Bayonetta/Bayonetta 2 (Switch)

recenze  20
Martin Šmíd, 14. 2. 2018 15:25
Není tajemstvím, že Nintendo v současnosti připravuje řadu výborných her z konzole Wii U pro Switch, s nimiž chce obohatit neustále rozrůstající se katalog. Hardcore fanoušky asi nechají tyto remastery klidnými, ale nováčci mají možnost si zahrát spoustu kvalitních her, které jim v minulosti utekly, a navíc nejsou zase tak staré, aby se to na nich nějak zvláště projevilo. Koncem minulého roku byla pro Nintendo Switch oznámena akce Bayonetta 3 od studia Platinum Games, ale ještě než se jí dočkáme, máme tu port prvních dvou dílů, který vychází v těchto dnech. Protože mám sérii rád, neváhal jsem ani chvilku a znovu se do nich na konzoli Switch ponořil. Zde je tedy moje recenze.

Testovaná verze: Nintendo Switch

Charismatickou čarodějku Bayonettu, která se probudí po několika tisících letech a ocitne se ve válce mezi anděly a démony asi nemusím moc představovat, v posledních letech si získala značnou oblibu a jsem rád, že se s ní budeme na obrazovkách setkávat i nadále. A to i díky Nintendu, které neváhá do značky investovat značné prostředky. První dva díly zabodovaly nejen díly charismatické hlavní hrdince, která je zabalená jen do svých vlasů, ale především výbornou hack and slash hratelností, parádními souboji s bossy a skvělým designem. Protože jsem na oba první díly přinesl v minulosti recenze, které si můžete stále přečíst pro lepší seznámení, raději se v následujících odstavcích zaměřím, co dostanete, když si nové balení pro konzoli Nintendo Switch přinesete domů. A není toho málo.

Nintendo na obalu hry upozorňuje spíše na druhý díl, ale společně s ním dostanete v krabičce i kód ke stažení prvního dílu, který v minulosti vyšel nejprve pro PlayStation 3 a Xbox 360, ale následně se dostal i na konzoli Nintendo Wii U. Z posledního vydání pochopitelně vychází i Switch verze. Vizuální stránka byla tedy lehce upravena oproti originálu, ale daleko více určitě oceníte plynulost, která je značně lepší (když si vzpomenu na počáteční problémy PlayStation 3 verze, ještě nyní zamrazí), což se projevuje hlavně na zábavnějších a rychlejších soubojích. Na vizuálním zpracování je u první Bayonetty už trochu vidět zub času, zvláště když ho srovnám s druhým dílem, k němuž se dostanu níže. Jsem ale přesvědčen, že rozhodně nikoho neurazí a hru si každý i přes zastaralejší vizuální zpracování užije. Po technické stránce jde o určitě povedený port, který mi během testování nedělal problémy v klasické ani handheldovém režimu. Jinak Switch verze obsahuje i všechny bonusové kostýmy Wii U verze, takže Bayonetta může v okamžiku vypadat jako Samus, Link nebo princezna z Mario her. Jediné, co se mi nelíbilo, je možnost první i druhou Bayonettu ovládat pouze dotykovým ovládáním, které mi přijde značně nepřesné a navíc se hra stane díky tomu i nepřehledná. Naštěstí jde jen o bonus, který nemusíte nijak využít.

První Bayonetta je v tomto balení spíše jen jakýsi bonus k tomu hlavnímu, a tím je pochopitelně druhý díl, který dotáhl vše prakticky k dokonalosti. I dnes, několik let po vydání, byste jen těžko hledali nějakou výraznější konkurenci v rámci žánru, což jen ukazuje, jak nadčasovou akci tehdy vývojáři z Platinum Games vytvořili. Propracovaný soubojový systém je i dnes velmi zábavný, stejně tak jako souboje s nejrůznějšími protivníky, ale hlavně tedy velkými bossy. Hra nic neztratila ze svého kouzla, navíc nově si ji můžete užívat i na cestách. Na televizi s klasickým gamepadem se Bayonetta pořád hraje skvěle, ale dobrou alternativou je i handheldový režim, s nímž jsem neměl žádný problém, a vlastně jsem hru nyní testoval převážně v něm. Sice občas může být scéna s více protivníky méně přehledná, ale jde spíše o zvyk, než nějaký problém.

Není pochyb, že Bayonetta 2 pořád zůstává skvělou akční hrou, ale důležitější je, že port pro konzoli Nintendo Switch se povedl. V Nintendu se rozhodli nedělat žádné větší změny, přesto si určitě hned na začátku všimnete hezčích textur, případně lepšího vyhlazování, díky čemuž je výsledný obraz určitě lepší jak na Wii U. Zklamáním ovšem může být, že Switch verze nedokáže běžet ve větším rozlišení jak 720p při zobrazení na televizní obrazovce. Tady bych čekal trochu více. Důležitější ovšem u takovéto akce je, že běží prakticky ve stabilních 60 fps,takže nic nebrání, abyste se do ní mohli naplno ponořit a užívat si ji. Navíc na konzoli Switch jsou rychlejší i nahrávací časy. Ty sice nebyly na Wii U nějak extra dlouhé, ale nyní jsou ještě kratší, takže můžete dalších několik vteřin věnovat samotnému hraní.

Bayonetta 2 na konzoli Nintendo Switch neobsahuje pouze vynikající příběhovou kampaň, ale také kooperativní režim Tag Climax pro dva hráče, který si můžete zahrát lokálně, ale také online. I když kooperativní režimy v rychlých hack and slash akcích nejsou zrovna běžné, zde se docela povedl, přičemž si v něm můžete zopakovat s druhým hráčem spoustu zajímavých střetů z hlavní kampaně. Nejlepší je pochopitelně hrát lokálně s kamarádem, ale pokud nemáte tu možnost, online je dobrou náhradou, případně pokud jste offline, můžete si do bojů zavolat obstojné AI, které je dobré nejen v boji, ale dokáže vám i pomoci, tedy dostat zpět na nohy, pokud selžete. I Bayonetta 2 následně obsahuje řadu bonusových kostýmů Nintendo postav, ať už jde o Samus, Linka nebo Peach a další.

Bayonetta se dostává na konzoli Nintendo Switch ve velmi dobré formě. První i druhý díl přichází s kompletním obsahem, navíc s drobně vylepšeným vizuálním zpracováním, stabilním frameratem a rychlejšími nahrávacími časy.  Nic vám tak nebrání, si dobrodružství charismatické čarodějky znovu užít, a to nejen doma, ale i na cestách. V obou režimech se hraje skvěle. Pokud jste ještě Bayonettu nikdy nehráli, nyní nastal čas chybu napravit. Fanoušci se pak musejí rozhodnout, jestli za prakticky tytéž hry znovu utrácet peníze, nebo jestli raději počkají na připravovaný třetí díl.  

Bayonetta/Bayonetta 2 (Switch)

nsw
Nintendo, Platinum Games
Datum vydání hry:
17. 2. 2018
KARTA HRY
10/10

Komentáře