Banjo-Kazooie

recenze  12
Martin Šmíd, 26. 11. 2008 0:55
Když Microsoft odkoupil vývojáře z RARE, bylo jasné, že se na Xbox bude stěhovat i megaúspěšná série Banjo-Kazooie, která slavila nejeden úspěch na Nintendo konzolích. Během X06 bylo pokračování s názvem Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts opravdu oznámeno, a tak se všichni začali těšit. Jenomže ne vše dopadlo tak, jak by každý očekával. Naše dojmy si můžete přečíst v recenzi.

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts vás postaví opět do role medvěda Banja a jeho nejlepšího kamaráda ptáka Kazooie. Naše hlavní dvojice má po porážce čarodějnice Gruntildy v minulém díle volno, a tak lenoší, jak se jen dá. Cpou se neustále pizzou a než hrdinu jejich těla připomínají koule, které se ani moc valit nechtějí. Jejich idylku ovšem překazí LOG aka The Lord of the Games, který je stvořitelem všech her, ale jeho budoucí plány zhatí právě čarodějnice Gruntilda, která se znovu dostala na svět a je potřeba ji poslat zpět do chládku. Než se k ní ale dostanete, budete potřebovat některé předměty, jež dostanete za vykonávání všemožných úkolů, které si na vás hra vymyslí.

Střed hry se nyní odehrává ve městě zvaném Zúčtování, ale nejvíce úkolů budete plnit v okolních světech pro jejich obyvatele. Čekají na vás všelijaké závody, odnášení bomb, žhavých koulí a spousta dalšího. Za správně zvládnutý úkol navíc dostáváte zlaté puzzlíky, kterými si odemykáte další úrovně. Světů, do kterých se podíváme, je (když nepočítáme hlavní město) šest. Ty jsou veskrze dosti originální a navštívíme třeba tropický ostrov Nutty Acres, ale také útroby LOGBOXU 720, který vám ukáže, jak to zhruba bude vypadat v dalším Xboxu.

Během průzkumu tohoto jistě pěkného světa bude čas i na spoustu dalších aktivit než jen plnění úkolů, sbírání not a stavění vozidel. Během hry totiž postavičky ve měste zúčtování vyrábí i své videohry, které si můžete zahrát. Někdy se jedná o docela podivné výtvory a třeba jedna skákačka ve stylu Maria je podle svého stvořitele lepší než nějaký Master Chief. Kromě hraní těchto miniher můžete i závodit s doposud neporaženým, který vám za vaše výhry dokáže vyčarovat nejeden zlatý puzzlík, ale i další skvělé odměny. Ve městě Zúčtování není takový klid, jak by se mohlo zdát, a tak se ulice hemží zajímavými bytostmi, které s vámi občas prohodí několik vět, ale na samotný příběh to nemá žádný vliv.

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts sází nejvíce na stavění všelijakých vozítek, které můžete poté během plnění jednotlivých úkolů používat. Abyste nějaké to vozidlo postavili, budete muset sbírat předměty, z kterých následně svoje autíčko postavíte. Samotná stavba je pak velmi jednoduchá. Vlastně si jen vyberete předlohu, kterou chcete postavit, a pak přes jednoduché menu budete dávat dohromady nějaký ten trup auta, samozřejmě kola, pohon a nějaké ty další blbinky, aby vaše auto bylo přesně takové, jaké ho chcete mít. Navíc se nemusíte bát, že byste nevěděli, kam danou součástku připevnit. Hra vás v tomto doslova vede za ručičku a ve správnou chvíli vás upozorní, kam danou součástku umístit. Samotné ježdění ve vozidle je poté také co možná nejjednoduší. RT přidáváte plyn, zatímco LT brzdíte, takže nic nového pod sluncem. Do některých postavených vozidel si budete moci naložit i nalezené předměty, abyste je dovezli na požadované místo. Tyto předměty však nejsou na autě nijak připevněny, a tak si občas budete muset dávat pozor, abyste je cestou neztratili. Během jízdy na vás mohou útočit i okolní nepřátelské potvory, a tak vám často poškodí i vaše auto, které začne ztrácet součástky. V takovém případě stačí vždy zmáčknout na opravu RB a auto si ztracené součástky znovu přitáhne a samo se opraví.

Povíme si něco i ke grafické stránce. Ta je velmi příjemná na pohled a hlavně těm menším z nás se bude hra určitě líbit. Vše je krásně barevné a moc pěkné, postavy budí opravdu živý dojem, ale na druhou stranu je prostředí zase poněkud chudé na nějaký ten větší detail. Co ovšem funguje na jedničku, je fyzika, která reaguje na vše tak jak má, a během hraní jsme nenarazili na nějaký ten závažnější bug. Hudební stránka je také veskrze příjemná a rozhodně nenajdete melodii, která by vám nějak vadila. Nyní se však dostáváme k největšímu mínusu hry, a tím je chybějící dabing. Ano, čtete dobře, hra postrádá jakýkoliv dabing a všechny postavy vydávají jen jakési mumlání, které navíc neodpovídá délce textu. Výsledkem jsou docela nudné rozhovory, které budete většinou jen odklikávat. Co si ovšem zaslouží pochvalu, je česká lokalizace textu, která se opět, jak je u Microsoftu zvykem, povedla.

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts je dobrou plošinovkou, která dokáže na chvíli zabavit, ale po delším hraní se nevyhne nudě a stereotypu. Na dnešní konkurenci v podobě takových velikánů jako Ratchet and Clank, LittleBigPlanet, Mario a dalších Banjo-Kazooie prostě a jednoduše nemá. Kdo však nehrál vyjmenované hry a má jen Xbox 360, může si udělit o stupínek lepší hodnocení.

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts

x360
Microsoft Game Studios, Rare Ltd.
Datum vydání hry:
12. 11. 2009
Žánr:
Plošinovka, Závodní, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře