Assassin's Creed III - Benedict Arnold

recenze  17
Martin Šmíd, 6. 11. 2012 12:30
Assassin’s Creed 3 jakožto nejočekávanější hra tohoto roku se stala terčem u Sony, která se s UbiSoftem domluvila na exkluzivním obsahu. Ten je dostupný hned od prvního dne pro všechny hráče, kteří si koupí kopii na Playstation 3. V balení je speciální kód, který vám bonusový obsah odemkne. Ten by navíc neměl být nikdy dostupný na žádné jiné platformě, ale samozřejmě v budoucnu to zcela vyloučit nejde. Třeba se s vydáním GOTY edice dočkají všichni. My jsme se nyní na tento bonusový obsah podívali, takže si můžete přečíst, jestli se kvůli němu vyplatí koupit PS3 verze.

Bonusová mise se jmenuje Benedict Arnold a zpřístupní se vám zhruba v deváté kapitole, přičemž je označena čtvercem, uvnitř kterého je meč. Na začátku New Yorku bude čekat na Connora prezident George Washington, který mu řekne o odhalené zradě a plánovanému atentátu na Arnolda, v té době pobývajícího v pevnosti ve Westpointu. Connor se tak musí vypravit Arnolda zachránit, ale jak během této důležité mise zjistí, vše se má trochu jinak. Tato bonusová mise příběh nijak neposouvá kupředu, ale rozhodně ho obohacuje o zajímavou vedlejší zápletku, která navíc ukazuje, že ne každému se dá věřit, ať už vypadá sebedůvěřivěji. Nikdy totiž Connor nemůže vědět, kdy někdo komu věřil, převlékne kabát.

Celkem má Benedict Arnold čtyři úkoly, které vám vystačí podle obalu hry na zhruba hodinu, ale je jasné, že ti šikovnější z vás projdou celý tento bonusový obsah klidně za polovinu udávané doby. Rozhodně nečekejte něco velkého, jde o malý bonus, a tak je nutné k němu přistupovat, na druhou stranu je docela zábavný a bavil jsem se u něj po celou dobu. A co je obsahem těchto úkolů? Connor v nich bude muset odhalit několik zrádců, dokonce jeden úkol obsahuje nejlepší pronásledování z celé hry, kdy se pronásledující osoba jednou převlékne v kukuřičném poli. Závěr je poté věnován velké bitvě o pevnost ve Westpointu, kterou napadnou ze všech stran Britové. Tento úkol je z celého bonusového obsahu asi nejlepší, jen je možná škoda, že bitva končí záhy. Prakticky trvá jen několik minut, po které musí Connor ochraňovat vlastence, než se svojí armádou dorazí na pomoc George Washington.

K technické stránce bych se normálně u tohoto přídavku nevyjadřoval, ostatně vše jsem napsal v recenzi. Přídavek je pořád stejně pěkný, má skvělou hudbu i ozvučení, to vše je samozřejmě v pořádku. Bohužel, vše dost kazí velké poklesy frameratu, které postihují celou lokaci, a to docela pravidelně. Občas snímková frekvence spadne tak nízko, až je hra téměř na pokraji hratelnosti. Je vidět, že vývojáři tomuto přídavku moc velkou péči nevěnovali, protože po této stránce je to fakt hrůza. Jinde tolik framerate nepadá. Jinak je určitě dobře, že je přídavek přeložen do češtiny, ostatně o lokalizaci níže.

V recenzi jsem opomenul českou lokalizaci, protože jsem recenzoval z verze na Xboxu 360, která byla v angličtině. Nyní jsem prošel znovu celou hru i na Playstationu 3 z normální prodejní verze, takže se k ní mohu vrátit. Samotný překlad je určitě zdařilý, překlepů jsem si nevšiml, ale mám k němu několik výhrad. První výhrada je, že ne vždy text sedí k mluvenému slovu. Někdy jdou titulky dost napřed, jindy zase pozadu. Hlavně v dialozích jsem si toho všiml. Dále se mi moc nelíbilo, že se dialogy dost ruší s popisy úkolů. No a do třetice, někdy titulky chybí úplně, hlavně při vedlejších úkolech, kde to ale zase tak moc nevadí, protože nenabízejí doplnění k příběhu. Tyto tři menší chyby se dají tolerovat, daleko více mi během hry vadilo, že hra titulky kolikrát ukazuje na 2-3 vteřiny, a zkuste si v takové rychlosti přečíst celé dva řádky textu. Nemáte nejmenší šanci. Těžko říci, jestli s tímto mohl něco český distributor udělat, zřejmě půjde o problém titulků jako takových a jejich načasování přímo UbiSoftem. Jinak hodnocení překladu je určitě kladné, jsou přeloženy i všechny poznámky, které vám dají možnost se ještě více ponořit do Americké revoluce. Snad Conquest prodeje Assassin’s Creed 3 přesvědčí, aby lokalizoval další hry.

Upozornění: V krabičce je kód pro Playstation 3 exkluzivní misi Benedict Arnold, který končí svojí platnost 31. března příštího roku. Radši na tuto poznámku myslete. Jestli budou i později tyto mise dostupné, zatím nevíme. Je ale možné, že zdarma už nebudou.

Přídavek Benedict Arnold je rozhodně příjemným bonusem rozšiřující původní hru, u kterého se budou bavit především skalní fanoušci. Ti dostanou v ceně hry rovnou čtyři bonusové úkoly s vedlejší příběhovou linkou, která sice na hru jako takovou nemá vliv, ale určitě ji obohacuje o novou zápletku. Škoda jen technických nedostatků. A jestli se kvůli těmto misím vyplatí koupit Playstation 3 verze? Pokud máte obě konzole, tak asi ano, ale že byste si kvůli nim šli koupit i nový hardware, to opravdu ne.

Článek jen doplňuje recenzi, proto stejná známka.

Assassin’s Creed 3: DLC PS3 Benedict Arnold

ps3
UbiSoft, UbiSoft
Datum vydání hry:
31. 10. 2012
KARTA HRY
9/10

Komentáře