Bayonetta

recenze  22
Martin Šmíd, 31. 1. 2010 23:49
Jméno herního vývojáře Hideki Kamiya vám asi moc na první pohled neřekne. Devil May Cry, Resident Evil a MadWorld. Pořád nic? Tak věřte, že za těmito klenoty stojí tento herní vývojář. Když před měsíci oznámil, že pracuje na hře Bayonetta, vzbudil docela velký rozruch, protože hodně připomínala Devil May Cry. To se zdálo trošinku podivné, protože Hideki Kamiya dělá pouze originální hry a nikdy nevstupuje dvakrát do stejné řeky. Tedy alespoň co se herních značek týče. Po zahrání musíme říci, že Bayonetta je o tolik lepší, než přirovnávaná hra, až to pěkné není. Nyní je tu naše recenze.

Na začátku musíme říci, že po zapnutí samotné hry jsme byli lehce zmateni, protože během prvních minut absolutně nemáte šanci zjistit, proč se děje to, co se děje. Celý příběh začíná na hřbitově, kde je náhodně vzkříšen obrovský démon, ale hlavně se tu přivede k životu i hrdinka Bayonetta, která posledních pět stovek let prospala. Jo, takový spánek bychom už také potřebovali. Bayonetta se tak probouzí do světa, kde se to jen hemží krvežíznivými anděly. Tohle je jen začátek a po několika zmatených scénách se dostaneme až do městečka Vigrid, které se nachází kdesi v Evropě. Bayonetta ovšem nemá jen zájem postarat se o všechny ty nové démony, které ji pronásledují, ale rovněž se snaží zjistit, co se přesně stalo za dobu, kdy tak pěkně spinkala. Více k samotnému příběhu neprozradíme. Musíte si ho prožít sami, ale můžeme jen říci, že je docela zmatečný a občas by potřeboval nějakou tu pevnější ruku scénáristy.

Jinak samotná hra je klasická akční rubačka, která ovšem přináší velmi propracovaný systém komb, kdy každé má nějaký účel a rozhodně všechny využijete. Velkou pochvalu si navíc zaslouží jedinečná choreografie soubojů, která je naprosto mistrně zvládnuta, a to nejen během samotné hry, ale i ve filmečcích. Ano, souboje jsou ujeté a rozhodně nevypadají reálně, ale rozhodně se na ně moc hezky dívá. Díky tomu se tak nebudete ani na minutu nudit. Během hrůznějších bitev musíte velmi dobře taktizovat, protože pozdější nepřátelé už patří z o něco odolnější a zákeřnější gardy. Velkou novinkou jsou jakési zakončovací komba. Ty můžete použít, když se vám na obrazovce objeví dvě tlačítka – trojúhelník a kolečko. Bayonetta poté nepřítele jednoduše dodělá strčením do vytvořené krabice plného ostnů nebo mu pěkně usekne hlavu gilotinou. Rovněž si zaslouží zmínit zakončovací kombo, kdy Baonetta přitáhne na skřipec téměř nahou čarodějku řetězem. Japonský původ hry se prostě nezapře. Kapitolou samou pro sebe jsou i souboje s bossy, které jsou velmi originálně zpracovány, přičemž souboje trvají i několik desítek minut.

K samotné hratelnosti musíme vypíchnout, že existují i jakési sochy, které v určitých pasážích dokážou zpomalit čas. Vaším úkolem je tak vždycky sochy dát do původního stavu a poté je aktivovat. Když se vám to povede, tak se zpomalí čas a vy máte možnost překonat nepřekonatelnou překážku nebo snáze zničit nějakého toho démona (zpomalit čas můžete i dobře vykrytým kombem). Oni samotné hrátky s časem jsou neodmyslitelnou součástí hry. V jedné části třeba uvidíte, jak se vám před nosem zbortí most, přes který tak nemůžete projít, ale bohužel žádná jiná cesta není. V tento okamžik jsme tak museli najít obří přesýpací hodiny, které rozbitím vrátily čas před zbortěním mostu. Další speciální vlastností čarodějky Bayonetty je možnost se přeměnit v pantera, který je daleko rychlejší než hrdinka v normální podobě a dokáže přeskočit i daleko větší propasti. V první polovině asi tuto schopnost moc nevyužijete, ale později se stane neocenitelnou pomůckou. Jako poslední tu je možnost proměnit se v ptáka, pomocí kterého zvládnete i větší propasti.

Kromě klasických pasáží, kde likvidujete monstra a bosse, se ve hře nachází i úroveň, kde jezdíte na motorce. Jízda na ní je velmi jednoduchá a vy se staráte vždy jen o to, abyste nevrazili do protijedoucího auta, nebo v čas stihli smykem podjet zavírající se vrata. Musíme říci, že ačkoli je pasáž na začátku vcelku zábavná, díky tomu, že se neustále opakuje, už později spíše čekáte, kdy skončí, ale vzhledem k tomu, že se jedná jen o jeden level, rozhodně to nekazí celkový požitek a jen hru obohacuje o něco jiného. Alespoň si odpočinete od neustálého bušení do tlačítek. Kromě této úrovně na motorce zažijete ještě jednu šílenou úroveň na raketě, ale o ni nebudeme moc prozrazovat. Mezi všemi levely navíc naleznete jednu menší minihru, kde na automatu střílíte poletující monstra. Za každé sestřelené monstrum získáte speciální body, za které si můžete koupit nějaké to lízátko, ale i si je můžete směnit za zlaté kroužky, abyste měli na upgrady.

Když už jsme u upgradů, tak ty si můžete kupovat v jakési pekelné díře, která nahrazuje klasického obchodníka nebo obchůdek z Resident Evil her. Do něho můžete vstoupit vždy v určitých pasážích levelu nebo si počkat až level skončí, a před dalším do ní vstoupit z menu. V tomto jakémsi obchodě si můžete kupovat od artefaktů, nějakých těch dalších bonusů i nová komba a zbraně. Nakupování komb je navíc naprosto mistrně zvládnuto, kdy si dané kombo můžete nejprve vyzkoušet a poté se až rozhodnout, jestli se vyplatí do něj investovat. Rovněž tak odpadá i to, že byste kombo koupili a poté zkoušeli, za co jste to vlastně ty pracně vydřené body utratili. Už tak nekupujete zajíce v pytli, ale předem víte, do čeho jdete. Jde o naprostou novinku v žánru, která hráči dosti usnadní situaci. Nakupování celkově je jedna radost, takže nijak nezdržuje od samotného hraní.

Co se týče herní stránky, asi bychom jen těžko našli nějakou výraznější chybu. Vše do sebe nádherně zapadá a tvoří jedinečný celek. To technické zpracování vzbuzuje trošinku rozporuplný pocit. K recenzování jsme měli Playstation 3 verzi, která údajně vypadá o něco hůře, než její bratříček na Xboxu 360. Musíme říci, že grafika se nám zdála v hodně pasážích taková rozmazaná a neostrá, přičemž občas následoval v animacích i tearing, který dost kazil celkový požitek ze hry, stejně jako nestabilní framerate klesající hluboko pod 30 fps. Pokud jsme teď vyčítali chyby grafice, tak hudební doprovod si zasluhuje palec hodně vysoko. Nádherný soundtrack totiž dokresluje každou scénu, přičemž dodává jedinečnou atmosféru a podporuje tak výtečnou hratelnost. Pochválit musíme i přítomný dabing, který se povedl.

Musíme se přiznat, že jsme od Bayonetty moc nečekali a o to více nás překvapila. Na začátku se může zdát, že jde jen o prostou vykrádačku her Devil May Cry a dalších podobných akcí, ale svým osobitým přístupem a level designem značně odlišuje. Pokud máte rádi tento styl her, Bayonetta patří k naprosté špičce, kdy za sebou táhne všechny své pronásledovatele, takže byste neměli ani na chvilku otálet s nákupem. Maximální hodnocení tentokrát uteklo jen díky poněkud horší grafice a několika málo technickým chybám. Hratelnost by si ale maximální hodnocení zasloužila.

Hru na recenzi věnoval herní obchod GameLeader

Bayonetta

ps3x360
Sega, Platinum Games
Datum vydání hry:
5. 1. 2010
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře