Burnout Paradise - remaster

recenze  21
Martin Šmíd, 22. 3. 2018 11:58
Je tomu už deset let, co se na pultech obchodů objevila závodní hra Burnout Paradise, která dala v té době hráčům prakticky vše. Velké otevřené město s velkým množstvím rozmanitých eventů, ale hlavně zábavnou a svým způsobem návykovou hratelnost, která byla založena na arkádovém závodění, chaosu a spoustě sešrotovaného plechu. Není divu, že vývojáři hru následně obohacovali novým obsahem, ale bohužel se nikdy nepustili do pokračování, které si fanoušci tolik přáli. Ani dnes, po deseti letech, to nevypadá, že by se mělo na novém dílu pracovat. EA raději dává přednost sérii Need For Speed, která má daleko větší věhlas, ale s kvalitou je to v posledních letech dost rozporuplné. Naštěstí se v EA alespoň rozhodli, že vytvoří remaster hry Burnout Paradise pro současné konzole, a už nyní mohu na začátku říci, že hra ani po deseti letech od svého vydání neztratila prakticky nic ze svého kouzla. Je plně otevřena fanouškům, kteří si chtějí zavzpomínat, ale také úplným nováčkům.

Recenzovaná verze: PlayStation 4

První hra s názvem Burnout vyšla už v roce 2002, přičemž stavěla hlavně na rychlé arkádové hratelnosti a destrukci vozidel. O šest let později následně vyšel díl Burnout Paradise, v němž vývojáři ze studia Criterion Games posunuli bláznivé ježdění plné destrukce na zcela nový level. Hra najednou nenabízela jen prosté závody, ale velké otevřené město, které bylo hřištěm s nekonečnými možnostmi. Byla radost po něm jezdit, prozkoumávat ho a plnit řadu rozmanitých eventů, abyste získali lepší licence. Asi nemá moc cenu hru znovu tady popisovat, od toho si můžete přečíst naší starší recenzi, dokonce jsme recenzovali Burnout Paradise Ultimate Box, z něhož remaster prakticky vychází a nabízí totožný obsah. Já se ve své recenzi zaměřím hlavně na samotný remaster, co vše nabízí a jak běží na současných konzolích PlayStation 4 a Xbox One.

Než ale začnu, tak musím zmínit, že Burnout Paradise se k nám dostává v kompletním vydání, v němž vývojáři nedělali žádné herní změny, což je ale asi i dobře. Sice někteří mohou namítat, že dnes jsou všichni během závodů zvyklí třeba na zátarasy nebo minimálně ukazatele, kam mají jet, což v Burnout Paradise určitě neplatí. Na druhou stranu právě tato volnost, kdy během závodů můžete hledat zkratky a každý závod si užít jinak, dělá hru tak jedinečnou.

Protože jde hlavně o recenzi remasteru, tak pochopitelně musím jako první zmínit vizuální stránku. Určitě mnohé z vás zajímá, jak se hra oproti originálu změnila, a jestli jde o velký skok. Musím říci, že v EA k remasteru své úspěšné hry přistoupili docela svědomitě a výsledek se mi docela líbí. Je ale nutné rovnou říci, že i když vývojáři upravili rozlišení textur, zvedli rozlišení (na PS4 Pro a Xbox One X hra běží v rozlišení 4K), pořád je vidět, že nejde o moderní závodní hru. Ve srovnání třeba se sérií Forza Horizon pochopitelně neobstojí, ta je úplně někde jinde a trochu i ukazuje, jak moc za posledních deset let pokročila videoherní grafika. Rozhodně ale vizuální zpracování v remasteru nikoho neurazí, je plně funkční a hra vypadá slušně, abyste si ji mohli bezproblémově užít. Navíc remaster běží velmi hladce, prakticky po většinu času v 60fps. V tomto frameratu už hra běžela na předchozí konzolové generaci, ale na nich docházelo sem tam k viditelnému zpomalování. To zde odpadá. Co u remasteru oceňuji, je skutečnost, že EA přišla s celým původním soundtrackem, v němž nechybí ani Avril Lavigne – Girlfriend nebo remix písně Route 66 od legendárních Depeche Mode, Seether, Faith No More, Maxeen, N.E.R.D., Senses Fail, Soundgarden, LCD Soundsystem nebo Guns’n’ Roses.

Hned na začátku jsem zmínil, že remaster vychází z už dřívějšího vydání Burnout Paradise Ultimate Box, což znamená, že dostanete prakticky kompletní původní hru i veškerý dodatečný obsah, který se časem objevil. Mezi přídavky je Cops and Robbers, Legendary Cars, Burnout Bikes, Burnout Paradise Toys, Burnout Paradise Party, Boost Specials a Cagney, které obsahují nová vozidla, výzvy a dokonce i motorky. V remasteru máte veškeré nové vozy a motorky odemknuté od samotného počátku, takže by se dalo říci, že vstup do hry je o to ulehčený. Samozřejmě ale nesmí chybět ani velké rozšíření Big Surf Island, které nabídlo zcela novou oblast, středně velký ostrov s novými eventy, výzvami a dalšími zajímavostmi. V remasteru tedy naleznete vše, co jste na původní hře milovali, vývojáři nic nevynechali.

Kromě toho, že si můžete nově užít celou hru s veškerým dodatečným obsahem, tak remaster má smysl hlavně z toho důvodu, že obsahuje i kompletní online část, což ocení hlavně velcí fanoušci originálu. Ti jistě vědí, že právě v online režimů se skrývalo to pravé kouzlo a spousta hodin, no možná i desítky hodin skvělé zábavy. Celé město vlastně slouží jako jedna veliká místnost, do které si můžete pozvat až sedm dalších hráčů. Pokud vás omrzí poflakování se po městě a ničení sebe sama, můžete aktivovat různé challenge které se dělí na Freeburn a Timed a dále pak podle počtu hráčů. Freeburn Challenge zahrnuje spíše akrobatické kousky a přeskakování všeho možného, zatímco Timed Challenge sestávají ze dvou úkolů. Jedno mají však společné, a sice nutnou spolupráci více lidí. Pokaždé vás bude tížit časový limit, který ale není nijak striktní, aby dostali šanci i méně zkušení hráči. Stejně tak lze soupeřit v již známých závodech, tentokrát však v duchu více hráčů. Je skvělé, že online v remasteru funguje prakticky bezchybně. Vyhledávání spoluhráčů je velmi rychlé, o hru je evidentně velký zájem, navíc se mi ani během hraní nestalo, že bych se setkal s nějakým problémem. Za tohle určitě zaslouží vývojáři pochvalu.

I když se v EA remasterům na začátku hodně bránili, každý musí být jistě nadšený z vydání Burnout Paradise pro současné konzole. Hra neztratila nic ze svého kouzla, pořád se hraje skvěle, navíc díky online podpoře si ji může maximálně užít naprosto každý i dnes. Veškerý dodatečný obsah je následně už jen jako takovou malou třešničkou. Remaster Burnout Paradise si určitě zaslouží vaší pozornost.  

Burnout Paradise (2018)

ps4xone
Electronic Arts, Criterion Games
Datum vydání hry:
15. 3. 2018
KARTA HRY
8/10

Komentáře