Call of Duty: Black Ops

recenze  27
Martin Šmíd, 18. 11. 2010 20:30
Hra Modern Warfare 2 od studia Infinity Ward byla i přes naše výhrady opravdu povedená a hráči na ní ani rok po vydání nedají dopustit. Activisionu navíc přinesla do kasičky miliony dolarů, takže byl docela šok, když bylo počátkem roku oznámeno, že z Infinity Ward dostali padáka dva jeho zakladatelé. Od té doby se spustil docela velký kolotoč, během kterého Infinity Ward opustili další klíčoví zaměstnanci a přešli do nově otevřeného studia pod EA. Spousta fanoušků se tak začala ptát, co s Call of Duty bude dál. Netrvalo dlouho a byl oznámen díl Call of Duty: Black Ops, který má ukázat, že i bez původních Infinity Ward to půjde. Přineslo nám studio Treyarch důstojného nástupce? To se dočtete v naší recenzi.

Treyarch byl se svými díly Call of Duty vždy v pozadí slavnějších kolegů z Infinity Ward. S dílem Black Ops se to ovšem mělo změnit, protože už od začátku nám byla slibována hra, která překoná všechny konkurenční střílečky a i předchozí díly. Bohužel už nyní musíme říci, že Black Ops je sice lepší jak střílečky poslední doby, ale není lepší jak Modern Warfare 2 a docela dost mu do něj schází. Přesto přináší několik zajímavých novinek do Call of Dury série, ze kterých budou fanoušci nadšeni. Všechny nedostatky se navíc Treyarch rozhodl řešit opravdu zběsilým tempem samotné hry, která běží dopředu jako splašený kůň a nedá hráči ani na jedinou chvilku vydechnout.

Příběh vypráví zážitky Alexe Masona, který je připoután k elektrickému křeslu. Ten má tak docela dost času vzpomínat na svoje předešlé mise a mise svých kolegů. Že Mason toho prošel celkem dost a hodně i zažil, o tom se nemusíme ani rozepisovat. Prostě procestoval skoro celý svět, kde svedl spoustu bitev o holé přežití, ale také proto, aby získal tajné dokumenty nebo někoho odstranil pro svoji vládu. Během hraní se tak podíváte do tolik propíraného Vietnamu, ale i na Kubu, Laosu nebo do Ruska. Chybět nebude ani úroveň ve vesmíru, ze kterého budete navigovat jednotku vojáků na Zemi. Mise jsou tak dost různorodé a během hraní se nebudete nudit. Celá hra je navíc prošpikována na skrz konspiracemi, zradami a kdo ví čím ještě, až se z ní stává docela povedený thriller, ve kterém má důležitou roli i J. F. Kennedy. V tomto Treyarch rozhodně nezklamal. Dost možná si i troufneme říci, že Black Ops má zatím nejlepší a nejpoutavější příběh z celé série.

Čím je série Call of Duty známá, je pro svou lineárnost a dech beroucí scény. Ani jedna složka v Black Ops nechybí. Hraní je totiž opět striktně lineární a nezabloudíte, ani kdybyste se hodně snažili. Celou věc vám navíc ulehčuje i ukazatel, který ukazuje, kam máte jít. Na jednu stranu je docela škoda, že levely nemůžete prozkoumávat, ale na druhou stranu příběh rychle pádí kupředu a udržuje si tak svoje tempo od začátku do konce. To má poté samozřejmě vliv i na délku, která je pro sérii naprosto standardní. Hlavní kampaň by vám tak měla zabrat něco kolem pěti-šesti hodin. Co už ale musíme Black Ops vytknout, je šílená přeskriptovanost. V Modern Warfare 2 to ještě tolik nevadilo, ale zde si už budete všímat různých scén, které působí jako pěst na oko. Zvláště když budete v některých pasážích umírat a dělat vždy to stejné, tak se dostaví určitě velké znechucení. Vezměte si třeba situaci, ve které běžíte po mostě, do kterého narazí raketa. Voják před vámi začne klouzat a vy ho na poslední chvíli chytíte. Co se ale stane, když vojáka předběhnete? Úplně to stejné. Voják, který běžel za vámi, se teleportuje před vás, aby se odehrála na chlup stejná scéna. Hra tak jede podle toho, jak vývojáři chtěli a žádnou volnost pro hráče nepřipouští ani smykem.

Asi největším problémem Call of Duty: Black Ops, a vlastně i jeho konkurentů poslední doby, je naprosto mizerná umělá inteligence vašich protivníků. Nepřátelé vám totiž běhají pod hlaveň zbraně a občas zmateně jen tak pobíhají po levelu. Dokonce se nám několikrát stalo, že nepřítel proběhl kolem naší jednotky, ta si ho nevšimla a on do ní začal kropit zezadu. Naše jednotka utekla plnit další úkol, zatímco my jsme se o něj museli postarat. Umělá inteligence je tak u Black Ops opravdu na odstrašující úrovni a poslední dobou začínáme mít pocit, jako by se vývojáři předháněli v tom, kdo udělá tupější AI. Treyarch v tomhle vyhrává nyní na plné čáře. Vývojáři by si měli uvědomit, že umělá inteligence nepřátel prvního Serious Sama je už značně zastaralá. V zombie režimu, který ve hře nechybí, by se ještě dala pochopit, ale v hlavní kampani už ne.

Nyní pojďme k tomu nejlepšímu, co vás v Black Ops čeká. Tedy ty, kteří rádi hrají multiplayer. Ten je totiž v Black Ops opravdu rozsáhlý a najde v něm zalíbení snad každý hráč akčních her. Už samotné nastavení bere dech. Hráči si totiž můžou do nejmenšího detailu nastavit jednotlivé hry, aby co nejvíce vyhovovaly jejich představám. V tomhle nemá Call of Duty konkurenci už několikátý rok. Dále jistě potěší možnost odemykání novinek pro zbraně, ale i samotnou postavu. Jak dlouho bude všechny ty bonusy a perky odemknut, to už záleží jen na vašich schopnostech. Hra navíc obsahuje nějaké ty vedlejší úkoly během hraní, které když splníte, dostanete potřebné kredity navíc. Co se týče map, ve kterých budete válčit, tak těch je čtrnáct. Podle našeho dojmu jsou spíše menší a nějaké ty opravdu rozlehlé mapy zde chybí. Možná si nyní říkáte, že je vše až moc pěkné, aby to byla pravda. Bohužel má i multiplayer u Black Ops řadu nedostatků, jako je neustálé lagování. To je ostatně zatím největší problém. Snad ho vývojáři do budoucna opraví.

Pojďme se nyní podívat na grafickou stránku. Ta je u Black Ops trošinku rozporuplná. Někdy budete doslova obdivovat nádherné lokace, detailní modely postav a další pěkné efekty, ale pak přijde level, který ničím nevyniká a řadí se spíše k průměru. V tomto je Black Ops značně nevyvážený. Ve výsledku by se ale dalo říci, že grafická stránka občas hodně nadchne, ale ve zbytku rozhodně neurazí. Co musíme vývojářům přičíst k dobru, je framerate, který drží po většinu času a asi jen dvakrát se nám stalo, že by se hra na chvilku začala sekat (testováno na PS3). Úplným opakem je pak zvuková a hudební stránka, která je opravdu na špičkové úrovni. Pokud tak máte dostatečně kvalitní repráky, tak si budete připadat jako v kině. Velký rozpočet hry pak dává najevo i seznam herců, kteří propůjčili svůj hlas. Naleznete tu jména jako Gary Oldman, Ed Harris nebo Sam Worthington.

Pokud bychom měli hodnotit čistě singleplayerovou část nového Call of Duty, tak bychom asi udělili sedmičku. Hře sice nechybí povedený příběh, velký spád nebo zajímavé mise, ale ta umělá inteligence a přeskriptovanost strhávají body. Navíc si musíte ke všemu přičíst i délku kampaně, která je nějakých 5-6 hodin. Naštěstí je tu opět robustní online multiplayer, který hráčům vše vynahrazuje a posouvá Black Ops o stupínek výše.

Hru na recenzi poskytl herní obchod GameLeader

Call of Duty: Black Ops

ps3x360wii
Activision, Treyarch / n-Space
Datum vydání hry:
9. 11. 2010
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře