Asterix and Obelix: Slap Them All

recenze  3
Martin Pilous, 23. 12. 2021 17:18
Když byla oznámena beat-em-up mlátička Asterix and Obelix: Slap Them All, nesmírně mě to potěšilo, ať už kvůli předloze, kterou mám rád, tak samotnému žánru. Co se mi ovšem nejvíce zalíbilo už na prvním traileru, tak vizuální zpracování, která je maximálně věrné původní komiksové předloze. Tuhle ve své podstatě jednoduchou beat-em-up hru mají na svědomí vývojáři z nepříliš známého menšího studia Mr. Nutz Studio, přičemž o vydání se postaral francouzský vydavatel Microids. Ten byl ještě nedávno znám hlavně díky sérii Syberia, ale v posledních letech začal vydávat pravidelně i velké množství dalších her, a některé z nich nejsou vůbec špatné. Jestli se mezi takové zařadí i Asterix and Obelix: Slap Them All, vám nyní řeknu ve své recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Asterixe mám už od dětství v oblibě. Jeho dobrodružství mají jednoduchou, ale mnohdy příjemně laděnou a humornou zápletku, která se točí kolem toho, že Césarovi a jeho vojsku způsobuje velké potíže. A nejen on, ale i jeho přítel Obelix a další obyvatelé malé vesničky v Gálii. Nyní se díky nové videohře Asterix s Obelixem vydávají vstříc dalším dobrodružstvím a vy budete u toho! Dalo by se říci, že příběh je věrný předloze, není nějak objevný, ale fanoušky nezklame. Od první minuty je ale vidět, že se vývojáři zaměřili hlavně na zpracování a hratelnost.

Samotná hra je v základu velmi jednoduchá. Vychází totiž ze starých dobrých automatovek, takže se lze pohybovat pouze do stran a mírně nahoru či dolů. Na začátku každé z misí si zvolíte postavu, což znamená Asterixe či Obelixe a vyrazíte do boje. Zní to možná lacině, ale o ničem jiném, než o postupu vpřed a mlácení kohort nepřátel hra zkrátka není, ale to moc hráčům klasických beat-em-up mlátiček vadit určitě nebude.

Asterix s Obelixem mají rozdílné bojové chmaty a rány, ale ve výsledku se za oba bojuje poměrně podobně. Povětšinou času jsem hrál za Asterixe, neboť je o něco rychlejší a jeho styl boje mi lépe seděl. Obelix je zase větší, má nadpřirozenou sílu, ale méně pohyblivý. Hra na začátku každé úrovně sice nabízí výběr mezi hlavními hrdiny, ale během mise lze mezi nimi přepínat. To se hodí zejména ve chvíli, kdy na vás útočí mnoho nepřátel a blíží se nevyhnutelný konec. V tu chvíli přepnete na druhou postavu a začnete to tam řezat hlava nehlava s ní.

Hra Asterix and Obelix: Slap Them All chrlí jednotky z jedné nebo z obou stran. Dokud se k vám škrábou jednotky, které používají meče, tak je to naprosto v pořádku, ale jakmile dojde i na ty, kteří házejí kopím, tak je na problém zaděláno. Mnohdy se mi stalo, že mě hra dostala do pozice, ze které už se nešlo dostat, a já jen čekal na smrt. Dochází totiž k momentům, kdy se věnujete určité skupince nepřátel a zezadu na vás chrlí nepřátelé jeden oštěp za druhým, což není zrovna košer.

Ačkoliv by se tu dost hodil, tak hra nabízí pouze lokální multiplayer, a ne ten online. Za mě je to škoda, neboť se mohlo jednat o dobrou zábavu i s přáteli na dálku, jako tomu bylo u žánrové konkurence v podobě výborného Streets of Rage 4. Coop je tu v rámci jedné obrazovky, kdy každý ovládá jednu z postav a pak se do římských legií můžete pořádně opřít ve dvou. Co mě osobně dost překvapilo, tak je poměrně vysoká obtížnost u některých bitev a mnohdy jsem musel volit během prvního průchodu až nízkou obtížnost Easy, abych se zase o kus posunul.

Hra je rozdělena do 6 velkých aktů, přičemž každý obsahuje několik misí odehrávající se v pěkně navržených a celkem i rozmanitých úrovních. Hlavní duo tak navštíví nejen lesy poblíž galské vesničky, ale také loď, vězení, horské oblasti i písečný Egypt. Každý akt je inspirován některým z legendárních dobrodružství Asterixe, čemuž se přizpůsobují i nepřátelé. Je ovšem škoda, že při stylu, jakým je hra zpracována se tu netočí vetší množství různorodých nepřátel. Povětšinou na oblíbené hrdiny útočí pouze římští legionáři a sem tam se objeví piráti nebo zloději. 

Občas se poštěstí narazit i na bosse, ale ani v těchto případech se hra nesnaží hratelnost nijak ozvláštnit nebo přinést něco nového, doposud neviděného. Je to velká škoda, ale po polovině už budete hru dohrávat spíše ze setrvačnosti, než z důvodu, abyste viděli něco nového. Výjimečně se v rámci nějaké mise objeví například závod mezi hlavními postavami. Stačí však rychle mačkat jedno tlačítko a snadno svého soupeře předběhnete. Bohužel, jakmile padne poslední Flákanec, tak hra nenabízí vyjma vyšší obtížnosti nic, co by vás přinutilo hrát dále.

O to víc to mrzí z toho důvodu, že hra je na poměry žánru do určité fáze zábavná a co na ní budete doslova milovat, tak je to pěkné vizuální zpracování. Grafika perfektně simuluje ruční kresby Alberta Uderza. Vše samozřejmě běží v 60 snímcích za sekundu a je krásně plynulé. Jediné, co mě osobně trochu překvapilo, tak je fakt, že se hra na next-gen konzolích načítá poněkud déle, než bych očekával. Za doslova tristní pak považuji příběhové animace. Ty jsou tu jen jako jednoduché slide prezentace, které navíc nejsou ozvučeny, což je velké mínus.

Asterix and Obelix: Slap Them All! je fajn oddychovka a beat-em-up mlátička, která zabaví na pár hodin, ale poté už nemá co nabídnout. Rozhodl jsem se tedy zvolit známku, ke které si fanoušci mohou jeden bodík přičíst a hráči, které toto téma až tolik nezajímá, si zase mohou jeden odečíst. Za sebe mohu doporučit jako fajn záležitost pro dva hráče, ale lepší bude počkat na slevu, neboť aktuálně je cena nasazena poměrně vysoko.

Asterix & Obelix: Slap Them All!

ps4xonensw
Microids, Mr. Nutz Studio
Datum vydání hry:
2. 12. 2021
Žánr:
Bojovka, Hack and slash/Beat 'em up, Arkáda
KARTA HRY
6/10

Komentáře