Batman: Arkham Asylum

recenze  17
Martin Šmíd, 7. 10. 2009 1:15
Když byla oznámena akční hra Batman: Arkham Asylum a EIDOS začal prohlašovat, že nás čeká jedinečný herní zážitek, který se zapíše zlatým písmem do historie videoher, asi těmto PR breptům věřil jen málokdo. Jak se ovšem blížilo datum vydání a objevovala se nová videa, přeci jenom naskočila myšlenka, že bychom se konečně mohli dočkat dobré hry podle komiksu, v tomto případě s princem Gothamu. Výsledek ovšem vyrazil dech naprosto všem.

Když před mnoha lety začal vycházet komiks Batman, asi ani autor nečekal, jaký hit se z něj stane. Po několika průměrných filmech a podprůměrných videohrách přišel Christopher Nolan a natočil dva prvotřídní filmy, kterými rozpoutal novou Batmanovskou mánii. EIDOS si tak dobře uvědomil, že nová hra s touto tématikou by nemusela být vůbec marná, a navíc, pokud bude kvalitní, může na ní vydělat spoustu peněž. Koupil licenci na komiks Batman a vývoj nové hry svěřil vývojářům z Rocksteady Studios, kteří dříve stvořili jen průměrnou hru Urban Chaos: Riot Response. Jak se ale nyní ukázalo, EIDOS měl s výběrem vývojářů pozlacenou ruku, protože lépe už vybrat ani nemohl.

Rocksteady Studios už na začátku vyškrtli město Gotham, kde Batman operuje a chytá jednoho padoucha za druhým. Pro děj hry vybrali místo, které se stane pro hlavního hrdinu ještě větším peklem a kde po něm půjde naprosto každý. To místo je psychiatrická léčebna Arkham Asylum. Na začátku hry jsme svědky, jak Batman bez nějaké velké snahy chytil Jokera, kterého ihned převáží do Arkham Asylum. Jenomže netuší, že to vše je dobře promyšlený plán, na jehož konci má být plné ovládnutí psychiatrické léčebny, v čemž mu má pomoci sexy dívenka Harley Quinn. Když se zdá, že Joker v léčebně pobude nějakou tu dobu, vše se zvrtne, Joker uteče a pustí na svobodu i všechny zdejší pacienty. Nemusíme ani říkat, že většina má pořádně spadeno na Batmana, protože je to právě on, kdo je sem dostal. Fatální by rovněž bylo, kdyby se tyto zločinci dostali zpět do Gothamu. Začíná se tak odvíjet celkem zajímavý příběh, který přinese spoustu zvratů a na jehož konci má být nastolení pořádku v Arkham Asylum. Jestli k tomu dojde, už neprozradíme, takže se pojďme podívat, jak se samotná hra vůbec hraje.

Na začátku hry se může zdát, že Batman je jen prachsprostá rubačka, kterých je na trhu hodně. Už ale po pár minutách hraní začnete obdivovat naprosto neuvěřitelnou choreografii, kdy Batman realistickými pohyby likviduje své protivníky. K dispozici je několik druhů komb, včetně klasických dodělávaček na zemi, případně finálních úderů, při kterých praskají kosti. Na souboje se tak nádherně dívá a dalo by se říci, že každý souboj je pro vás jakousi odměnou za dobře překonanou předchozí část. Na běžné protivníky většinou Batmanovi stačí komba, ale občas naleznete i místnost, kde budete muset taktizovat a po zuby ozbrojené nepřátele likvidovat pěkně ze zálohy. Ačkoliv má Batman svůj oblek, není neprůstřelný a po několika kulkách by vaše cesta skončila. Musíte se tak schovávat do šachet, skákat po sochách, které jsou přidělány těsně pod stropem a pak potichu nepřítele odstranit. Zprvu by se mohlo zdát, že taková likvidace nepřátel může být po čase nudná, ale tím, jak je jednoduchá a zábavná svým taktizováním, jde tak o jedinečný herní zážitek.

Souboje jsou určitě zajímavé, přičemž během nich dostáváte speciální body, za které si poté můžete vylepšovat své schopnosti, abyste na pozdější protivníky, případně bosse vůbec stačili. Právě souboje s bossy jsou velmi povedené, vždy originální a neskutečně zábavné. Protože Batman by s holýma rukama jen těžko zvítězil, přibudou mu během hry nějaké ty věcičky, kterými by v nouzi nepohrdl ani agent 007. Na začátku máte jen přitahující lano a Batarang, ale postupem hry získáte i vybuchující sprej, který dokáže prorazit určené zdi, abyste se dostali dál, ale i vystřelovací lano, kterým si přitáhnete nejednoho protivníka, ale i si jím otevřete dříve nepřístupné cesty. Rovněž musíme pochválit i celkový level design hry, který se opravdu povedl, a ať už se budete pohybovat v márnici, stokách, nebo botanické zahradě, vždy budete obdivovat s citem vytvořené prostředí, které vypadá, že by mohlo skutečně existovat. Na druhou stranu si řeknete, že tady byste rozhodně nechtěli skončit, a dokonce si budete říkat, co já tu ksakru dělám.

Audiovizuální stránka hry je jedním slovem lahůdka, něco, co se prostě musí vidět na velké televizi s pořádnou repro sestavou. Grafická stránka je neuvěřitelně detailní, přináší nádherné modely postav a ani prostředí nevypadá nejhůře. Rovněž je vynikající nasvícení jednotlivých scén, které vymýšlel snad samotný ďábel. Fyzika je také na vynikající úrovni, kdy se realisticky rozpadá zeď po výbuchu, ale po čase se realisticky trhá i Batmanův plášť. Co ovšem podtrhuje celou tuto nádheru, je vynikající hudební doprovod, který si prostě musíte užít na kvalitní repro sestavě. Takto povedený soundtrack jsme u videohry už dlouho neslyšeli. Dabing taktéž patří k současné videoherní špičce. Audiovizuální stránka tak jen podtrhuje vynikající herní zážitek, který vás u hry Batman: Arkham Asylum čeká.

Batman: Arkham Asylum je vynikající hrou, které nechybí snad nic. Má poutavý příběh, vynikající audiovizuální zpracování a neuvěřitelně chytlavou hratelnost, která neomrzí ani po několikátém dohrání. Batman: Arkham Asylum je povinnost pro každého hráče a rovněž tu máme jasného aspiranta na hru roku. Jenom se obáváme, že tento Batman nasadil laťku komiksovým hrám pořádně vysoko a bude několik let trvat, než ji nějaká hra vyrovná. Jestli se vůbec nějaká taková najde. Hře Batman: Arkham Asylum tak můžeme vytknout jen to, že jako každá jednou skončí.

Batman: Arkham Asylum

ps3x360
Eidos Interactive, Rocksteady Studios
Datum vydání hry:
25. 8. 2009
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře