Beyond Good and Evil HD

preview  8
Martin Šmíd, 5. 10. 2010 0:00
UbiSoft v minulém týdnu připravil pro fanoušky vynikající hry Beyond Good and Evil velké překvapení, když oznámil HD verzi na své plánované tiskové konferenci pro platformy Playstation Network a Xbox Live Arcade. Původní verze byla vytvořena v roce 2003 týmem Montpellier pro Playstation 2, GameCube a Xbox, který vedl dnes hodně známý Michael Ancel (Rayman nebo King Kong). Hra si získala okamžitě pozornost díky své jedinečné hratelnosti a vynikajícím postavám. Nyní oznámený remake vytváří studio Ubisoft Shanghai, přičemž hodlá zachovat nejen původní hratelnost a jedinečný styl, ale také chystá přinést několik novinek. Pojďme se tak podívat, co nás v HD remaku hry Beyond Good and Evil čeká a nemine.

Protože je Beyond Good and Evil HD remakem původní hry, příběh bude naprosto totožný. Opět se chopíme dívky Jade, sirotka z planety Hyllis, která byla vychovávána svým strýčkem. Ten se jmenuje Pey´Jej a už z okolních obrázků si můžete všimnout, že jde o vepře. Ona planeta Hyllis je dost zvláštní i v jiných věcech. Co se týče historie hlavní postavy Jade, tak ta se už od malička musela smířit s tím, že jí rodiče zemřeli ve válce. Tato událost se na ní docela dost podepsala, takže se svým strýčkem vychovává v domě další děti, které postihl stejně nepěkný osud. Planeta Hyllis je totiž už několik let pod útokem mimozemské rasy Domz. Aby tato rasa přežila, tak potřebuje duše obyvatel planety Hyllis. Útoky by měla odrážet speciální jednotka nazvaná Alpha Sector, ale už několik měsíců se tak neděje. To se samozřejmě nelíbí právě Jade, takže se vydá napříč planetou Hyllis, aby zjistila, proč se tak děje. Jade ostatně má pro vyšetřování značné předpoklady, protože pracuje mimo jiné i jako reportérka. Ačkoliv by se mohl příběh zdát jako velmi prostý, nenechte se zmýlit. Můžete očekávat spoustu příběhových zvratů a odpovědí na hledané otázky.

Beyond Good and Evil HD je ve své podstatě stejný, jako v roce 2003. Přináší však několik novinek a změn, nutno podotknout, že rozhodně k lepšímu. Především se tato nová verze dočká kosmetické úpravy, takže si ji budou moci hráči užít až v rozlišení 1080p. Nepůjde jen o klasicky předělanou grafiku, jako jsme zvyklí z jiných her, ale vývojáři tento remake pojali hodně zodpovědně, takže se dočkáme i od základu vymodelovaných postav ve vyšším rozlišení a hlavně s detailnějšími texturami, které hře rozhodně ostudu dělat nebudou. Ostatně, na první obrázky se můžete podívat vedle textu. Troufáme si tvrdit, že hra by se po grafické stránce neztratila ani v případě, že by vyšla klasicky na disku, než jen jako stahovatelná hra za pár stovek.

Grafická stránka není jediným vylepšením této verze. Hráči se mohou těšit i na nově nahraný soundtrack, který hře dodá s moderními vymoženostmi novou šťávu, díky čemuž si ji ještě více užijí. Audiovizuální vylepšení je zřejmě to hlavní, co Beyond Good and Evil HD čeká. Kromě něho se ale dočkáme také podpory trofejí a achievementů, které dneska nemůžou chybět v žádné hře. Jsme docela zvědaví na to, jaké úkoly budeme muset plnit pro jejich získání. Chybět pak nebude ani žebříček nejlepších hráčů, o němž ale zase tolik nevíme. Když UbiSoft Beyond Good and Evil HD představil, mohli si novináři zahrát hratelnou demoverzi, která obsahovala pět levelů. Podle prvních dojmů se hra ovládá velmi dobře, jen zůstaly menší problémy s fotoaparátem, které obsahovala i původní verzi. Po grafické stránce je ale HD verze velmi povedená a zachovává si i svůj jedinečný umělecký dojem. Dokonce by se podle prvních dojmů dalo říci, že ho díky většímu rozlišení ještě více prohlubuje.

Rovněž bude u Beyond Good and Evil HD zajímavé sledovat, jestli nebude mít nějaký ten odkaz na druhý díl, o kterém se mluví už několik let, dokonce byl už i oznámen, ale jinak o něm nemáme žádné informace. Vydání prvního dílu na Playstation Network a Xbox Live Arcade se totiž jeví jako vynikající nápad pro vytvoření půdy pro přicházející druhý díl.

Beyond Good and Evil je hra, kterou miluje celá naše redakce. Jistě si tak umíte představit ono pozdvižení, když Ubisoft ohlásil HD verzi pro Playstation Network a Xbox Live Arcade. Nyní se tak už můžeme jenom těšit na začátek příštího roku, kdy se Beyond Good and Evil dočká nejen hezčího grafického kabátku, ale i podpory trofejí a achievementů. I bez těchto moderních vychytávek by se ale hra v klidu obešla. Až budeme vědět přesné datum vydání, dáme vám pochopitelně hned vědět.

Beyond Good and Evil HD

ps3x360
Ubisoft, Ubisoft
Datum vydání hry:
2. 3. 2011
KARTA HRY

Komentáře