Adventure Island

recenze  5
Martin Šmíd, 24. 2. 2010 19:54
Super Mario Bros. byl obrovským úspěchem, po kterém přišel obrovský hlad po podobně laděných plošinovkách. Není tak divu, že vznikla spousta klonů, na které se postupně zapomnělo, protože svou kvalitou mnohdy nedokázaly držet s legendou krok. Přesto se objevilo několik her, které byly více méně i originální a ačkoliv čerpaly inspiraci od krále žánru, byly velmi dobře hratelné, těžké a do dnes nezapomenutelné. Mezi takové hry patřil i první díl Adventure Island od vývojářů z Hudson Soft.

Po úspěchu Super Mario Bros. bylo jasné, že vznikne spousta klonů, přičemž do jednoho se pustili i vývojáři z Hudson Softu. Vzali tehdy celkem populární Wonder Boy (dostupný je na Virtual Console) a kompletně ho překopali, čím vznikl základ pro Adventure Island. Příběh hry je naprosto prostý a pravděpodobně hodně inspirovaný samotným Super Mario Bros. Zlý doktor Evil Witch unese nebohou princeznu Leilani na tajemný dobrodružný ostrov, přičemž na její záchranu se vydá hlavní hrdina hry, Master Higgins. Trošinku složitější jméno pro hlavního hrdinu, ale proč ne. Na něj čeká na ostrově celkem 8 jedinečných kapitol, které jsou rozděleny na čtyři kola, přičemž na konci každé kapitoly čeká tužší boss, v našem případě má jméno - Evil Witch, který je ovšem pořád stejný a jen o něco více vždy vydrží. Během procházení jednotlivých levelů budete nejen skákat a ničit jednu nepřátelskou postavičku za druhou, ale i sbírat nejrůznější power-upy, které vám třeba dají střelivo, skateboard, nesmrtelnost a spoustu dalších bonusů. V základu tak byl Adventure Island jen normální plošinovkou, která se ale po nějakém tom kole proměnila v docela hodně náročnou zkušenost.

Čím se ale Adventure Island zapsal do historie, byla především naprosto šílená obtížnost. Už u Super Mario Bros. si hráči tak trochu zvykli, že museli dokončit level v daném čase, ale právě Adventure Island tuto myšlenku dovedl do naprostého extrému. Na obrazovce vám neběžel čas, ale postupně se vám odečítali čárky, které jste si mohli doplňovat pouze tím, že jste běhali rychle po levelu a sbírali nejrůznější mňamky, jako jsou banány, srdíčka a další věci. Pouze jimi jste si mohli čárky doplňovat, přičemž někdy bylo docela obtížné tyto věci sbírat. Rovněž některé pasáže byly tak šílené, že mnohdy jediné zdržení znamenalo restart. Co rovněž přidalo na obtížnosti, byl fakt, že na celou hru jste měli pouze omezené počty životů (maximálně 6), které když došly, tak jste museli prostě začít od začátku, což při 32 levelech byla pořádná facka. Když si vezmeme fakt, že o život jsme mohli přijít třeba jediným dotekem s nepřátelskou jednotkou nebo pádem do propasti či moře, tak hra byla dělána tak, aby ji dohrál jen ten, kdo ji odehraje bez jediné chyby. Za každou chybu jste totiž byli tvrdě potrestáni. I díky této naprosto šílené obtížnosti je Adventure Island velkou výzvou i pro současné hráče.

Pokud se podíváte na okolní obrázky, asi máte zhruba představu, jak hra vypadala. Obsahovala směsici velmi pestrých barev, které se táhly hrou po celou dobu a velmi pěkně se z nich daly vykreslit nádherné lokace, jako je mořské pobřeží, lesy, jeskyně a spousta dalších. Bohužel NES neumožňoval vývojářům her moc experimentovat, takže všechny hry vypadaly téměř stejně. I přesto měl Adventure Island jedinečnou stylizaci, kterou mu mnoho her závidělo. Celkové vyznění grafiky tak rozhodně neurazilo, spíše naopak. Velmi dobře na tom byl i hudební doprovod, pro který se vývojáři nechali inspirovat u hry Super Mario Bros.. Některé melodie tak tuto legendu od Nintenda přímo připomínají, ale rozhodně to nebylo nikterak na škodu.

Ačkoliv by na první pohled mohl každý říci, že Adventure Island je pouhá kopie hry Super Mario Bros., opak je tak trochu pravdou. Základem je sice prostá plošinovka, kde přeskakujeme nepřátele, ale vše je na rozdíl od Maria založeno na velké obtížnosti a na rychlosti hráče. I díky obtížnosti se stala z Adventure Island nezapomenutelná hra, která i dnes těm největším hardcore hráčům nedá spát. Dnes už asi tuto legendu jen tak neseženete, ale pokud byste si chtěli zahrát nejnovější pokračování, neboli spíše remake této hry, můžete si ho stáhnout pod názvem Adventure Island: The Beginning na WiiWare. O této verzi ale zase až příště.

Adventure Island

nes
Hudson Soft, Hudson Soft
Datum vydání hry:
1. 10. 1988
Žánr:
Plošinovka, Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře