Alan Wake's American Nightmare

recenze  8
Martin Šmíd, 22. 2. 2012 12:57
Mnozí si ještě vzpomenou na náročný vývoj hry Alan Wake, jenž se táhnul několik let. Z hry určené pro všechny tři hlavní platformy se nakonec mohli těšit jen majitelé Xboxu 360. Když Alan Wake vyšel, určitě se jednalo o povedenou akční hru s hutnou atmosférou, ale v obchodech si už tak přesvědčivě nevedl. Přesto vývojáři z Remedy své nové značce věří a hodlají ji podporovat i v budoucnu. Další zastávka je Alan Wake: American Nightmare pro Xbox Live Arcade, který si od dnešního dne můžete zakoupit. My jsme si ho mohli s předstihem zahrát, takže se s vámi podělíme o dojmy.

Hráči předchozího dílu zde budou jako doma. Hlavním hrdinou je opět spisovatel Alan Wake, nyní pracující pro televizní pořad Night Springs. Pro něj píše několik scénářů, a nebyl by to Alan, aby se do jednoho z nich nepodíval. Celý děj je zasazen někde v americké Arizoně, takže vás tentokrát bude čekat lehce pouštní prostředí, což je změna od lesnatého městečka z prvního dílu. I zde ovšem nechybí několik zajímavých míst k prozkoumání, navíc je přítomen i hlavní padouch jménem Mr. Scratch. Vývojáři nám ho před vydáním vylíčili jako opravdového šílence, jímž tedy samozřejmě je, ale konfrontace s ním se smrsknou pouze na filmečky, což je docela škoda. On celkově děj American Nightmare je hodně jednoduchý a prakticky od začátku máte jasný cíl, který musíte splnit. I když se děj trošinku zamotá.

Hratelnost se od minula moc nezměnila, takže i zde budete chodit z místa na místo, abyste splnili několik jednoduchých úkolů. Ty většinou spočívají v nalezení nějakého toho živáčka, který vás pošle dál, či případně nalezení zajímavého předmětu, pro který jste byli vyslání. Také samozřejmě budete muset něco zapnout a tak dále. Když budete plnit úkoly, potkáte docela dost přízraků, čímž se American Nightmare moc od svého předchůdce neslyší. Tedy, počet přízraků je nyní daleko větší, čímž se zvedne ukazatel akce. Už první Alan Wake měl originální ničení protivníků a v tomto vývojáři pokračují i nyní. Abyste protivníka dostali dolů, musíte na něj nejprve zamířit baterkou, čímž ho ochromíte, a až poté ho můžete dodělat klasickou střelnou zbraní. Překvapením určitě je několik druhů nepřátel, mezi které patří nejen klasičtí vesničani, ale i jejich větší verze s motorovkou, případně přerostlí pavouci. Také potkáte nepřátele, na které když míříte, dokážou se rychle rozmnožit. Po stránce hratelnosti klasický Alan Wake.

I atmosféra je nyní velmi dobrá, ačkoliv se nám zdálo, že není tak silná jako v prvním dílu. I tak ale American Nightmare nabídne několik až hororových pasáží, během kterých nadskočíte strachy nebo se budete přinejmenším bát. Největší problém tohoto stahovatelného dodatku vidíme v jeho velkém opakování. Aniž bychom spoilerovali, tak během hraní budete spoustu věcí opakovat až třikrát, jen trochu jinak, čímž začne hra trochu nudit. Jestli to byl záměr autorů, těžko říci, ale nám tento fakt docela vadil. Rovněž bude vadit i délka, která je velmi malá, takže hrou projdete bez většího zádrhelu za nějaké tři hodinky. Víc z této hry nevymáčknete. Naštěstí se do ní můžete vrátit, abyste sebrali všechny dokumenty, čímž si odemknete přístup k lepším zbraním. Pokud se vám bude hra líbit, rozhodně tu pro vás motivace pro opakované hraní je.

Když dohrajete hlavní příběh, určitě se rádi podíváte na Arcade režim. V něm máte hned několik docela rozlehlých map, které jsou ve většině případů originální, takže nejde jen o vysekané plácky hlavního příběhu. To je určitě dobré zjištění. Že si vývojáři dali s tímto režimem práci, zjistíte hned po několika minutách. Ačkoliv je koncept velmi jednoduchý, musíte přežít po stanovený čas, dokud nevyjde slunce a neuškvaří všechny nepřátele, budete se skvěle bavit. Vyvážená hratelnost je zde hlavním trumfem, přičemž střílení temných přízraků je velmi zábavné a mnohdy i hektické, takže nebudete mít čas na odpočinek. Když dohrajete level, budou se vám odemykat další, stejně tak můžete překonávat své předchozí skóre, takže se dají u Arcade režimu prosedět další hodiny. Dost možná ještě více, jak u příběhového režimu.

Ačkoliv je American Nightmare spíše menší stahovatelnou hrou, rozhodně se nemusí za svůj vzhled stydět, ba co více, směle se vyrovná svému staršímu bratříčkovi, leckdy ho dokonce předčí. Grafika hry sice zůstala až na drobnosti totožná, ale vývojáři zapracovali ještě více na světelných efektech. Lepší byste v současných hrách hledali jen těžko. I z tohoto důvodu se na American Nightmare velmi dobře dívá a rozhodně neurazí. Je jen škoda několika technických problémů. Občas klesne framerate, jindy se nám zase stalo, že se hra začala po naběhnutí nepřátel hodně sekat, dokud jsme je nezlikvidovali. Tyto technické problémy si mohli vývojáři odpustit, naštěstí nejsou tak časté. Věříme ale v brzkou opravu. Zvuková stránka navozuje dobrou atmosféru, stejně tak dabing se opět povedl na jedničku. Audiovizuální zpracování se rozhodně vyrovná velkým hrám a neurazí ani v nejmenším.

Po dohrání příběhu jsme měli z Alan Wake: American Nightmare rozporuplné pocity, protože se jednalo o hodně krátkou zkušenost, navíc po zhruba polovině se opakovala. Nakonec nás ale Arcade režim přesvědčil o udělení větší známky, protože je neskutečně zábavný a dokáže vás udržet u televizní obrazovky po dalších několik hodin. Pokud jste měli původního Alana Waka rádi, a toužíte po nějakém tom akčnějším přídavku, je American Nightmare rozhodně dobrou volbou a utracených peněz nebudete ani na moment litovat.

Alan Wake: American Nightmare si můžete zakoupit za 1200 MS bodů.

Alan Wake's American Nightmare

x360
Microsoft Game Studios, Remedy
Datum vydání hry:
22. 2. 2012
Žánr:
Střílečka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře