Assassin´s Creed 2

recenze  52
Martin Šmíd, 25. 11. 2009 22:52
Možná si ještě spousta z vás vzpomene na rok 2007, kdy UbiSoft všude možně propagoval hru Assassin’s Creed, jemuž velkou reklamu dělala i krásná Jade Raymond. Po vydání se na hru snesla kritika a hodně hráčů bylo zklamáno. Vyčítáno bylo hře kde co. Vývojáři si poznatky a všechny nářky hráčů zapisovali a o dva roky později přichází s druhým dílem. Sice už bez Jade Raymond, ale s o mnoho většími ambicemi. Už na začátku musíme říci, že vývojáři vyslyšeli všechny hráče a přinesli nám hru, na kterou budeme dlouho vzpomínat. Velký kandidát na hru roku je tu.

Když jste dohráli první díl Assassin’s Creed, možná vás překvapil hodně otevřený konec, který vlastně zase tak moc věcí nevysvětlil. UbiSoft dobře věděl, proč nechal konec tolik otevřený. Díky němu tu totiž dnes máme Assassin’s Creed 2, který navazuje přesně tam, kde první díl skončil. Opět se ocitáme v kůži Desmonda Milese, který je už tak trochu smířen s tím, co byli jeho předci zač. V laboratořích společnosti Abstergo tentokrát moc nepobudeme, přičemž hned na začátku budeme svědky úprku i s velmi pohlednou Lucy. Ta vysvětlí Desmondovi, jak se věci mají a vezme ho do nového úkrytu, kde s novými kamarády pošle Desmonda do kůže dalšího svého předka, Itala Ezia Auditore da Firenze. V prvních minutách jsme svědky jeho narození až po jeho dospívání, plného rvaček s městskou konkurencí. Začátek hry je trošinku delší, přičemž počítejte s tím, že než se dostanete do stavu, kdy budete vraždit, uběhnou tak dvě hodinky. Až poté obléknete onen tajemný oblek Assassina a vydáte se na pomstu skrze renesanční Itálii. Příběh má od začátku velký spád a během hry jsme nezaznamenali žádné hluché místo. Neustále si budete hru užívat, přičemž všemu dopomáhají i zajímavé postavy, které vás příběhem provedou. Jmenovat můžeme třeba Leonarda da Vinci, ke kterému se později ještě vrátíme.

Než se pustíme do samotných vražd a průzkumu Itálie, zmíníme se o Eziově hlavním sídle, vile Monteriggioni. Ta je jakousi vaší centrálou a domovem, kam na začátku hry utečete ke strýčkovi Mariovi. Monteriggioni je pro vás to nejbezpečnější místo v Itálii, přičemž zde nepotkáte žádného vojáka. Kromě bezpečí se tu musíte starat o svůj nově nabytý majetek a pokud možno ho co nejvíce zvelebit. V tomto menším městečku se kromě vašeho domu nachází i řada obchůdků, jako je třeba obchod s obrazy, kovárna nebo lékárna. Kromě obchodů zde naleznete i jakési cvičiště, kde se postupně učíte novým trikům v boji. O celé město se ve vaší nepřítomnosti stará vaše rodina, ke které patří i architekt. Ten za peněžní obnos opravuje zchátralé budovy ve městě. Čím více jsou budovy vylepšeny, tím více vaše panství vydělává peněz do pokladny. Ve vašem panství poté nechybí ani zmíněný Leonardo da Vinci, který většinou cestuje po světě s vámi, aby vám pomohl svými vynálezy k dosažení požadovaného cíle.

Během samotné hry navštívíte celkem sedm rozlehlých lokací, přičemž podívat se můžete hned do tří velkých měst. Těmi největšími je pochopitelně duo Florencie a Benátky. Každé místo má jedinečný design lokací, přičemž po toulkách městy si budete připadat, jako byste skutečně byli na onom místě. Vývojáři vyvinuli neuvěřitelný smysl pro detail, takže očekávejte, že budete poznávat spoustu památek a pozoruhodných staveb. Assassin’s Creed 2 je v prvé řadě o pomstě, přičemž během třiceti let, během kterých se hra odehrává, máte za úkol zabít spoustu spiklenců, kteří mohou za vaše utrpení. Co se ve druhém díle změnilo, je samotná příprava k oné velké vraždě. Vše je totiž krásně sladěné vyprávěním příběhu, přičemž během přípravy si musíte omrknout místo, ale i získat informace díky plnění nejrůznějších úkolů. Vzpomínáme například na situaci, kdy jsme přijeli do Benátek a pomohli zdejším lidem. Ti nám na oplátku rozdělali oheň, který nám pomohl doletět až k našemu cíli.

Kromě klasických misí, kde se budete připravovat na vraždu a její následné vykonání, připravili vývojáři do hry i klasické hopsací pasáže ve stylu Prince of Persia. Jedná se o části ve hrobkách, ve kterých vždy musíte najít speciální destičku. Těch je celkem šest, přičemž za jejich sebrání a umístění ve vaší vile získáte speciální Altairův oblek. Tyto úkoly jsou většinou náročnější na prostorovou představivost, protože budete muset skákat ze sloupu na sloup, přičemž mnohdy jste limitováni i časem. Dále můžete ve hře plnit i řadu dalších úkolů, jako je vykonávání vražd, ale i vystrašení nevěrných manželů, kteří nenechají na pokoji žádnou sukni. Rovněž můžete chytat poslíčky nebo sbírat speciální pírka. Všechny vedlejší úkoly poté slouží jako jakési přivydělání. Dostáváte za ně celkem slušné sumičky peněz, za které si poté kupujete nové lepší brnění, ale i lékárničky a zbraně. Rovněž si za ně můžete koupit i nějaké ty prostitutky, které vám nenápadně svojí něhou pomohou odstranit z cesty stráž.

V recenzi se musíme zmínit o samotném bojovém systému, který byl vynikající už v prvním díle, ale ve druhém je dotažen do naprosté dokonalosti. Je to dáno především modernějšími zbraněmi, které Ezio během hry používá. K dispozici má klasickou vyjíždějící čepel, tentokrát na každé ruce jednu. Výsledkem je, že můžete v jeden okamžik srazit k zemi i dva nepřátele. Likvidace je tak rychlejší a vy můžete celkem rychle pokračovat dále. Dále si můžete koupit všelijaké meče, palcáty ale i kopí. Novinkou v Eziově výbavě je jakási ruční pistole, kterou stačí zamířit a sestřelit požadovaný cíl. Musíme se přiznat, že pistoli jsme za celou dobu hry použili jen asi dvakrát. Může za to především fakt, že neustále musíte dokupovat náboje. Koho by pořád bavilo běhat do kovárny. Dále má Ezio možnost házet jakési flash granáty, které ochromí nepřítele a vy ho můžete v klidu zneškodnit. Samotné souboje jsou velmi efektivní, přičemž Ezio se naučil několika novým kombům, jako je vytrhnutí zbraně z ruky nepřítele, hození písku do očí nebo chycení vojáka pod krkem a proříznutí hrdla. Pokud byste v soubojích uvítali nějakou tu pomoc, stačí zaplatit vašim pouličním kamarádům ve zbroji, kteří vám rádi pomohou.

O audiovizuální stránce musíme mluvit jen v superlativech. Vývojáři vzali engine z prvního dílu a kompletně ho předělali, díky čemuž můžete obdivovat nádheru italských měst. Na velké televizní obrazovce se budetete kochat krásně detailními stavbami, perfektně vymodelovanými postavami i okolním prostředím. Vše se povedlo na jedničku. Občas sice může zamrzet načítající se pozadí či textury, ale nejde o moc výraznou vadu. Co možná už bude vadit více, je nestabilní framerate. Ten občas opravdu klesne na pár snímků, ale nejde o nic, díky čemuž by hra byla nehratelná. Většinou se děje jen v situacích, kdy se na obrazovce odehrává spousta událostí zaráz. Při bojích a během plnění úkolů jsme tak veliké poklesy nezaznamenali. Pokud máte dobrou repro sestavu, bude pro vás Assassin’s Creed 2 jedinečným zážitkem, co se hudebního doprovodu a všelijakých zvuků týče. Vše je krásně vybalancované, přičemž samotný soundtrack patří k tomu nejlepšímu, co se tento rok ve hrách urodilo. Vše dále podkresluje vynikající dabing všech postav, které občas prohodí i pár slovíček v italštině, takže si budete připadat jako v Itálii. Trošinku vytýkanou věcí v prvním díle byla nepřítomnost titulků. Druhý díl už titulky obsahuje, přičemž nejvíce se hodí ve chvíli, kdy postavy mluví italsky. Titulky vám kromě italské věty ukážou v závorce anglickou verzi. Díky titulkům tak budete neustále v obraze.

Assassin’s Creed 2 je úžasným pokračováním, které hráče vrhne do Itálie 15. století, aby tam prožili velmi vzrušující příběh o osobní pomstě. Vše navíc podkresluje vynikající grafika a hudební doprovod s vynikající hratelností. Neděje se moc často, že by druhý díl byl o několik tříd lepší, než díl první, ale u Assassin’s Creed 2 se to skutečně povedlo. Pokud máte rádi dobré hry a chcete se skvěle bavit, Assassin’s Creed 2 by se měl objevit u vás doma. Jedná se o jednu z nejlepších her poslední doby a velkého kandidáta na hru letošního roku. Nyní si už jenom přát, aby dva roky utekly jako voda a my tu měli díl třetí.

Assassin’s Creed 2

ps3x360
Ubisoft, Ubisoft Montreal
Datum vydání hry:
17. 11. 2009
KARTA HRY
9/10

Komentáře