Age of Empires: Mythologies

recenze  13
Martin Šmíd, 15. 3. 2009 23:30
Kdo by neznal legendární sérii strategií Age of Empires, která se hlavně druhým dílem s názvem Age of Empires 2: Age of Kings zapsala do paměti milionům hráčů po celém světě. Ještě nyní si pamatujeme probdělé noci strávené u tohoto strategického klenotu. O to víc jsme byli napjatí, když byla oznámena hra Age of Empires: Mythologies, která míří exkluzivně pro Nintendo Wii. Konečně je hra na pultech obchodů a můžeme si říci finální verdikt. Zklamala nebo se zapíše do historie? To se dozvíte v naší recenzi.

Pokud byste z prvního odstavce čekali, že je Age of Empires: Mythologies klasickou strategií, tak byste se poněkud spletli. Jde totiž o tahovou strategii, která si bere inspiraci jednak z populární série Age of Empires, ale i ze hry Age of Mythology, jenž pochází z dílen stejných tvůrců. Nyní se pozastavíme právě nad názvem. Ačkoliv se hra jmenuje Age of Empires, svou kulisou, jednotkami a spoustou dalších prvků má daleko blíže k Age of Mythology. Název je tak zřejmě jen chytrým tahem k větší popularitě. Přeci jen Age of Mythology není tolik oblíben jako jeho starší bratříček. Tyto čachry ovšem hře na kvalitě nijak neubírají, právě naopak.

Ihned po zapnutí hry vás zřejmě ohromí celkem bohatá nabídka v hlavním menu. Hlavní roli pochopitelně hraje Single Player, kde naleznete klasickou kampaň, ale i Skirmish a výukový tutoriál. Kromě hry pro jednoho nechybí ani Multiplayer, který si můžete užít přes Wi-fi s kamarádem. Zde musíme zmínit, že právě online hra skrývá velkou zábavu a díky živému protivníkovi jsou boje daleko těžší a napínavější. Dále v menu nalezneme položku Mythology, což je jakási karta hráče. Zde naleznete vše o vámi doposud odehrané hře. Dále je zde ukázka vašich nasbíraných achievementů, které si během hry odemykáte. Nyní, když máme hru představenou, tak se pojďme podívat na samotnou hratelnost.

Po zapnutí hlavní kampaně se před vámi začne odehrávat celkem jednoduchý příběh, který slouží jen jako pojítko mezi jednotlivými scénáři. Na začátku hry se chopíme nejdříve egyptské civilizace, ale později se nám dostanou pod kontrolu i Řekové a Norové. Ačkoliv bychom čekali, že každý národ bude v něčem jiný, kromě hrdinů nás zase tak velké změny nečekají. Pojďme nyní na bojiště, kde se budeme pohybovat po celou dobu hry. Jak už jsme zmínili na začátku, Age of Empires: Mythologies je tahová strategie, kde máte vždy jen menší partičku vojáků, kteří musí zlikvidovat všechny nepřátele. Ve vaší partičce se vždy nachází pár vojáků a občas i nějaký ten hrdina, který dokáže uštědřit daleko větší rány, ale i sám více vydrží. Po kliknutí na vaši jednotku se vyznačí pole, kam ji můžete v daný okamžik přesunout. Vždy se vyplatí u přesunu jednotek taktizovat a posílat nejdříve například vojáky s mečem v čele s hrdinou a poté lučištníky, kteří likvidují nepřátele na dálku. Poté, co se dostanete na dostřel k nepříteli a zaútočíte, odehraje se před vámi filmeček, který ukáže, na kolik byla vaše a nepřátelská jednotka poškozena, nebo zda vůbec přežila. Vlastně přesun jednotek v Age of Empires: Mythologies používáte jen k co nejvýhodnějšímu postavení v boji. Žádné jiné strategické úkony zde rozhodně nehledejte.

Protože jednotky nejsou nesmrtelné, budete muset občas vycvičit nějaké ty nové. K tomu slouží postavené budovy, kde si můžete za peníze najmout vojáky nové. Kromě budov můžete stavět i nejrůznější obelisky, které vám nejednou pomohou v boji a přidají daleko větší sílu. Kromě boje s výcviky nových jednotek v Age of Empires: Mythologies nečekejte nic jiného. Hra je zaměřena především na návykově pojaté boje a na nějaké větší budování říše zde není čas.

Technické zpracování Age of Empires: Mythologies je rozhodně na vysoké úrovni a jen podtrhuje tuto vypiplanou hru do nejmenšího detailu. Grafická stránka hry ohromí pestrou škálou barev, která odkazuje na druhý díl této legendy. Vše je navíc krásně rozanimováno, takže vaše oko bude rozhodně potěšeno. Co bude dále potěšeno, je i vaše ucho, které si vyslechne pár vynikajících melodií, na něž jen tak nezapomenete. Rovněž musíme ocenit i velkou přehlednost hry. Pokud totiž chcete rychle vědět, co se na mapě děje a kde má nepřítel jednotky, stačí stisknout tlačítko L, které slouží pro rychlý pohyb po mapě. Tlačítko R zase slouží k rychlému přepnutí na vaši jednotku bojovníků.

Age of Empires: Mythologies je vynikající tahovou strategií, které nechybí velká návykovost, pěkné grafické zpracování a legendární hudební doprovod. Hru si prostě zamilujete na první pohled a nebudete se chtít od ní odtrhnout. Age of Empires: Mythologies je už nyní legenda, kterou by si měl každý majitel Nintenda DS zahrát.

Age of Empires: Mythologies

ds
THQ, THQ
Datum vydání hry:
24. 11. 2008
Žánr:
Strategie, Tahová strategie (TBS)
KARTA HRY
9/10

Komentáře