Bulletstorm

recenze  17
Martin Šmíd, 1. 3. 2011 17:01
Bylo docela překvapením, když Epic Games oznámil, že kupuje polské studio People Can Fly. To totiž stálo jen za jednou úspěšnou hrou, a to Painkillerem, který vyšel v roce 2004. Od té doby nám vývojáři z tohoto studia přinesli jen PC konverzi hitu Gears of War. Až v minulém roce bylo oznámeno, že pracují i na úplně nové značce pro EA, která bude takovým mixem her Painkiller a Gears of War. Bulletstorm, jak se nová hra od People Can Fly jmenuje, nyní doputovala na pulty obchodů, takže se na ní můžeme podívat.

Už Painkiller se stal mezi hráči populární díky tomu, že na ně nevalil zbytečně komplikovaný příběh. Nechal je si užívat čisto čisté střílení do přibíhajících nepřátel, které mnohdy byli rozsekáni na kaši originálními zbraněmi. Stejně na tom je i Bulletstorm. Příběh zde není tím hlavním motorem, ale určitě stojí alespoň za zmínku. Něčím si ten masakr prostě odůvodnit musíme. Hlavní hrdina se jmenuje Grayson Hunt a jde o klasického tvrďáka, který makal roky v posilovně, aby nyní mohl pracovat pro generála Sarrana. Jeho úkolem je zabíjení zločinců, ale jak se jednou dozví, lidi, které zabíjel, žádní zločinci nebyli. To jen generál ukazoval prstem na slušné občany, kteří chtěli jeho ďábelský plán zastavit. Hlavní hrdina se tak naštve a pokusí se generála Sarrana zastavit. Nenapadne ho ale nic lepšího, než napálit svoji vesmírnou loď do té jeho. Ke vší smůle Grayson Hunt i s vesmírnou skořápkou spadne na roky neobydlenou planetu, kde dříve lidé postavili obrovská města, ale nyní se zde pohybují jen žoldáci a zdivočelá monstra, o kterých se mnohým nezdá ani v nejdivočejších snech. Cíl je tak od začátku jasný. Dostat se z tohoto zlého snu co možná nejdříve a pokud to půjde, tak se všemi končetinami.

Už po vylezení ze zdemolované lodi začnete obdivovat opravdu nádherné scenérie zdejší planety. Po několika minutách ale zjistíte, že všechny levely, ačkoliv opravdu nádherně vypadají, mají vždy jednu jedinou cestu, po které běžíte neustále dopředu. Nečekejte tak žádné odbočky, tedy kromě občas skryté chodby, která ukrývá pomateného robota. Těch musíte během hry zničit celkem 28. Jinak jdete v levelech neustále za nosem, abyste se z tohoto pekla dostali co možná nejdříve. Hra je rozdělena do celkem sedmi kapitol po několika úrovních. I tak ale Bulletstorm dohrajete v klidu za jedno odpoledne nebo dva večery. To rozhodně není moc, ale díky velké zábavnosti bychom se hodně divili, kdybyste si hru nedali ještě jednou. Dopomáhá tomu i různorodost lokací, do kterých se během hraní podíváte a dokonce i proměnlivé úkoly, které budete během hry plnit. Jednu úroveň se tak budete muset prostřílet, další zase budete ovládat obrovského dinosaura, který má na sobě připevněny obrovské kulomety. Díky tomu se nebudete nikdy nudit.

Akční hra bez zbraní? To samozřejmě nejde. Bulletstorm nabízí hned několik kousků dvacátého šestého století, které se ale mnohdy od těch současných zase tolik neliší. Základem je tak samopal, který asi budete používat nejčastěji. Jde totiž o velmi účinnou zbraň, která má navíc až neuvěřitelně efektivní druhý režim, který jakéhokoliv protivníka promění na hromádku kostí. Dále tu nesmí chybět ani nová verze brokovnice, která vystřeluje až čtyři broky najednou. To bychom měli k těm asi nejklasičtějším zbraním. Poté tu samozřejmě najdete i zbraň vystřelující torpéda, které se protivníkovi zasekne do těla a po několika vteřinách exploduje. Škoda, že stejnou zbraň používají i nepřátelé. Ve hře najdete i futuristickou verzi na granátomet, minigun na rozsekání nepřátel najdete také během své cesty a chybět nemůže ani sniperka. Tu jsme používali během hry docela v hodně situacích, protože po vystřelení ovládáte kulku, která letí k nepříteli. Během letu se dokáže otočit až o 360 stupňů, takže můžete střílet klidně z úkrytu.

Jak už zbraně prozrazují, tak největším lákadlem Bulletstormu jsou přestřelky s mutanty, žoldáky a dokonce i občas s nějakým tím přerostlým bossem (těch několik málo se opravdu povedlo). Zbraně během přestřelek navíc můžete libovolně kombinovat, abyste dosáhli co největší devastace nepřátel, a tím pochopitelně i vyššího skóre do systému skillshotů. Jedná se o docela zajímavý systém, který vás neustále nutí vymýšlet co nejkrvavější řešení situace, díky čemuž zneškodníte nepřátele během okamžiku, ale i dostanete speciální body, za které si nakupujete u speciálních terminálů náboje a upgrady do zbraní. K co největší devastaci vám kromě zbraní pomáhá i vaše noha, která dokáže nepřítele nakopnout, přičemž pak ho můžete jednoduše ve vzduchu rozstřílet nebo ho poslat na kaktus či zeď prohnanou elektřinou. Další pomůckou pro vás je speciální elektrický bič, kterým si můžete přitahovat k sobě nepřátele, ale i nejrůznější předměty. Rovněž jdou bičem ničit masožravé rostliny a uvolňujete si jím z cesty i řadu překážek.

Po většinu hry vás doprovází vždy několik pomocníků. Většinou vám bude nápomocen Ishi Sato, který hned na začátku hry prodělá celkem drastickou změnu. Během hraní se k vám přidá i celkem pěkná holčina Trishka Novak, která chce smrt generála. Ten totiž může za smrt jejího otce. Pokud nyní čekáte nějakou tu propracovanou spolupráci, tak na ní hodně rychle zapomeňte. AI vašich spolubojovníků je totiž hodně mizerná a většinou nezastřelí ani jednoho protivníka. Vše je tak na vás. Lépe si nevedou ani vaši nepřátelé, kteří na vás nabíhají vždy v hojném množství, a slovo krytí jim většinou neříká vůbec nic.

Když už hru dohrajete, což vám zabere maximálně osm hodin, tak máte na výběr ještě dva další režimy. Ten první se jmenuje Echo (Ozvěny, jak je pojmenovaný v manuálu). Jde prakticky o to, že budete znovu procházet jednotlivé levely, abyste nahráli co největší skóre a dokončili je v co nejlepším čase. Výsledný součet bodů se vám pak zapíše do tabulky nejlepších hráčů a svůj úspěch můžete i jednoduše porovnávat s kamarády na Playstation Network nebo Xbox Live.

Epic Games mají mnozí spojen s vynikajícími online hrami se série Unreal Tournament. Nakonec, ani ten multiplayer v Gears of War nebyl špatný. Pokud čekáte nějaká krvavý nářez i v Bulletstormu, tak vás asi zklameme. Ostatně, i pro nás je multiplayerová složka Bulletstormu docela velkým zklamáním, protože nabízí jej jeden herní režim a šest map. Herní režim se jmenuje Anarchie a jde v něm pouze o týmovou spolupráci s dalšími třemi hráči, abyste společně nahráli kombinací komb co nejvíce bodů. Režim se na začátku může zdát docela zajímavý, ale po chvilce zjistíte, že se jedná o docela velkou nudu. Ani se nedivíme, že ho moc hráčů nehraje.

Nyní se dostáváme ke grafickému zpracování. Protože Bulletstorm vznikal za asistence Epic Games, tak je jasné, že běží na třetí generaci Unreal enginu. Ten už není nejmladší a bohužel na hře je to hodně vidět. Dokonce bychom řekli, že Bulletstorm je o něco ošklivější, jak třeba druhý Gears of War. Zpozorovat to můžete především na modelech postav, které nejsou ani zdaleka tak detailní, jako ty z Gears of War, ale i na levelech, které občas poskytnou hranaté objekty nebo textury v nízkém rozlišení. Každopádně zběsilá akční hra staví především na rychlosti. Na tu se zřejmě zaměřili i vývojáři, přičemž výsledkem je naprosto stabilní framerate, který nepadá ani v těch nejvíce hektických scénách. Co naopak musíme hodně pochválit, je povedený soudtrack a celková zvuková kulisa. Dabing je bohužel už trochu slabší a některé dialogy jsou vyloženě hloupé, bez nápadu a kde mají být vtipné, tak jsou spíše otravné.

Bulletstorm je rychlá akční hra, která staví především na co největším masakru, a až poté na příběhu. Díky tomu se jedná o docela dobrou volbu na odreagování po těžkém dnu. Víc ale od ní bohužel nečekejte. To ale na jednu stranu není vůbec na škodu, protože se budete u střílení královsky bavit, a o to jde ve hrách především. Pokud vám tak bezduché střílečky nevadí, berte všemi deseti.

Bulletstorm

ps3x360
Electronic Arts, People Can Fly
Datum vydání hry:
22. 2. 2011
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře