Call of Duty 3

recenze  3
Martin Šmíd, 10. 1. 2008 21:02
Série Call of Duty patří mezi nejhratelnější herní počiny. Bohužel pro hráče na počítačích vychází Call of Duty 3 jen na konzolích. Nyní si přečteme finální verdikt Playstation 3 verze. Vyplatí se do nového dílu investovat? Activision hrou Call of Duty 3 sází na jistotu. Předchozí díly byly úspěšné a třetí díl má pochopitelně také vydělat spoustu peněz. Opět se podíváme do bojišť druhé světové války a opět si prožijeme ten horor vojáků, kteří v ní bojovali.

Hru bohužel trošku sráží fakt, že se celá odehrává ve Francii. Nepodíváme se tak nikam jinam. Všech čtrnáct mísí budeme přešlapovat takříkajíc na místě. Samozřejmě budeme měnit postavy, za které hrajeme, ale hra je pořád stejná. Začínáte krátkým tutoriálem a pak hned nástup na frontu. Trénink je lehký a nezabírá tolik času. Později budete i rádi, že jste ho absolvovali. Poté už odjíždíte se svojí jednotkou na první misi. To, co se hned před vámi objeví, je neskutečné. Dobývání kostela se stane nejlepší misí ve hře a jsou to opravdu jatka. Vojáci začínají umírat a vy se musíte co nejrychleji vzpamatovat a zavelet k útoku. Opravdu úchvatná první mise. Další už jsou na tom bohužel hůře. V podstatě se jedná pořád o to samé. Běžte někam, vystřílejte to a položte bombu. Při troše štěstí se vám to povede.

Hratelnost je stejná jako v předchozích dílech. Po vzoru CoD2 ani zde nemáte ukazatel zdraví. Když už jste na tom špatně, objeví se po straně obrazovky červené skvrny. To je znamení, že vám nezbývá mnoho času. V takové situaci se musíte někam ukrýt a čekat až se to zklidní. To je někdy problém, pokud se dostanete mezi hodně nepřátelských vojáků. Rovněž se mi občas stalo, že mi i po uklidnění stačila jedna kulka a lehl jsem. Na tento fakt si tedy budete také muset zvyknout a nevylézat znovu do velké přestřelky. Nepřátelé jsou opravdu tupí. Někdy je to až komické, jak si nabíhají pro kulku. Ale abych AI jen nekritizoval, samozřejmě se dokáží i krýt. Třeba když si potřebují dobít zbraně. Na otevřeném prostranství se nemají kam skrýt a ani se o to nepokouší. Prostě jsou smířeni se smrtí. AI nakonec není tak špatná, jak by se mohlo zdát, ale většinou je level stavěn tak, že se nedá jít jinou cestou a vy si musíte cestu prostřílet. Tím se hra stává hodně jednoduchou a dohrání vám potrvá zhruba dvě odpoledne.

Nebudeme jen kritizovat a řekneme si, co přináší CoD3 nového oproti předchozím dílům. Jde především o souboje s nacisty jeden na jednoho. Jde o skvělý prvek ve hře a hodněkrát vás nepřítel překvapí, když to vůbec nečekáte. Třeba v misi, kdy pokládáte poslední bombu na věži a najednou na vás skočí rozzuřený nácek. Po chvilce s ním přepadnete přes zábradlí a poté se musíte rychle vytáhnout. Jde o opravdu skvělé zpestření hry. Zábavnost a atmosféra hry vás opět pohltí naplno. Hru si budete opět plně užívat i přes všechny její nedostatky. Do hry se podařilo zapojit i funkci SIXAXIS ovladače. Využijete ho třeba při pokládání bomby nebo při rvačce s náckem. Co mi ale ve hře chybělo, byly vibrace. No snad se jich brzy dočkáme. Hra brnká hodně na emoce. Až uvidíte své kamarády umírat v boji, bude to opravdu děsivé. Třeba v jedné misi obětujete skoro vše, abyste zachránili vojáka vaší skupiny, a když už ho vytáhnete z nejhoršího, umírá vám v náručí.

Opět vám projde rukama pěkná řádka zbraní. Ty se chovají hodně reálně a chvilku vám bude trvat, než si zvyknete, jak s nimi správně zacházet. Krom klasického Thomsona budete držet v ruce i sniperku nebo bazuku. Rovněž si zajezdíte i ve vozidlech. Budete třeba v džípu prchat před nacisty nebo převážet vaší jednotku do Němci obsazené oblasti. V džípu buď řídíte, nebo stojíte a střílíte z kulometu. Střelba z kulometu je opravdový oříšek. Pokud chcete něco trefit, bude to chtít trochu cviku. Rovněž nesmím zapomenout zmínit pasáže, kdy ovládáte tank. Ty jsou celkem povedené a už nejste na všechno sám. Většinou vás budou doprovázet další kamarádi v tancích. Dále se objeví mise, kdy musíte zadat bombardérům pozice nepřátelských tanků, aby na ně mohly navést své bomby. To je celkem jednoduché. Stačí zamířit nepřítele a označit ho.

Bohužel jsem neměl možnost vyzkoušet online hru. Proto se do hodnocení nebudu pouštět. Později vám přineseme online speciál, ve kterém zhodnotíme online akce na Playstationu 3. Jen se ve zkratce zmíním, že hra podporuje až 24 hráčů a několik módů. Pokud jste hráli nějaké CoD na PC, víte zhruba co čekat. Audiovizuální stránka hry nezklame. Grafika je detailní a skvěle se ke hře hodí. Například zpracování trávy zaslouží plný počet. Hudba je klasická a s dobrými bednami si budete připadat jako ve válce. Zvuky prolétajících kulek, výbuchy granátů nebo křičení vašich parťáků vás opravdu vtáhne do hry, že nebudete chtít odejít.

Jak to shrnout? Pokud máte rádi sérii CoD, nemáte co řešit. Bohužel však už série přešlapuje tak trochu na místě a spíše než o plnohodnotné CoD se jedná o datadisk k předchozímu dílu. Hra má i několik bugů a chyb, ale ve výsledku se stále příjemně bavíte. Jenom proto, že mě hra opravdu bavila, je hodnocení takové, jaké je. No a nakonec, není to hlavně o té zábavnosti?

Call of Duty 3

ps3x360wii
Activision, Treyarch
Datum vydání hry:
14. 11. 2006
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
7/10

Komentáře