Batman: Arkham City

recenze  16
Martin Šmíd, 29. 10. 2011 21:06
Když byl před více jak čtyřmi lety oznámen Batman: Arkham Asylum, každý čekal jen další řadovou komiksovou hru, která sotva vyleze z průměru. Výsledek ale vyrazil dech naprosto každému, protože se jednalo o vynikající akční hru plnou zajímavých nápadů. Na oznámení ohledně pokračování jsme i díky vynikajícím prodejům nemuseli čekat příliš dlouho. Vývojáři navíc do druhého dílu naslibovali spoustu věcí, jako více bossů, zajímavých zápletek, otevřenější herní svět a samozřejmě i daleko lepší hratelnost. Mohl vůbec Batman: Arkham City dopadnout špatně?

Asi i vývojáři z Rocksteady byli překvapeni, jak se jejich dítku vedlo. Batman: Arkham City navazuje na události z předchozího dílu, ve kterém se netopýří hrdina střetl s Jokerem v blázinci Arkham. Od této doby uběhl nějaký čas a Quincy Sharp, ředitel Arkhamu, se rozhodl, že za pomoci bohatého sponzora vybuduje ve zdechlé části města Gotham speciální část obehnanou plotem, do které nahází všelijaké darebáky, které za ta léta Batman pochytal. Trošinku šílený plán, který nějakou dobu funguje, ale najednou se cosi zvrtne a Batman se musí do nové části pojmenované jako Arkham City vydat, aby se utkal se starými známými, kteří na něj mají pořádně spadeno. Protože jde o padouchy a existence, které se navzájem moc nemusí, občas vzplanou různé šarvátky i mezi nimi. Příběh je opět jako v prvním dílu lineární, že lineárnější už ani být nemůže, ale co je jeho velkou devízou, tak je obrovská zajímavost. Zatímco první díl byl tak trochu o Jokerovi a Batmanovi, nyní je po této stránce daleko rozmanitější, a to i díky velkému počtu záporáků, které potkáte. V tomto jde nový Batman rozhodně dobrou cestou a jde o příjemnou evoluci.

Vzhledem k tomu, že Arkham City je větší rozlohou než Arkham Asylum, můžete čekat daleko otevřenější svět, ve kterém se budete pohybovat. Sice to pořád není GTAčko, ale to rozhodně nevadí, protože tímto hra nemá hluchá místa. Pořád se na vás něco valí a hlavně fanoušci komiksového zpracování budou v sedmém nebi, protože během hraní nepotkají jen celou řadu záporáků, ale i nejrůznější pamětihodnosti, které znají z kreslených stránek. Tím se dostáváme k designu Arkham City jako takovému, který je zvládnut naprosto mistrně a jen těžko si představit, že by mohl vypadat lépe. Na každém rohu jste doprovázeny většími i menšími detaily, které hráče musí chytit za srdce. Na designu je rovněž vidět velké puntičkářství a cit pro detail, který vývojáři mají. Po městě se přemisťujete snadno díky Batmanovu vystřelovacímu háku a samozřejmě i schopnosti plachtit přes menší úsek. Co mě při těchto pasážích trochu vadilo, je neposedná kamera, která občas zazlobí. Hlavně když plachtíte ve vzduchu, neukáže vám kolikrát, jestli je vhodnější místo pro vystřelení kotvy.

Prostředí není otevřené jen tak. Kromě hlavní příběhové linky, která je na moje očekávání docela krátká, můžete plnit i řadu vedlejších úkolů, které hru prodlouží o několik hodin. Hlavní část totiž není problém dokončit za nějakých 7-8 hodin. Naštěstí vedlejší úkoly tu nejsou jen do počtu, ale přináší docela zajímavé části, ve kterých musíte někoho zachránit, pomoci s něčím a tak dále. Vedlejší úkoly jsou hodně rozmanité a při jejich plnění se budete bavit, navíc potkáte i několik nových zajímavých postav, na které se během hlavní části nedostane. Samozřejmě se do hry vrací i Riddlerovy hádanky, které jsou poházené po celém městě. Jak jste mohli pochopit, nyní máte daleko rozmanitější herní náplň, než jak tomu bylo u Arkham Asylum, za což se musí vývojáře pochválit.

I přes rozlehlejší prostředí si Arkham City udržel svoji velmi dobrou hratelnost, která se skládá z boje proti protivníkům. Batman od minule nic nezapomněl, takže si to zase rozdává s padouchy jako dříve. Boj je opět velmi elegantní a stačí prakticky jen jedno tlačítko, abyste protivníky umlátili. Tedy samozřejmě ty základní. Jak budete postupovat hrou, budou na vás chodit i silnější neřádi, třeba s elektrickými obušky nebo štíty, které budete muset nejprve přechytračit. Soubojový systém je po většinu spolehlivý a nedělá žádné problémy. Občas ale při tom všem Batman vlítne do koutu a mlátí jen vzduch, místo protivníka, přičemž pokud bojujete proti přesile, budou tyto chyby dost frustrovat. Nejsou tak časté, ale jsou. Pro mě osobně jsou menším zklamáním souboje s bossy. Když tu je tolik padouchů, každý by čekal propracované souboje, kde jeden bude převyšovat ten druhý. Opak je ale pravdou. Po dohrání totiž snad jen ten souboj s Mr. Freezem stojí za vypíchnutí, jinak žádný. Ano, změříte své síly s Jokerem, Penguinem nebo Two Face, ale souboje s nimi jsou nezáživné a po dohrání si na ně ani nevzpomenete.

Pokud se budete chtít v mnoha částech spíše soubojům vyhnout, je tu možnost použít tichou cestu, během které budete nepřátele likvidovat pěkně potichu. Do tohoto systému přibylo několik novinek, jako je třeba tichá likvidace dvou nepřátel najednou. Skvělou zprávou určitě je, že už na začátku máte odemknuté věcičky, které jste používali v Arkham Asylum, takže tímto to máte tak trochu ulehčeno, ale během hry se vám dostane do rukou i několik nových vychytávek z Wayne Tech, které se určitě budou hodit, a to nejen pro boj. Zmíním především speciální mrazící bomby, které utvoří na vodě kru, na kterou můžete skočit. Rovněž zadělají potrubí, ze kterého uniká pára, která může Batmana pořádně popálit. Jak hrajete a plníte hlavní i vedlejší úkoly, získáváte speciální XP body, za které levelujete. Za každý level si můžete vylepšit některou z částí Batmanova obleku, ale i další věcičky. Levelování je tak docela důležité, protože zvláště v posledních částech docela přituhne a se základním vybavením byste neměli moc šanci.

Batman i v Arkham City má svůj speciální režim detektiva, který párkrát použije. Od minula se moc nezměnil, takže opět se hodí na rozlousknutí hádanek, nalezení stop nebo k odhalení, kde přesně nepřátelé čekají. Dokonce skrze něj na dálku odhalíte, jaké mají nepřátelé zbraně, takže se pak můžete podle toho zachovat. Asi není nejlepší bez rozmyslu zaútočit na skupinku nepřátel, kteří nemají basebalové pálky nebo pouze pěsti, ale samopaly, brokovnice a další palné věcičky. Batman není tank a kulek zvládne jen pár. Inteligence nepřátel je navíc na docela na vysoké úrovni, takže vás obíhají a pokud spatří, ihned o tom informují své kolegy, kteří po vás ihned začnou pátrat. V tomto mi dost inteligence nepřátel připomněla Metal Gear Solid, což je určitě chvalitebné přirovnání.

Dlouho před vydáním se mluvilo, jak do celého konceptu zapadne hraní za CatWoman. To nakonec zapadlo velmi dobře a za tuto krásku budete hrát ve čtyřech kapitolách, do kterých si občas odskočíte z hlavní kampaně. Všechny čtyři kapitoly jsou s hlavní příběhovou kampaní provázané, takže nijak nenarušují děj. Jen je tedy škoda, že jsou jen čtyři a navíc docela krátké. Dokázal bych si představit, že jich bude daleko více. Co se týče bojového stylu a pohybu po městě, tak ten je značně jiný než u netopýřího muže. Kočičí žena má několik vlastních vychytávek v boji, mezi které patří bič a samozřejmě i dlouhé drápy, kterými uštědřuje soupeři značná zranění. Pohyb po městě je pak o něco složitější, ale přesto se dokáže Cat Woman dostat v několika okamžicích tam, kam potřebuje. Jen nemá vystřelovací kotvu, ale bič, pomocí kterého musí poté do příslušného místa doskákat po vlastních. Pasáže za Cat Woman hraní obohacují o zajímavé pasáže a postavy. Jen dodám, že abyste si mohli za Cat Woman zahrát, musíte vložit speciální klíč, který naleznete v nové kopii. Pokud si hru koupíte z bazaru, máte smůlu a musíte si tento bonus dokoupit.

Batman: Arkham City neexceluje jen po stránce hratelnosti, ale také po audiovizuální stránce, která snese ta nejpřísnější měřítka. Když si vezmeme město, které je opravdu rozlehlé, a fakt, že hru pohání trošinku starší Unreal 3 engine, nejde než před vývojáři sundat klobouk. Batman: Arkham City je totiž jednou z nejhezčích her letošního roku, která obsahuje spoustu detailů, a to bez většího poklesu frameratu. Sice drobné poklesy jsou, ale kolikrát si jich ani nevšimnete. Rozhodně nijak neruší od hraní. Celou tuto nádheru navíc podtrhuje vynikající soundtrack, ze kterého vám půjde mráz po zádech, a rovněž i profesionální dabing, který je ale u Warner Brosu standardem.

Batman: Arkham City se povedl na jedničku. Rozšiřuje původní koncept a přináší do značné míry otevřenou lokalitu, kde vás kromě příběhové kampaně čeká i spousta vedlejších úkolů. Během toho všeho potkáte i spoustu zajímavých postav, ať už těch, které budou s vámi, tak záporáků. Dalo by se říci, že Batman: Arkham City je takovým splněným snem fanoušků komiksu. Žádná lepší hra v tomto žánru na trhu v současnosti není a dost možná ještě dlouho nebude.

Hru na recenzi poskytl v Playstation 3 verzi herní obchod GameLeader.

Batman: Arkham City

ps3x360
Warner Bros. Interactive Entertainment, Rocksteady Studios
Datum vydání hry:
21. 10. 2011
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře