Borderlands: The Handsome Collection

recenze  8
Martin Šmíd, 2. 4. 2015 16:00
Během předchozí generace konzolí jsme se dočkali hned několika nových velkých značek, mezi nimiž najdeme i Borderlands studia Gearbox. Akční RPGčko s velkým důrazem na kooperaci si získalo hráče nejen svoji výbornou hratelností, ale i nádherným světem, vtipnými postavami a pěkným vizuálním zpracováním. Druhý díl samozřejmě vše dotáhl a špatný nebyl ani spin-off Borderlands: The Pre-Sequel, který vyšel v minulém roce. Herní vydavatel 2K Games se před několika týdny rozhodl, že druhý díl a Borderlands: The Pre-Sequel vydá znovu pro současné konzole, aby si mohli obě hry užít znovu nejen fanoušci, ale hlavně aby si je zahráli noví hráči, a tím se rozrostla základna fanoušků pro přicházející třetí díl. Jak se kolekce povedla, se nyní dočtete.

Testovaná verze: PlayStation 4

Na současnou generaci konzolí už vyšlo několik remasterů, nad nimiž se vedou debaty, jestli mají vycházet nebo se mají vývojáři věnovat jiným, prostě novým hrám. Prodeje ovšem vždy ukazují, že o remastery je mezi hráči docela velký zájem, a toho si je samozřejmě vědom i herní vydavatel 2K Games, který právě připravil Borderlands: The Handsome kolekci. Ta má být jakousi ultimátní edicí her Borderlands 2 a Borderlands: The Pre-Sequel, která samozřejmě obě hry nabízí nejen ve vylepšené vizuální kvalitě, ale také s veškerým obsahem. Co vše kolekce nabízí, vám samozřejmě ještě povím, jen nyní v rychlosti zmíním, že Borderlands je akční RPGčko z první osoby s otevřeným světem, které se odehrává na planetě Pandora, The Pre-Sequel pak samozřejmě na jejím měsíci. Kromě propracované akční hratelnosti a vývoji postav staví i na zajímavém příběhu a nezapomenutelných postavách, které nešetří vtipnými hláškami. Pokud se chcete dozvědět o obou hrách více, raději vás odkážu na jejich samostatné recenze – Borderlands 2 ( http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=borderlands-2-171521 ) a Borderlands: The Pre-Sequel (http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=borderlands-the-pre-sequel-182163 ), kde samozřejmě najdete vše podstatné. Zde se budu věnovat jen samotné kolekci.

Nejprve se vrhnu na druhý díl, který už v základu nabízí desítky hodin výborné zábavy díky skvěle zpracovaným hlavním i vedlejším úkolům, které se vyplácí plnit, nejen kvůli tomu, že se dobře hrají, ale také kvůli levelování a celkovému dalšímu vývoji zvolené postavy. Těch je v The Handsome kolekci hned šest. Původně hra obsahovala jen čtyři – Axtona, Mayau, Salvadora a Zer0a, kteří se samozřejmě představí hned v docela ujetém hlavním intru, které se spustí po zapnutí hry. Protože kolekce obsahuje i dodatečná DLCčka, jsou v balení i dvě bonusové postavy – Gaige a Krieg, které se samozřejmě liší herním stylem, mají unikátní schopnosti a možností v boji. Každou postavu je pak možné si různě upravit, no a následně se s ní vrhnout do opravdu obrovského světa. Ten obsahuje i další postranní dodateční linky, s jejichž kvalitou je to sice jako na houpačce, ale fanouškům určitě udělaly menší i větší radost. Mezi nimi je Captain Scarlett and Her Pirate's Booty, Mr. Torgue's Campaign of Carnage, Sir Hammerlock's Big Game Hunt nebo Tiny Tina's Assault on Dragon Keep. Nechybí ani DLCčka z druhé sezóny, kterou následně vývojáři z Gearboxu oznámili, takže už jen díky kompletnímu druhému dílu se vyplatí o kolekci uvažovat, v lepší formě tuto výbornou akční RPG hru už nedostanete. Navíc i v dnešní době působí značně nadčasově, protože podobně rozsáhlou, zábavnou a dobře napsanou akci jen tak nenajdete. Takže je ve výsledku určitě dobře, že vývojáři do remasteru šli.

V minulém roce hodně diskutovaný spin-off Borderlands: The Pre-Sequel přinesl do série několik zajímavých novinek, mezi nimiž byla i nutnost hledat neustále kyslík, ale bylo na něm hodně vidět, že se jedná jen o takový menší dodatek, který má zajímavý a bohatý vesmír Borderlands lehce obohatit, než ho někam posunout. Každopádně fanoušky, kteří ho doposud minuli, jistě potěší, že na disku jsou i DLCčka ze Season Passu. Potěší hlavně dvě zcela nové postavy, legendární Handsome Jack, tedy jeho kopie, a následně i Lady Aurelia Hammerlock. Přítomny jsou i dvě nové kampaně The Holodome Onslaught a Claptastic Voyage, které sice kvalitou už docela pokulhávají a nejsou tak zábavné, jak by asi fanoušci čekali, ale jsou na disku zdarma, takže proč je nevyzkoušet. Jen je tedy nutné počítat s tím, že pro zpřístupnění je nutné stáhnout první update, který má na PS4 hned 8GB, na konzoli Xbox One pak 16GB.

Kdo hrál někdy Borderlands, tak určitě ví, že ta pravá zábava přichází až v kooperaci. Celou hru, v tomto případě pochopitelně hry, můžete proběhnout až se třemi dalšími kamarády, čemuž hra vždy uzpůsobí hratelnost. Čím více hráčů najednou hraje, tím samozřejmě chodí více nepřátel a více vydrží, aby se alespoň trochu srovnaly síly. Každopádně v kolekci samozřejmě online kooperace nechybí, během několika testovaných hodin jsem si nevšiml žádných problémů, jako jsou lagy, výpadky nebo nějaké to další zpomalení. Vše zatím funguje, jak má. Navíc si vývojáři do Handsome kolekce připravili jednu docela zajímavou novinku, kterou je split-screen kooperace. Tu si můžete dát na jedné televizi rovněž až ve čtyřech, takže nějaký online řešit nemusíte, ale je samozřejmě otázka, pro kolik hráčů je tento režim určen. Ne každý má po ruce vždy další tři kamarády. Každopádně funguje docela dobře, jen musíte počítat s tím, že framerate klesne z 60 na 30 snímků, ale to ani moc nevadí, protože u druhého dílu je stabilní, u The Pre-Sequel už dochází k viditelnému cukání, ale to i během hry pro jednoho hráče.

Určitě skvělou funkcí kolekce je, že pokud jste obě hry hráli na předchozí generaci konzolí, můžete si přetáhnout uložené pozice a pokračovat v hraní tam, kde jste skončili. Pokud už máte obě hry dohrané, pak se můžete rovnou pustit jen na ona DLCčka, která jste si třeba nechtěli kupovat. Přenos postavy, tedy uložené pozice, je docela rychlý, nesetkal jsem se s žádným problémem, jen je tedy nutné mít na starých konzolích nainstalován poslední update, aby bylo možné pozice přesunout. Jen tedy upozornění, musíte přesouvat pozice jen v rámci platformy, tedy PlayStation 3 ->PlayStation 4 a Xbox 360 -> Xbox One. Rovněž opačnou cestou pak nejdou pozice přesunout.

Nyní se dostávám k tomu asi nejdůležitějšímu pro mnoho hráčů. Byla vylepšena nějak vizuální stránka? Pokud jste předchozí Borderlands hráli na starých konzolích, tak si změny určitě všimnete, a to na první pohled. Vše je vyhlazenější, hladší a celkově se na vše lépe dívá, vyniknou i menší detaily v cel-shaded podání, kterých bylo obtížné si na starých konzolích všimnout. Samozřejmě, nejde o nějaký velký skok, ale rozdíl je viditelný a jasně patrný. Navíc Borderlands 2 jede po většinu času v 60fps, několika menších poklesů je málo, což se podepisuje na daleko plynulejším a lepším herním zážitku. To The Pre-Sequel má bohužel tendenci se více zaškubávat, a to nejen v kooperaci, ale také při hraní v jednom, jak jsem zmínil výše. Vývojáři jsou si tohoto problému podle všeho dobře vědomi, takže v současnosti pracují na opravě. Snad přijde v brzké době a nebudeme muset na ní čekat několik měsíců. Jde o jednu z těch viditelnějších kaněk této jinak velmi dobré kolekce. Co mohli vývojáři ještě vyřešit, je dočítání textur, když otevřete nějakou tu bednu. Na staré generaci konzolí se to dalo pochopit, ale nyní už nad tímto jde jen kroutit hlavou. Jinak musím pochválit skutečnost, že po instalaci se většinou lokace rychle načítají, nahrávací obrazovky vždy vidíte jen několik vteřin, a to jak při hře pro jednoho, tak během kooperace.

Borderlands: The Handsome kolekce nabízí dvě povedené akční hry v jednom balíčku, navíc s kompletním obsahem. Druhý díl je sám o sobě důvodem k nákupu, jen je škoda, že se třeba neprodává samostatně skrze digitální distribuci za poloviční cenu, protože The Pre-Sequel je podstatně slabší, navíc ho sužují menší i větší technické problémy, které snad vývojáři v budoucnu opraví. Pokud máte rádi kooperativní akce, určitě je Borderlands: The Handsome kolekce dobrou investicí, a nešlápnou vedle ani fanoušci, kteří si hry užijí určitě i znovu, navíc s vylepšeným vizuálem.

Borderlands: The Handsome Collection

ps4xone
2K Games, Gearbox
Datum vydání hry:
27. 3. 2015
Žánr:
Střílečka, RPG
KARTA HRY
8/10

Komentáře