Ace Combat 7: Skies Unknown

recenze  51
Martin Šmíd, 18. 1. 2019 14:58
Zatím poslední díl Ace Combat série vyšel před osmi lety. Jmenoval se Ace Combat: Assault Horizon a fanouškům originální série moc radosti neudělal, protože nebyl jednak zasazen do oblíbeného univerza, ale zároveň se z něj stala adrenalinová akční jízda ve stylu Call of Duty. Není divu, že ačkoliv se nejednalo v základu o špatnou hru, mezi fanoušky moc neuspěl, což následně znamenalo i to, že celá značka byla zamknuta do šuplíku a čekalo se, co vlastně s ní bude dál. Až před zhruba třemi lety se Bandai Namco rozhodlo, že ji znovu oživí a vrátí se zároveň k jejím kořenům. Vývoj byl dlouhý, hru postihlo několik odkladů, ale konečně je tu, a rovnou mohu prozradit, že fanoušci zklamaní rozhodně nebudou. Více níže v mé recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro + PlayStation VR

Když vyšel předchozí díl, řada fanoušků poukazovala na skutečnost, že přesunutím hry do reálného světa ztratila série svoji jedinečnou identitu, a i kvůli tomu nenabídla tak zajímavý a vzrušující příběh. Je proto skvělé, že s novým dílem se vývojáři vrací do fiktivního světa, který jsme naposledy navštívili před více jak deseti lety ve hře Ace Combat 6: Fires of Liberation a jde tedy opravdu o pravé pokračování původní série, kterou mají fanoušci tolik rádi. Jenom návratem do zavedených pořádků se ale vývojáři hráčům zavděčit nechtějí, protože si připravili i kvalitní nový příběh. Vývojářům se podařilo vytvořit docela zajímavé drama s dobře napsanými postavami s vlastní historií i samotnou zápletkou, které se točí kolem konfliktu mezi dvěma frakcemi - federací Osean a královstvím Erusea. Zajímavosti určitě dopomáhá i dobře zvládnuté vyprávění, takže jsem se i těšil na další odhalování nového konfliktu, který má dopad na celou planetu.

Příběhová kampaň má dvacet misí se spoustou docela vzrušujících scénářů, které jsem si hodně užíval. Většina misí má hned několik cílů, které následně plníte v různém časovém intervalu. Navíc díky skutečnosti, že hra nevede na ručičku, musíte i občas taktizovat a přemýšlet, co zrovna plnit a jak na to. Budete jen tak bojovat ve vzduchu proti protivníkům, bránit určité objekty, bombardovat cíle na zemi nebo dokonce se střetávat s těžkými soupeři, kteří zde trochu zastupují klasické souboje s bossy. Scénáře se samozřejmě odehrávají v řadě rozmanitých lokací, nechybí ani boje v noci či za silného deště, přičemž musím říci, že se mi kampaň opravdu líbila a její rozmanitost je parádní, což samozřejmě zabraňuje jakémukoliv stereotypu. Je vidět, že nad skladbou misí vývojáři opravdu přemýšleli a pokusili se vytvořit vzrušující kampaň plnou nezapomenutelných momentů, což se jim určitě povedlo. Nebojím se navíc říci, že po této stránce jde o doposud nejlepší kampaň, jakou nám série k dnešnímu dni přinesla.

Jak válčíte a plníte jednotlivé mise, jste odměňováni herní měnou. Tu následně můžete utrácet za nákup nových zbraní, vylepšení a samozřejmě i nových letounů, a že jich je docela velké množství. Nechybí MiG-29A Aircraft Focus, Mig-21bs, F-22A, Gripen E, F-15C a řada dalších. Každý letoun má nejen svůj unikátní vzhled, ale také funkce. Každý by si tedy měl vybrat. Jedinou kaňkou na celé kampani je skutečnost, že je obtížnost posazena výše, než bych si představoval, což je hlavně ve spojení s ne moc častými checkpointy trochu frustrující. Průběh mise se většinou ukládá v její polovině, a to ještě občas, takže když selžete po několika minutách hraní, což zase takový problém není, protože vás protivník může jednoduše sestřelit nebo prostě nesplníte daný úkol, opakujete třeba i několikrát znovu delší část. To pak zrovna dvakrát moc nepotěší, hlavně tedy hráče, kteří zase nemají tolik času. Ukládání dle mého by mělo být častější a hře by rozhodně pomohlo.

Nový Ace Combat staví na osvědčených herních základech svých předchůdců, takže nečekejte žádnou velkou simulaci, ale spíše arkádověji pojaté válčení s prvky realismu. Pocit z létání a rychlosti je parádní a je radost s letadlem různě manévrovat či z něj střílet, navíc nově musíte brát ohled i na různé změny počasí či povětrnostní vlivy, které mohou značně ztížit ovládání i souboje. Mraky mohou zásadně snížit viditelnost a zaměřování raket, stejně tak déšť je nepříjemným živlem a kontrolu nad letadlem mohou ohrozit i blesky. Tyto novinky jsou určitě příjemným oživením, ať už vizuálním tak v samotné hratelnosti, které jistě pomáhá i jednoduché a intuitivní ovládání. Prakticky po několika minutách jsem se s ním naprosto sžil a mohl jednoduše likvidovat cíle na zemi i ve vzduchu, případně dělat různé triky, které mi letadlo dovolilo. Vývojáři sice staví na osvědčených základech, starých řadu let, ale drobné novinky se starají o to, že létání a vzdušné souboje jen tak neomrzí a jsou zábavné i po řadě hodin. Navíc lepší než kdy dříve.

Když byl Ace Combat 7: Skies Unknown oznámen, Bandai Namco nám slíbilo, že bude podporovat i virtuální realitu od Sony a tedy headset PlayStation VR. Už několik měsíců jsme věděli, že hra nebude celá kompatibilní s virtuální realitou, ale vývojáři připravili speciální režim s vlastními misemi a unikátním příběhovým pozadím. A mohu rovnou prozradit, že VR režim sám o sobě stojí za nákup, protože se povedl a je skvělým doplněním samotného balíčku. Je možná trochu škoda, že vývojáři připravili jen tři kratší mise, ale v nich se ocitnete přímo v kokpitu F/A-18F a svedete parádní vzrušující bitvy, které jasně ukazují možnosti virtuální reality. Budete si připadat, jako když se skutečně nacházíte uprostřed válečné vřavy v kokpitu nádherného letounu. Pevně věřím, že třeba Bandai Namco připraví plnohodnotný spin-off pro VR, protože první zkušenost je přímo ohromující a splněným snem každého fanouška série.  

Příběhová kampaň je rozhodně fajn a vydrží na zhruba dvanáct až patnáct hodin, což se dá říci i o bonusu v podobě zmíněných VR misí, které naleznou na disku pouze majitelé PlayStation 4 verze. Další větší částí balíčku je online multiplayer pro osm hráčů, do něhož se můžete kdykoliv pustit. Na začátku jsem byl trochu zklamán výběrem herních režimů, protože ty jsou pouze dva. Team DeathMatch a Battle Royale. Team Death Match je klasická týmová hra, v níž vyhrává ten tým, který dosáhne nejvyššího skóre. Nic objevného, ale musím říci, že díky velmi dobrému hernímu základu jsou v něm souboje ve vzuchu plné adrenalinu, zábavné a neomrzí ani po několika hodinách. Druhým z režimů je Battle Royale. Pod tímto názvem se ale trochu překvapivě ukrývá pouze variace na klasický DeathMatch, takže souboje proti všem. Je zvláštní, proč se vývojáři rozhodli o toto pojmenování, každopádně nečekejte žádnou obdobu Fortnite nebo něco takového, kde by vyhrával poslední přeživší.

Nic ale nemění na tom, že v multiplayeru se nový Ace Combat hraje dobře a díky živým hráčům zažijete ve vzduchu řadu nových a nečekaných situací, navíc další motivací jsou různé kosmetické věci k odemknutí, levelování a tím i získávání hodností. Skvělé určitě je, že do hry více hráčů se přenáší z hlavní příběhové kampaně odemknuté letouny a jejich vylepšení, přičemž v něm následně v odemykání pochopitelně pokračujete. Multiplayer se vzhledem k přítomnosti dvou režimů může jevit jako menším doplňkem, ale opak je nakonec pravdou, protože jde o místo, v němž můžete trávit řadu večerů a dobře se bavit. Zvláště, když vše funguje docela dobře. Sice vyhledávání a napojování do her má své mušky, ale jakmile se jednou spojíte s hráči či kamarády, už můžete bez jakýchkoliv problémů hrát a hru si užívat.

Po vizuální stránce je Ace Combat 7: Skies Unknown ohromující podívanou od první do poslední minuty. Každé letadlo má maximální možnou míru detailů, ať už jde o samotný model nebo kokpit, a je vidět, že nad jejich vytvářením strávili vývojáři řadu měsíců. To samé se ale dá říci o velmi detailním světě, protože vidíte každý strom nebo budovu, což jen dodává na celkovém zážitku, protože máte pocit, že se opravdu nacházíte ve skutečném světě, který má hloubku, ačkoliv samozřejmě budete bojovat jen vysoko nad ním. Fantastické jsou i efekty mraků, nasvícení a pochopitelně i nejrůznější efekty výbuchů, takže vizuální stránku mohu jen chválit. Zvláště, když je hra velmi dobře optimalizovaná, nesetkal jsem se během hraní s žádnými poklesy frameratu, takže můžete čekat i velmi plynulý zážitek. Vizuální zpracování pak podtrhuje velmi kvalitní ozvučení a dokonce i soundtrack. Solidní je i anglický dabing, ale pokud by někomu nevyhovoval, je možné zapnout japonský dabing. Je vidět, že roky vývoje se vyplatily v každém aspektu.

Ace Combat 7: Skies Unknown vrací na naše televizní obrazovky slavnou sérii ve velmi dobré formě a navazuje skvěle na díly z éry druhého PlayStationu. Příběhová kampaň zaujme kvalitním příběhem i jeho podáním, stejně tak rozmanitými misemi, zábavnou hratelností a v neposlední řadě i parádním audiovizuálním zpracováním. Kvalitní je i multiplayer a fanoušky VR headsetu zaujmou určitě i mise pro virtuální realitu, které se postarají o jedinečný herní zážitek. Škoda jen několika mušek, ale to nic nemění na tom, že fanoušci série si Ace Combat 7: Skies Unknown maximálně užijí, navíc je tímto velmi dobře odstartován letošní rok plný velkých videoherních hitů. 

Ace Combat 7

ps4xonepsvrnsw
Bandai Namco, Bandai Namco
Datum vydání hry:
18. 1. 2019
KARTA HRY
9/10

Komentáře