Army of Two

recenze  12
Martin Šmíd, 21. 8. 2008 15:10
Když koncem minulého roku v EA oznámili, že odkládají připravovanou akci Army of Two, nejednomu hráči přivodili málem infarkt. Přestože byla hra hotova a poslána do lisoven, EA si ji ještě ponechali a lehce upravili. Nyní konečně nastal čas, kdy na naše obrazovky přichází dvojice hlavních hrdinů Rios a Salem. Podařilo se jim uspět v tvrdé konkurenci akčních her? To se dozvíte v naší recenzi.

Hlavní hrdinové Rios a Salem spolu tvoří jakousi armádu. Oba jsou vysíláni na nebezpečné mise, kde není nouze o střety. O ty jde především, a tak ve hře nebudete dělat nic moc jiného než střílet. Chvilkami tak hra připomíná Gears of War v kooperačním módu. Příběh hry je docela dobře napsaný a odvyprávěný. Ten však hraje pouze vedlejší roli, abyste se mohli podívat třeba do Somálska, Afghánistánu, Iráku nebo Číny. V každé misi dostáváte vždy několik úkolů. V těch hlavních máte většinou za úkol někoho poslat pod kytky, něco zničit, zasabotovat - zkrátka taková ta klasika. Kromě hlavní linie můžete plnit i vedlejší úkoly. Za jejich plnění dostáváte menší obnos, za který si poté kupujete nové zbraně, vylepšení, masky a další blbůstky, které vám pomohou v boji. Splnění jakéhokoliv úkolu vede přes hordy nepřátel, které budete muset pokosit. Vždy tak musíte jednotlivé úrovně vyčistit, abyste mohli pokračovat dále.

Odstavec pro sebe si zaslouží zbraně. Ty se dělí na primární a sekundární. Mezi primární zbraně patří všelijaké samopaly a těžké kulomety. Protože je do nich docela málo nábojů, budete se občas muset prostřílet zbraní sekundární, kam patří i klasická pistole nebo lehký samopal. Každou zbraň si poté můžete vylepšovat za nasbírané penízky. Kupujete si tak vylepšení střelby nebo zaměřování, ale i čistě kosmetické úpravy.

Zbraně máme za sebou, a tak pojďme do akce. Hlavním tahákem Ao2 je taktický postup vpřed. Ten opravdu funguje a někdy je spolupráce hlavních hrdinů nevyhnutelná. Svému parťákovi můžete dávat povely, kterých ovšem není mnoho. Většinou jde jen o příkazy, aby zůstal na místě nebo se vydal určitým směrem. AI počítačem řízeného parťáka je na velmi vysoké úrovni, a tak se na něj můžete po většinu času spolehnout. Kromě vašeho parťáka však pobrali nějakou tu inteligenci i vaši protivníci a ačkoliv se nejedná o nějaký výkvět, dokážou vám hodně zatopit. Kromě věcí, za které se můžete schovat, narazíte občas na štíty (třeba dveře od auta), které můžete uchopit do rukou. Protože nemůžete v tomto okamžiku dělat nic jiného, než určovat směr, váš parťák se postará o veškerou střelbu. Většinou se jedná o střelbu naslepo, ale i tak vám občas tato taktika zachrání krk.

Využívání překážek a nejrůznějších předmětů není jedinou možností, jak se zbavit protivníka. Jako další možnost zde máte ukazatel Aggro. Jedná se o ukazatel naštvanosti protivníků na jednoho z hlavních protagonistů. Pokud tedy nepřátele pořádně naštvete, Aggro stoupne na maximum a všichni nepřátelé se budou zaměřovat především na vaši osobu. To má ovšem i svou výhodu. Vašeho kolegy si poté moc nevšímají, a ten tak má šanci je ze zálohy zneškodnit. Aggro je tak jedním z nejlepších prvků ve hře a EA si za něj zaslouží pochvalu. Abyste se co nejvíce sžili s oběma vojáky, musíte si občas i pomáhat, když už se k vám blíží smrtka s kosou. V těchto okamžicích vás váš parťák chytí a snaží se vás odtáhnout do bezpečí. Tam už udělá vše pro to, abyste se zase dostali na nohy a mohli pokračovat v kosení dalších nepřátel. Někdy je nepřátel opravdu až moc, a tak se na nějaké taktizování vykašlete a ze hry se stane tuctová střílečka. Kromě pěších úseků se dočkáme i seskoku padákem nebo jízdy na vznášedle. Zajímavý je také mód, ve kterém si stoupnete vedle sebe a ve zpomaleném čase likvidujete jednoho prevíta za druhým.

Nejlepší je tak hrát hru s kamarádem. Singl totiž nabízí jen zlomek zábavy, kterou poskytuje hra pro dva. Co-op se v Army of Two opravdu povedl a dost na něj sází. Není nic lepšího, než se spojit s někým po internetu a přes headset si domlouvat nejrůznější taktiky. Opravdu nezapomenutelný zážitek. Bohužel i to má jednu vadu na kráse, a tou je nedostatečná délka hry. Začínáte v Somálsku, poté navštívíte Afghánistán, Irák, letadlovou loď, Čínu a Miami. No a to je vše. Každá z misí vám zabere maximálně hodinku hrací doby, takže vám hra vydrží jen na jedno pohodové odpoledne. To rozhodně není za téměř dva tisíce korun mnoho. Hra je navíc velice jednoduchá a napomáhá tomu i speciální mód, který vám ukazuje cestu vpřed nebo užitečné předměty.

Grafická stránka hry je velice povedená a i když občas zaskřípe, po většinu času běží plynule. Hudební a zvuková stránka jsou také na dobré úrovni a hlavně dabing je skvěle odvedenou prací. Vynikne tak těch několik málo hlášek, které hlavní hrdinové ve hře utrousí. Co naopak zklame, je fyzika. Ta ve hře téměř neexistuje. Nepohnete ani s malými objekty, jako je například kbelík.

Army of Two je vydařenou akční hrou, která přináší nové nápady do upadajícího žánru. Škoda jen, že je hra pro jednoho hodně krátká a po čase i nudná. Co ovšem zaslouží plný počet bodů je kooperativní hra přes internet, kde si užijete spousty zábavy. Army of Two byste tedy určitě měli dát šanci, rozhodně neprohlopíte.

Army of Two

ps3x360
EA, EA
Datum vydání hry:
6. 3. 2008
Žánr:
Střílečka, Taktická
KARTA HRY
8/10

Komentáře