoda, zvláště na Xbox Series S si mohli vývojáři s optimalizací trochu více pohrát. Také moc nepotěší sem tam nějaký ten grafický glitch, ale těch je naštěstí málo. Na konzolích Xbox Series pak hra jede po celý čas dobře a nevšiml jsem si žádných problémů. To na konzolích Xbox One jsou části, v nichž framerate viditelně klesá a hra se začne dost trhat. Snad se na tyto pasáže vývojáři ještě podívají, protože hře moc dobrou službu na konzolích předchozí generace nedělají. Abych se ale vrátil na pozitivní vlnu, vypíchnu parádní soundtrack, vytvářející příjemnou atmosféru, který skvěle dokresluje dění na obrazovce, no a pochválit musím i solidní ozvučení. Ačkoliv za hrou Call of the Sea stálo menší studio, pro které navíc šlo o premiéru, není na to na ní moc viditelné.

Hru Call of the Sea jsem měl v oku už od jejího oznámení a jsem rád, že vývojáři ze studia Out of the Blue nezklamali a naservírovali nám parádní adventuru s chytrými hádankami, povedeným designem, skvělým příběhem i více než kvalitní audiovizuální stránkou, kterou by si neměl nechat ujít žádný fanoušek žánru. O to více, když je dostupná v rámci nabídky Xbox Game Pass. Pokud jste ještě Call of the Sea nehráli, lépe letošní rok začít nemůžete. 

Call Of The Sea

ps4xoneps5xsx
Raw Fury, Out of the Blue
Datum vydání hry:
8. 12. 2020
KARTA HRY
9/10

Komentáře