Assassin’s Creed Syndicate: Jack the Ripper

recenze  15
Martin Šmíd, 20. 12. 2015 18:22
Je tomu už více jak měsíc, co vyšel nový Assassin's Creed s podtitulem Syndicate, který napravil trochu pošramocenou pověst série. Nabídl nejen zajímavé prostředí se sympatickou hlavní dvojicí, ale také povedenou hratelnost a hlavně zábavu na desítky hodin. Vývojáři z Ubisoftu se následně vrhli na první velké příběhové rozšíření, které nazvali jednoduše Jack the Ripper, podle čehož už poznáte, kolem čeho se bude točit. Jestli stojí za nákup, na PlayStation Store stojí 409,-Kč, vám nyní dá odpověď moje recenze.

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Vraha prostitutek Jacka Rozparovače zná asi naprosto každý. Tento brutální vrah, který řádil ve Whitechapelu, nebyl nikdy dopaden, navíc do dnešních dnů se vedou nejrůznější spekulace, kdo to vlastně byl. Pravdu se asi nikdy nedozvíme, ale svojí verzi se pokusili zpracovat vývojáři z Ubisoftu v přídavku do Assassin's Creed: Syndicate. Do reality má tato verze Jacka Rozparovače asi nejdále, asi se nejednalo o pomateného assassína, který brutálními vraždami prostitutek zakrýval daleko větší spiknutí, ale zde toto vyobrazení funguje docela dobře, zvláště v konceptu celé série. Každopádně příběh se odehrává dvacet let po původní hře, kdy dochází k děsivým vraždám a policie v Londýně si už neví moc rady. Do všeho proto vstoupí Jacob Frye, který se rozhodně Jacka dopadnout, ale i on nakonec uvízne v jeho pasti, takže na scénu musí přijít jeho sestra Evie, která poslední léta žila v Indii. Evie od posledního setkání zestárla, jde o ženu ve středním věku, ale její postava působí i daleko vyspělejší v dalších aspektech, je vidět, že už má něco za sebou. Každopádně se vydá po stopách legendárního vraha, a jízda to bude docela vzrušující, protože příběh se povedl, je napínavý a zajímavý, navíc se dozvíte další informace nejen o hlavních dvou hrdinech, ale i dalších postavách.

Hratelnost se od původní hry moc nezměnila, a pokud jste třeba měli rádi vyšetřování vražd nebo dalších trestných činností, bude se vám rozšíření určitě líbit. To totiž na tomto aspektu staví po většinu své doby, takže bude nutné na místech hledat důkazy, aby bylo možné najít další cestičky, vedoucí k hlavnímu padouchovi. Kromě těchto vyšetřovacích misí vývojáři připravili i akčnější pasáže ve speciálních lokacích mimo Londýn, kde je nutné třeba sejmout nějaký ten předem daný cíl, opět skrze několik možností, případně splnit jiný zadaný úkol. Vše je klasicky dobře namícháno, navíc musím vyzdvihnout opět velmi dobrou atmosféru, díky níž se od rozšíření prakticky nedá odtrhnout. Hlavní příběhová kampaň je rozmanitá a nebude ani na malou chvilku nudit nebo se opakovat. Vždy vás čeká něco nového.

Rozšíření je hodně postaveno na strachu a strach je jedna z nových vychytávek, které má ve svém arzenálu nejen Evie, ale také Jack Rozparovač, za něhož si zkusíte několik pasáží. Evie má na strach speciální bomby, které se hodí třeba v momentě, když na vás zaútočí skupinka nepřátel. Ty tedy nemusíte nutně zabíjet, ale skrze bomby je vylekáte a máte čas následně uniknout bez větších problémů. Jack má kromě bomb i speciální pokřik, který vyleká nepřátele, aby je mohl následně jednoduše zabít, z boje moc neutíká, ostatně zabíjení je hlavní náplň jeho práce. Funkce strachu do celého konceptu docela dobře zapadá a hratelnost oživuje a dělá zajímavou, ačkoliv se nejedná o něco opravdu revolučního a převratného, co by výrazně měnilo zajeté pořádky.

Když nebudete moc pospíchat, není problém, aby vám jen příběhové mise zabraly zhruba pět hodin, což je slušný čas. Ten si ovšem můžete ještě prodloužit, protože vývojáři připravili i dvě desítky vedlejších úkolů. Ty svým konceptem připomínají úkoly z původní hry, ale jsou docela zábavné a vyplatí se je určitě plnit, ať už pro vydělávání peněz, případně odemykání nových věcí, které si následně můžete vyrobit. Každopádně vás čekají nejen únosy podezřelých osob nebo vraždění přisluhovačů Jacka Rozparovače, ale také zachraňování prostitutek z bordelů (stejný princip jako zachraňování dětí z továren z původní hry), případně záchrana unesených prostitutek nebo zastrašování falešných pisálků, kteří píší do novin dopisy jako Jack Rozparovač, nadepsané Z pekla. Je možná škoda, že vývojáři do rozšíření nepřinesli něco nového, pořád jedou v hlavní i postraní lince skrze zaběhnutou šablonu, jen v trochu jiném skinu. Každopádně kromě klasických vedlejších úkolů se můžete vydat do ulic a hledat nové zamčené truhly, vzpomínky a další sběratelské předměty. Prostě taková klasika, která nechybí ani v tomto rozšíření.

Protože vydání DLCčka dělí od původní hry jen zhruba měsíc, vizuální stránka se nijak nezměnila, pokud se vám líbila, bude se vám líbit i zde. Důležitější je zmínit, že framerate jede po většinu DLCčka stabilně, jen v několika částech se mi stalo, že se mi hra na vteřinku zasekla, což by se dít nemělo, zvláště během akce. Snad tyto menší nedostatky vývojáři opraví. Jiných chyb a nedostatků jsem si během hraní nevšiml.

Prakticky nulové inovace mi na tomto rozšíření vadí asi nejvíce, to ale nemění pochopitelně nic na tom, že Assassin's Creed: Syndicate byl dobrou akční hrou a toto rozšíření je povedeným doplňkem, kterým si můžete zážitek ještě prohloubit. Zvláště pokud patříte mezi fanoušky, rozšíření Jack the Ripper by vám nemělo uniknout, budete se dobře bavit, ale hlavně se dozvíte o dalším osudu hlavní dvojice. 

Assassin's Creed: Syndicate - DLC Jack the Ripper

ps4xone
Ubisoft, Ubisoft
Datum vydání hry:
5. 12. 2015
KARTA HRY
8/10

Komentáře