Assassin’s Creed Origins: The Curse of the Pharaohs

recenze  38
Martin Šmíd, 14. 3. 2018 14:35
Troufám si tvrdit, že Assassin's Creed: Origins koncem minulého roku potěšil drtivou většinu hráčů. Ubisoft dokázal svoji slavnou sérii vrátit ve skvělé formě, navíc ji obohatit o RPG prvky a celou řadu skvělých novinek, které prospěly nejen velké rozmanitosti, ale také samotné hratelnosti. První velké rozšíření The Hidden Ones pak nepřineslo moc změn, ale také jsem si ho docela užil. I proto jsem se následně těšil, až se budu moci do Egypta vrátit s druhým velkým rozšířením The Curse of the Pharaohs. To je konečně venku, takže vám mohu říci, jestli se povedlo.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

Když jsem hrál původní Assassin's Creed: Origins, trochu jsem občas zalitoval, že se vývojáři drželi reálných postav a na ně následně naroubovali svůj příběh, takže nebylo místo na mumie, obrovské štíry a další monstra z bájí a pověstí, která proslavila Egypt. Ačkoliv měl původní příběh řadu záhad, vše šlo vždy reálně vysvětlit, takže o žádné mystice nemohla být vůbec řeč. Naštěstí je tu ale nové rozšíření The Curse of the Pharaohs, které už hraje na trochu volnější notu a není tolik vážné, a protože vývojáři dokončili i Bayekův příběh, mohli přinést něco zcela nového, více mystického a pro hráče rozhodně zajímavějšího.

Celá nová zápletka se točí kolem kletby faraonů. Několika velkým faraonům Egypta byl ukraden speciální artefakt, a ti proto nyní ožívají a trestají za krádež prostý lid. I proto se musí vydat Bayek do Théb, aby udělal všemu přítrž a faraoni mohli znovu v klidu odpočívat. Už z tohoto je poznat, že se vývojáři tentokrát dosti odvázali a jedná se o velký krok jinam v rámci série, ale to mi rozhodně nevadilo. Zvláště když zápletka je zajímavá, obsahuje dobře napsané nové postavy a navíc i skvěle doplňuje samotný Assassin's Creed: Origins o něco zcela nového. Po dohrání jsem si ale říkal, že právě tohle původní hře chybělo, a nyní je konečně díky novému rozšíření kompletní.

Původní Assassin's Creed: Origins se odehrával jen v horním Egyptě, kde není tolik proslulých památek a známých míst, které zná naprosto každý z učebnic dějepisu. Ano, Alexandrie je parádní a je považována za jakési centrum a vyspělé město, ale ty nejznámější památky se nacházejí níže. Vývojáři se s rozšířením The Curse of the Pharaohs rozhodli, že právě na další zajímavá a prakticky nejznámější místa se zaměří, a proto Bayek putuje do Théb, jakéhosi centra egyptských památek. Nové dobrodružství tak zavede Bayeka a tedy i vás do proslulého Údolí Králů, kde odpočívají věčným spánkem ti největší a nejznámější faraoni, navštívíte chrám v Karnaku a nechybí ani Luxor. Návštěvu nových míst a památek jsem si hodně užíval, vývojáři pochopitelně čerpali z reálných předloh, takže chrámy mají skvělý design a je radost po nich lézt, navíc nová oblast nabízí celou řadu nových aktivit, záhad a míst, která rozhodně stojí za prozkoumání.

Rozšíření přináší kromě zcela nové lokace i řadu hlavních, vedlejších a dobrovolných aktivit, které můžete plnit. Tím hlavním a prvním, do čeho se řada hráčů pustí, jsou pochopitelně hlavní úkoly, které se točí kolem čtyř velkých faraonů, mezi nimiž je Achnaton, Nefertiti, Tutanchamon a Ramses. Každá linka jednotlivých faraonů vás zavede do jejich hrobek, kde se nachází vstup do říše mrtvých. Každý faraon má svoji říši, přičemž jejich návštěva patří k těm nejpamátnějším okamžikům nového rozšíření. Každá říše je prakticky takovou menší oblastí, kde musíte splnit hlavní úkol, abyste se mohli danému faraonu postavit, ale také obsahuje řadu vedlejších aktivit. Jednotlivé říše se od sebe značně liší, takže třeba Nefertiti najdete v Aaru, což je jakýsi krásný ráj s vysokou trávou, kde odpočívají duchové lidí, kteří vedli spořádaný život. To Tutankhamun se nachází v místě zvaném Duat, které je temné a nebezpečné, navíc se jedná o jakýsi očistec, kam se dostanou převážně zlí lidé. Na odlišnosti jednotlivých říší je vidět, že si dali vývojáři s novým rozšířením velkou práci, navíc jednotlivé říše jsou plné vojáků boha Anubise, stejně tak v nich narazíte i na obrovské štíry, s nimiž se moc nevyplatí si zahrávat.

S novými protivníky je radost bojovat, navíc vnášejí do hry čerstvý vánek. Aby měl Bayek proti novým protivníkům šanci, vývojáři pochopitelně přidali celou řadu nových zbraní, ale také několik nových schopností, které si můžete za body dovedností odemknout – nyní je možné se dostat až na 55. level. Bayek tak bude během soubojů daleko odolnější a ještě lepší bojovník, což se hodí hlavně při soubojích s faraony. Souboje s nimi patří prakticky k vrcholům nového rozšíření, jsou navíc těžké a dokonce bych i řekl, že jde o nejlépe navržené bossovské souboje v rámci celé Assassin’s Creed série. Střety s faraony jsou vážně skvělé a svým stylem a průběhem trochu připomínají Souls sérii. Rozhodně nečekejte, že se faraon nechá jednoduše zlikvidovat nebo ustřílet, jako Bohové ve zkouškách. Každý má svoje vlastní sady útoků, které se musíte naučit, abyste vždy mohli ve správný čas zaútočit.

Kromě hlavních úkolů vývojáři připravili do rozšíření i zajímavé vedlejší úkoly, v nichž budete řešit hlavně problémy místních obyvatel. Úkoly jsou docela rozmanité, zajímavé a dále obohacují skvělým způsobem příběh i samotnou hru, takže se rozhodně vyplatí je plnit. Zážitek ze hry budete mít díky nim daleko lepší. Následně se pak můžete vydat plnit i řadu doprovodných menších aktivit, které jsou spojeny hlavně s prozkoumáváním světa, takže můžete opět zabírat tábory nepřátel, lovit zvěř, hledat poklady i speciální kamenné desky s dalšími informacemi. Aktivit je tedy i v rozšíření dost a než vše splníte, připravte si klidně i 20 a více hodin. To je čas, na který se mnohdy nedostanou ani velké hry za plnou cenu. Tady nemohu být s přístupem Ubisoftu spokojenější.  

Z předchozích řádek jste určitě poznali, že The Curse of the Pharaohs je výborné rozšíření a skvělým zakončení hry Assassin's Creed: Origins, které by si neměl nechat ujít žádný fanoušek. Nová dějová linka se vývojářům povedla, stejně tak určitě oceníte návštěvu největších památek Egypta i nezapomenutelné souboje s bossy.  

Assassin’s Creed Origins: The Curse of the Pharaohs

ps4xone
Ubisoft, Ubisoft
Datum vydání hry:
13. 3. 2018
KARTA HRY
9/10

Komentáře