Battlefield: Bad Company 2

recenze  29
Martin Šmíd, 11. 3. 2010 22:32
Battlefield: Bad Company zaznamenal před dvěma lety na konzolích Playstation 3 a Xbox 360 velký úspěch. Toho si nemohl nevšimnout vydavatel EA, který ihned pověřil hochy z DICE, aby připravily pokračování. Několik měsíců na to následovalo oficiální ohlášení a od té doby celkem masivní reklama, která nám vtloukala do hlavy, že Battlefield: Bad Company 2 bude tou nejlepší válečnou akční hrou, se kterou se nebudou moci rovnat ani takoví velikáni jako Modern Warfare. Zvláště porovnání s Modern Warfare není náhodné, protože se vývojáři ani vydavatel EA netají tím, že mají už této hry plné zuby a chtějí ji sesadit z trůnu. Pojďme se podívat, jestli se to Battlefield: Bad Company 2 povedlo.

V úvodním odstavečku jsme zmínili, že pro vývojáře z DICE byl velkým vzorem Modern Warfare. Narážky na samotnou hru tak slyšíme i od hlavních protagonistů ve hře, ale i v samotné stavbě hry. Vývojáři chtěli postavit podobně velkolepou akci, což se jim až na pár maličkostí povedlo a nechybí ani momenty nejrůznějších překvapení. Hned tím prvním překvapením je fakt, že úvodní mise hry se odehrává za 2. světové války, kdy jste vysláni v rámci operace Aurora zajistit nepřátelskou ponorku. Po této úvodní misi, která vás vtáhne do samotného dění a ukáže vám, že čas na odpočinek rozhodně nebude, se chopíte opět členů týmu B-Company v čele s Prestonem Marlowem. Po dřívějších eskapádách této jednotky nyní přijde na řadu úkol, který je myšlen úplně vážně a mohlo by se tak zdát, že na žádné srandičky nebude čas. Přesto ale členové týmu s vtipy rozhodně nešetří a občas dokonce budete mít úsměv od ucha k uchu. Tým bude čelit nepříteli, který má zbraň hromadného ničení a její výbuch na americké půdě by měl dalekosáhlé následky a třetí světová by vysela ve vzduchu. Jak už jste asi pochopili, příběh v Battlefield: Bad Company 2 je klasické klišé, kdy tu máme hlavního záporáka, který vyhrožuje Spojeným státům a váš jediný úkol je ho zastavit a zajistit i samotnou zbraň. Příběh tedy rozhodně není to hlavní, co by vás mělo u hraní motivovat. Tím hlavním motivačním faktorem by měla být samotná hratelnost, takže se na ni pojďme podívat.

Pokud na začátku zvolíte hru pro jednoho, čeká na vás kampaň čítající jedenáct misí. Ty jsou až na dvě výjimky celkem krátké a zavedou vás třeba do Bolívie, pouště Atacama a na další místa v Rusku. Oceňujeme především různorodost jednotlivých misí, kdy se ani jedna neopakuje a každá přináší zcela jedinečný zážitek. V jedné se pohybujete v džungli, kde sluneční paprsky jsou hodně vzácné, jindy zase běháte na vrcholku hor, kde je tak nesnesitelná zima, že se musíte občas ohřívat v po cestě rozmístěných domech, jinak byste umrzli. Protože je Battlefield: Bad Company 2 válečnou hrou, projde vám pařátama docela velký počet zbraní, od lehkých samopalů, po těžké kulomety, brokovnice a raketomety. Během své cesty můžete sice nosit pouze dvě zbraně, ale pokud seberete nějaký ten nový kousek, vždy se přidá do jakéhosi pomyslného inventáře, který můžete vyvolat u shozených beden. U nich si tak můžete zbraně měnit a vždy si vzít zbraň podle toho, jak daná situace vyžaduje.

Kromě pěšího pochodu úrovní se objeví pasáže, kdy budete muset ovládat nějaký ten dopravní prostředek. Pokud čekáte, že se dopravní prostředky chovají podle nějaké reálné fyziky, tak na to rovnou zapomeňte. Vše je takové arkádové, jako ostatně celá hra. Na výběr máte opravdu velkou škálu vozidel, jako je třeba normální džíp, čtyřkolka nebo tank, ve kterém strávíte celou jednu misi. V několika částech hry se dokonce chopíte kulometu v helikoptéře. Bohužel musíme říci, že takových pasáží je ve hře celkem málo a od hry, která má ve jménu Battlefield, bychom takových situací čekali o něco více. I bez toho si ale hra udržuje velký spád a nenechá vás ani na chvilenku vydechnout. To bohužel pomáhá i celkem krátké hrací době, která se rozhodně nepřehoupne přes sedm hodin, což je trošinku škoda. Když se ale podíváme na konkurenční hry, mohlo být i hůře.

Nyní se pojďme podívat na to, co se nám na hře pro jednoho zase tak moc nelíbilo. Série Battlefield vždy stavěla na rozlehlých mapách a obrovských válečných bojištích, kde jsme mohli využívat hromadu dopravních prostředků. Pokud toto čekáte i od hry pro jednoho v Battlefield: Bad Company 2, asi vás zklameme. Vývojáři celou hlavní kampaň pojali tak trochu filmově a lineárně, díky čemuž hra odsýpá opravdu hodně rychle. Filmovější nádech má pak zásluhu i na tom, že vás provázejí celkem časté renderované filmečky, které v konečném důsledku trošinku kazí onen spád a někdy jsou i naprosto zbytečné a rozhodně bychom se bez nich obešli. Dosti rozporuplně působí i umělá inteligence. V některých situacích ještě nepřátelé obstojí celkem se ctí, ale někdy se chovají dosti nelogicky a občas se stane, že vám naběhnou přímo pod hlaveň nebo jsou tak splašení, že nedokážou kloudně střílet, natož se někam schovat, takže stojí na místě. Časem vás pravděpodobně začne štvát i šílená přeskriptovanost samotné hry a časté bugy, jako je zasekávání mrtvých nepřátel do zdí, či vypadávání zvuku. Battlefield: Bad Company 2 má pochopitelně i daleko více chyb, které bychom zde mohli vypsat, ale to bychom vyčerpali prostor, který chceme věnovat dalším věcem. I přes tyto chyby ovšem musíme říci, že jsme se u samotného hraní bavili. O to více ale zamrzí vědomí, že hra mohla být ještě kvalitnější. Snad tedy příště u třetího dílu, se kterým EA určitě počítá už nyní.

Hra pro jednoho hráče je sice asi to první, co každý spustí po donesení hry domů, ale ta je jen taková ochutnávka toho, co nás čeká ve hře pro více hráčů. Ostatně pokud jste prohlíželi trofeje ke hře pro jednoho hráče, asi jste si jen nevěřícně klepali na čelo. Ty jsou totiž až neuvěřitelně primitivní, až to hezké není. Nyní ale k samotnému režimu pro více hráčů. Jak už možná chápete, pro hráče, kteří jen nahání své killy zde moc prostoru nebude. Celý online režim v Battlefieldu je čistě týmový, čemuž napomáhají i herní režimy. Pokud chcete ve hře přežít co nejdéle, je třeba si vytvořit jakýsi čtyřčlenný tým, který bude na bojišti operovat. Vytvoření týmu má hned několik pozitiv, přičemž mezi jedno pozitivum patří i fakt, že při zabití se můžete respawnovat u člena týmu. Pokud je pozabíjen celý tým, všichni jeho členové se objeví na stejném místě a nemusíte se tak na mapě hledat. Když už si vytvoříte tým, tak stačí vybrat povolání. Ty jsou v Bad Company 2 hned čtyři, přičemž se od sebe hodně odlišují. Jako prvního tu máme medica, který dokáže uzdravovat své kolegy a poskytovat jim v pozdějších levelech i lékárničky. Dále máte na výběr klasického vojáka, odstřelovače a jako poslední tu je inženýr. Nejlepší je sestavit tým ze všech tříd, aby se navzájem doplňovaly, ale pro úspěch to rozhodně není pravidlem.

Aby vývojáři zvýšili motivaci pro hraní online režimu, hráč na začátku začíná pouze na prvním levelu s minimem zkušeností a chabým vybavením. Pokud budete chtít další vybavení, abyste měli větší šanci na bojišti, vede k tomu dlouhá cesta skrze levelování. K němu potřebujete body, které získáte během hraní, když třeba odjistíte bombu, zabijete nepřítele apod. Nemusíme ani říkat, že k dosažení maximálního levelu budete potřebovat nejen štěstí, ale hlavně i hodně času. Co se týče map, tak ty mají určitě velmi dobrý design, dá se v nich vyblbnout a jsou skvěle navrženy pro online bitvy. Stejně dobře jsou na tom herní režimy, jako je klasický Conquest, ale najdete zde i úplně nový režim Rush, na který vývojáři do budoucna hodně sází. Co říci v tomto odstavečku na závěr? Doufejme, že problémy s výpadky serverů nebudou pokračovat a my si budeme moci hru co nejlépe užít. Trošinku jsme nad tímto problémem nyní zavřeli oči, tak doufáme, že nás EA nezklame.

Jak je na tom Battlefield: Bad Company 2 po grafické stránce jste už mohli pobrat z multiplayerové betaverze a dema, které vyšlo před vydáním. V plné verzi je tato stránka na téměř stejné úrovni, přesto si nejde nevšimnout některých změn k lepšímu. Především se jedná o lepší vyhlazení hran a i v důsledku daleko pestřejších úrovní můžeme konstatovat, že grafika je v Battlefield: Bad Company 2 rozhodně silně nadprůměrná a některé výbuchy až berou dech. To má bohužel celkem jednu nevýhodu. Výbuchů a všelijakých efektů je na začátku hry opravdu hodně a člověk si na ně pochopitelně hodně rychle zvykne a bude chtít víc, čehož se mu nedostane. Jednalo se ale jen o náš problém, protože jinak si nemáme, co se týče vzhledu, na co stěžovat. Rovněž musíme pochválit vývojáře za stabilní framerate, který drží i v těch největších vřavách. Ani jednou jsme nezaregistrovali, že by se hra nějak zpomalila. Asi největším lákadlem na původní hře byla fyzika, díky které jste mohli poslat k zemi dobře mířenou raketou celý barák. Fyzika ve druhém díle byla ještě vylepšena a musíme říci, že v některých pasážích je i dost přehnaná. V důsledku toho musíte být na bojišti neustále v pohybu, protože schovka za betonovou zeď se může rázem změnit ve vaši zkázu. Velmi pochválit musíme vývojáře za hudební doprovod, který zvláště v některých scénách skvěle podkresluje celkové dění na obrazovce, takže si budete připadat jako ve vysoko rozpočtovém megafilmu. Na vysoké úrovni je rovněž i dabing, přičemž obzvlášť některé vtipné hlášky hlavních protagonistů vám na hodně dlouho utkvějí v paměti.

Battlefield: Bad Company 2 je vynikající akční hrou, která nepostrádá velmi dobře zvládnutý singleplayer se spoustou nezapomenutelných misí, ale i chyb. Hra ale hlavně nabízí propracovaný online multiplayer, který je míli před svojí dnešní konkurencí. V konečném součtu je to taková ušmudlaná devítka, ale to rozhodně není špatné. Nebo jo? Nyní už tedy mažte do obchodu.

Battlefield: Bad Company 2

ps3x360
EA Games, EA DICE
Datum vydání hry:
2. 3. 2010
Žánr:
Střílečka, Simulátor, Strategie, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře