Alienation

recenze  17
Martin Šmíd, 2. 5. 2016 14:46
Studio Housemarque se proslavilo především výbornými arkádovými střílečkami jako Super Stardust HD, Dead Nation a Resogun, které připravilo ve spolupráci se Sony pro konzole PlayStation. Před několika lety vývojáři oznámili zcela novou značku Alienation pro konzoli PlayStation 4, v níž chtěli zužitkovat všechny své zkušenosti s žánrem, navíc už od začátku říkali, že jde o největší a nejambicióznější projekt, na jakém pracovali. Protože hra konečně po dlouhém vývoji vyšla před několika dny, mohu vám říci, jak dopadla.

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Hra Alienation se odehrává ve vzdálené budoucnosti, v níž naší krásnou modrou planetu nalezli mimozemští neřádi Xenos, kteří si ji chtějí přivlastnit. Lidstvo bylo téměř vyhubeno a po celé Zemi se to v lesích i rozbořených městech hemží nejrůznějšími kreaturami, které si ještě před lety nikdy nedokázal představit ani v těch nejdivočejších snech. Záchranou má být organizace UNX, která vytvořila speciální robotické obleky, umožňující s nezvanými hosty bojovat. Příběh v Alienation je jednoduchý, ale plně funkční, určitě neurazí, navíc díky neustále probíhajícím rozhovorům se základnou si nebudete připadat, že jste na vše sami, což opravdu nejste, protože proti mimozemským potvorám vyrážíte nejen s kamarády, ale jdou po nich i ostatní hráči z celého světa, což vidíte v pěkně zpracovaných žebříčcích.

Na začátku je důležité si vybrat, za koho se do globálního konfliktu zapojíte. Na výběr máte hned tři rozdílné postavy (čtyři by byly asi lepší vzhledem ke kooperaci pro čtyři hráče). Jako první je tu klasický tank, který je silný v boji s protivníkem a umí i několik smrtících útoků, jako třeba silný paprsek, během kterých zlikviduje prakticky vše v dosahu. Navíc umí podpořit své kolegy speciálním štítem, který se v hektických střetech hodně hodí. Biospecialista je spíše podpůrná třída, hlavně díky své schopnosti léčit nejen sebe, ale také kolegy v týmu, ale také umí vyvolávat podpůrné stroje nebo vypouštět jedovatý mrak a tím likvidovat základní protivníky. Třetí postavou je Sabotér, libující si v boji na blízko díky svému meči, navíc se umí zneviditelnit a rovněž přivolat ničivý vzdušný úder na protivníky. Jak vidíte, jednotlivé třídy se od sebe liší, přičemž nejlepší je, když jsou v týmu zastoupeny všechny, protože se skvěle doplňují.

Alienation byl na začátku fanoušky označován za jakéhosi duchovního nástupce oblíbeného Dead Nation, ale je třeba nyní říci, že od něj se dost liší a má s ním společného jen ono střílení, které je mimochodem výborné a je na něm vidět, že vývojáři z Housemarque jsou mistři v oboru. Alienation je pořád twin-stick střílečka, kterou vidíte z ptačího pohledu, ale je obohacena o řadu zajímavých novinek a prvků, které dodávají větší hloubku a posouvají žánr na novou úroveň. Po většinu času budete střílet, ale důležité jsou rovněž RPG prvky, díky nimž postupem času získáváte unikátní schopnosti, které se v boji určitě neztratí, navíc budou třeba, protože nepřátel je hodně a křivka s obtížností jde strmě nahoru po každé misi. Vývojáři z Housemarque se pro svoji novinku nechali hodně inspirovat hrami jako Destiny od Bungie nebo Diablo od Blizzardu, což je vidět už od první minuty nejen na designu světa, v němž se pohybujete, ale také na herních mechanismech, od levelování po sbírání neustále nových zbraní, od zelených až po legendární nebo exotické kousky, které si budete hýčkat.


Konflikt se odehrává na Zemi, přičemž navštívíte řadu rozmanitých lokací, podíváte se do zdemolovaných měst, které už postrádají svoji původní krásu, ale také na zasněžené pláně nebo do lesů. Jednotlivé mise se vždy odehrávají na rozlehlé mapě, takže nejde ani trochu o lineární záležitost, jakou byl Dead Nation. Na mapách máte vždy kromě hlavních úkolů i vedlejší cíle. Těch si nemusíte všímat, pokud chcete dělat jen hlavní úkoly, které jsou rozmanité, a nestalo se mi, že by se opakovaly, ale už kvůli XPčkám nebo lepším odměnám se je vyplatí plnit. Vedlejší cíle nejsou jen likvidace mimozemských bossů, s nimiž se svede kolikrát hodně epický a vypjatý souboj, ale také bránění míst, případně teleportace do mimozemských základen, kde můžete kromě zajímavých odměn najít i klíče k UFO, k čemuž se ještě dostanu později. Misí je dvacet, přičemž je nemusíte dělat jen deset minut na speedrun, ale klidně hodinu, pokud budete chtít vše prozkoumat, čímž se hraní stane hned zajímavější. Navíc vývojáři sem tam konflikt obohatí vyslanou hordou, takže se na obrazovku dostane hned několik dalších desítek, možná stovek protivníků, které musíte v hektických přestřelkách zlikvidovat.

Vývojáři si byli vědomi, že by střílení jednoho a toho samého protivníka časem omrzelo, takže mimozemští neřádi mají hned několik desítek druhů, přičemž každý se liší svými útoky, schopnostmi a pochopitelně i výdrží. Tím je zajištěno, že hra prakticky nikdy nezklouzne do stereotypu. Pokaždé, když potkáte nějaký ten nový druh, můžete si ho prohlédnout v menu, kde je pěkně zpracovaný Bestiář. Na rozmanité protivníky budete muset použít řadu zbraní. Je celkem škoda, že primární a sekundární zbraně se liší ve většině případů jen svoji silnou, než vzhledem případně funkcemi, což je docela škoda. Více rozmanitějších zbraní by nebylo na škodu. Kromě primárních a sekundárních zbraní naleznete během hraní i těžké, mezi nimiž jsou kulomety, raketomety a plamenomety. Všechny lepší zbraně si můžete následně vylepšovat díky speciálními materiálu, který nacházíte za vedlejší úkoly, případně z padlých protivníků. Upgradování zbraní není složité, stejně tak je jednoduché ovládání, které se prakticky neliší od toho z Dead Nation. Levou páčkou chodíte, pravou zaměřujete a střílíte pomocí R2, případně dalšími tlačítky házíte granáty nebo máte útoky na blízko. Jednoduše je zpracovaná i komunikace mezi jednotlivými hráči, prakticky tu máte tři základní příkazy, kterým každý rozumí, a je jedno, jestli se nachází v ČR, Americe nebo v Rusku.

Už Dead Nation se skvěle hrál v kooperaci a Alienation je na ní přímo postaven. Samozřejmě hru můžete hrát v jednom, v tom vám nic nebrání, ale nikdy si neužijete tolik srandy, jako s kamarády, navíc později se může i vzhledem k výraznému nárůstu obtížnosti dostavit i menší frustrace. Je docela zklamáním, že Alienation nepodporuje lokální kooperaci na jedné konzoli, alespoň nyní při startu, vývojáři ale podle svých slov na tomto nedostatku v současné sobě pracují a hodlají ho opravit pomocí updatu v dohledné době. Jediná možnost je tedy zatím online režim, v němž můžete hrát s kamarády, ale také s náhodnými hráči díky povedenému matchmakingku. Po rozkliknutí každé mise vidíte rozehrané hry, do nichž se můžete hned připojit, ale také není pochopitelně problém si založit vlastní hru, do níž se vám následně mohou ostatní hráči napojit a pomoci vám. Připojování je bleskové, neměl jsem s ním problém, navíc online šlape solidně, jen občas hra lehce zalagovala, ale dalo se to vydržet. Každopádně pokud budete online, uvidíte i nejrůznější žebříčky, třeba i zemí podle zabitých mimozemských neřádů. Česká republika se drží kolem dvacátého místa, což je slušné umístění, může být ale i lepší, to je už ale na vás. Součástí online zážitku je i režim Invaze, v němž se vám do hry může připojit hráč, který bude chtít škodit. Vaším úkolem je ho pochopitelně zabít, což ale není kolikrát jednoduché, protože jako třeba v Dark Souls, nepřátelé si ho nevšímají, takže je může chytře využívat ve svůj prospěch.


Hlavní příběhovou linku není problém projít za několik hodin (8-10), ale jako třeba v Destiny, vše začíná až po dohrání a dosáhnutí 30. levelu. To se vám totiž odemkne World 2, v němž si můžete mise zopakovat na daleko těžší obtížnost, za což budete dostávat jednak více XPček do levelování a následně i Hero úrovně, ale rovněž lepší odměny. Druhý svět je dle mého pohledu daleko zábavnější, hektičtější a nabízí i zajímavější souboje bossy díky tomu, že je daleko těžší je porazit. Navíc se vám ve druhém světě odemkne oblast UFO, do níž se můžete dostat díky speciálním klíčům, přičemž ukrývá truhly s poklady a tím pádem i zajímavým lootem. Pro ty nejnáročnější je tu pak Ark Ship, což je takový menší raid, v němž zužitkujete všechny své dovednosti a hlavně silné zbraně, bez nich jít do této ultimátní výzvy nemá moc smysl. Každopádně po zdolání budete mít velkou radost, a to možná i větší, jak ze samotné odměny, která nebyla u mě tak oslnivá, jak by si představoval.

Ačkoliv se jedná o střílečku z ptačího pohledu, vypadá Alienation parádně. Vývojáři si s designem světa i nejrůznějšími mimozemskými potvorami vyhráli, všude jsou textury ve vysokém rozlišení, navíc se nešetří nejrůznějšími parádními efekty, hlavně epickými výbuchy, u nichž budete nevěřícně zírat na obrazovku, které ždímou každičký výkon konzole PlayStation 4. I přes nádherné výbuchy jede Alienation po většinu času velmi dobře, k menším poklesům frameratu došlo jen v několika částech, když už byla obrazovka přecpaná nejrůznějšími efekty, díky nimž ani nebylo pomalu vidět na ovládané postavy nebo protivníky. K optimalizaci tedy nemám moc výtek. Spolu s vizuální stránkou je na tom velmi dobře i ozvučení, soundtrack má jednu dobře zapamatovatelnou melodii, jen skladeb by asi mohlo být více.

Alienation je povedená a hlavně zábavná kooperativní akční hra, kterou si budete užívat každou minutu hraní. Střílení rozmanitých protivníků je obohaceno o fungující RPG systém, hlavní mise jsou rozmanité, navíc obsahují i spoustu vedlejších cílů, které se můžete s kamarády vydat splnit. Střílení mimozemšťanů dlouho nebylo takto zábavné. Po Ratchetovi dostal PlayStation 4 další velmi dobrou exkluzivitu, kterou byste měli rozhodně vyzkoušet.

Alienation

ps4
SCEE, Housemarque
Datum vydání hry:
2. 5. 2016
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
8/10

Komentáře