Assassin's Creed III Remastered

recenze  40
Martin Šmíd, 3. 4. 2019 18:20
Čas hodně letí, protože letos tomu bude už sedm let, co vyšla akční hra Assassin's Creed III. Po Eziově trilogii přišla tehdy obrovská změna, protože jsme se podívali do Ameriky během období Americké revoluce. Před několika měsíci se Ubisoft rozhodl, že by nebylo od věci vydat remaster, který na současné konzole přinese kompletní Connorovo dobrodružství, které si budou moci znovu užít fanoušci, ale i zcela noví hráči. Protože se mi původní hra líbila, na remaster jsem se těšil, a vlastně mohu říci, že mě nezklamal, ačkoliv mohli vývojáři přinést více vylepšení.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro

Než se vrhnu na samotnou kolekci Assassin's Creed III Remastered, tak jen v rychlosti zmíním, jak se k ní můžete vůbec dostat. První cesta je klasická, kolekce se prodává v obchodech či skrze digitální distribuci na PlayStation Store či Xbox LIVE. Druhá možnost je vlastnit Season Pass pro loňský Assassin's Creed Odyssey, v němž je Assassin's Creed III Remastered kompletně zahrnut. Vzhledem k tomu, že Odyssey je výbornou akční hrou, která rozhodně stojí za zahrání, a nezklamou nikoho ani rozšíření, jde podle mého o tu nejlepší a hlavně nejvýhodnější cestu, jak se k Assassin's Creed III Remastered dostat. Nyní už ale pojďme na samotnou kolekci. Nebudu se věnovat znovu třetímu dílu Assassin's Creed jako takovému, od toho tu je má starší recenze . Spíše vám chci nyní popsat, co od kolekce můžete čekat, jestli se hry v ní obsažené dočkaly nějaké větší úpravy a jak tedy běží na současných konzolích PlayStation 4 a Xbox One.

Když poprvé zapnete remasterovaný Assassin's Creed III, určitě si všimnete oproti originálu na předchozí konzolové generaci značně vylepšené vizuální stránky. Vývojáři prakticky vytvořili nové modely postav, které mají jinou textury kůže i oblečení, stejné péče se dočkalo i prostředí. Města nikdy v Assassin's Creed III nevypadala lépe, jsou daleko detailnější, což se dá říci i o divočině, která má daleko hustší porost. Vývojáři přidali i nové efekty a předělali nasvícení. Vizuálně se tedy Assassin's Creed III rozhodně nemá za co stydět, ačkoliv pochopitelně na ty nejmodernější a nejhezčí hry už logicky nemá. Možná se ale nyní ptáte, kde je onen háček. Ten spočívá v animacích. Zatímco modely postav byly vylepšeny, jejich animace zůstaly zachovány a dnes už tedy působí trochu archaicky, což právě na nových modelech hodně vynikne. Je tedy škoda, že se vývojáři nepokusili hru vylepšit i v tomto směru, hned by působila ještě lépe.

Co se týče frameratu, tak vývojáři ho zamkli na 30 snímcích. To trochu zamrzí, protože u remasteru bych alespoň u konzolí PlayStation 4 Pro a Xbox One X čekal snahu o dosažení 60 snímků, díky nimž by byla hra plynulejší. Na druhou stranu framerate je stabilní a neklesá ani během nejnáročnějších scén na žádné konzoli, což je pochopitelně zlepšení od originálu. Ten na konzolích PlayStation 3 a Xbox 360 měl s frameratem problémy a nebyly ojedinělé propady k 20 snímkům. To se zde naštěstí neopakuje.

Pokud si Assassin's Creed III Remastered chcete zakoupit, musíte myslet na to, že od vydání originálu uběhlo dlouhých sedm let. To se pochopitelně nepodepsalo jen na horších animacích, ale i hratelnost se od té doby značně posunula. Nyní jen nemyslím značně přepracovaný soubojový systém, kterým se pyšní série v posledních dílech, ale také design jednotlivých misí a úkolů, což může působit dnes trochu zastarale. S tímto musíte počítat, na druhou stranu musím říci, že já jsem si třeba návrat do Bostonu užil a jsem rád, že jsem si mohl hru Assassin's Creed III díky remasteru zahrát. Dle mého jde pořád o trochu nedoceněný díl série, který ovšem své kvality má a byla by asi škoda se mu úplně vyhnout.

Assassin's Creed III Remastered nepřináší jen původní hru, ale jde prakticky o kompilaci všeho, co pod Assassin's Creed III vyšlo, kromě tedy multiplayerové části. Ta přítomna není, což ale zase tak moc nevadí. Multiplayer v Assassin’s Creed sérii nikdy nepatřil mezi oblíbené části, fanoušky navíc štvalo, že ho musejí hrát kvůli trofejím, a Ubisoft se ho tedy rozhodl zbavit. Každopádně zahrnut je veškerý dodatečný obsah, který vyšel pro singleplayerovou část. V balení je tak balíček The Hidden Secrets Pack, obsahující tři další vedlejší mise - The Lost Mayan Ruins, The Ghost of War a A Dangerous Secret, ale také tři epizody velkého rozšíření The Tyranny of King Washington. Toto velké rozšíření, ukazující alternativní verzi minulosti, samo o sobě vydrží na několik hodin, je celkem povedené a navíc si ho můžete zahrát samostatně z menu. Nemusíte mít tedy odehraný Assassin's Creed III. Součástí této kolekce jsou pak i různé bonusy v podobě trailerů, deníčků či artworků, což určitě každého fanouška minimálně potěší.

No a kromě veškerého rozšíření balíček obsahuje i kompletní hru Assassin's Creed III: Liberation. Hlavní hrdinkou je Aveline de Grandpré, přičemž její příběh se točí kolem osvobození otroků v New Orleans z rukou španělských přistěhovalců. Tato hra vyšla nejprve koncem roku 2012 pro kapesní konzoli PlayStation Vita, aby se následně v HD verzi podívala i na domácí konzole PlayStation 3 a Xbox 360. Nepřekvapí, že nová verze vychází z dřívějšího vydání. Zatímco hlavní hvězdě tohoto balíčku byla věnována určitá péče a vývojáři její port neodflákli, Assassin's Creed III: Liberation je jen prostým portem z předchozí konzolové generace, což trochu zamrzí. Textury i rozlišení je identické, což se dá říci i o frameratu, který se drží třiceti snímků, ačkoliv současné konzole mají určitě na víc. Největším problémem je ovšem samotná hratelnost, která za těch šest let opravdu hodně zastarala a dnes nijak neohromí svým jednoduchým soubojovým systémem, prostě vyprávěnou zápletkou ani ne moc propracovaným obsahem. Ostatně už před šesti lety jsem ze hry moc unešený nebyl. Pokud jste příběh Aveline de Grandpré ještě nehráli a rozhodnete se Assassin's Creed III Remastered pořídit, jde jistě o příjemný bonus na pár večerů, ale nejde o hru, kterou byste museli za každou cenu mít.

Než recenzi ukončím, musím ještě zmínit, jak je to s lokalizací. Hra Assassin's Creed III vyšla původně pro konzole PlayStation 3 a Xbox 360 s českými titulky. Každý by tak očekával, že stejná lokalizace bude přítomna i u právě vydaného remasteru. Bohužel to tak není, a ačkoliv se remaster pyšní několika překlady, čeština mezi nimi není. Je to rozhodně velká škoda, zvláště když oficiální překlad existuje a určitě by nedalo moc práce ho zahrnout.

Assassin's Creed III Remastered je solidní kolekcí, která přináší Assassin's Creed III v doposud nejlepší verzi s upravenou vizuální stránkou, ale také veškerá rozšíření či jako bonus hru Assassin's Creed III: Liberation. Pokud jste Assassin's Creed III ještě nehráli, mohu nákup určitě doporučit i přes několik mušek na kráse, případně chybějícím českým titulkům. 

Assassin's Creed III Remastered

ps4xonensw
Ubisoft, Ubisoft
Datum vydání hry:
28. 3. 2019
Žánr:
RPG, Strategie, Adventura
KARTA HRY
7/10

Komentáře