2010 FIFA World Cup South Africa

recenze  7
Martin Šmíd, 24. 5. 2010 0:46
Chelsea vyhrála anglickou ligu, Inter Milan vyhrál italskou ligu, tu španělskou vyhrála Barcelona a českou zase Sparta. Z výhry v Lize mistrů se pak mohl radovat Inter Milan s charismatickým José Mourinhem. Normálně by po tomto zápasu fotbalová sezóna skončila, ale pro fotbalové fanoušky nyní přijde asi ten největší vrchol. Řeč je pochopitelně o fotbalovém Mistrovství světa, které se uskuteční v Jižní Africe. Na jeden celý měsíc se fotbaloví nadšenci přesunou na fotbalové stadiony nebo k televizním obrazovkám, aby sledovali ty nejlepší hráče, kteří v současnosti běhají na zeleném pažitu. I když si letos MS ve fotbale Česká republika nezahraje, pojďme si spravit chuť ke hře 2010 FIFA World Cup South Africa od EA.

Protože je hra 2010 FIFA World Cup South Africa plně licencovaný produkt, naleznete v ní všech 199 týmů z kvalifikace, což je určitě skvělý počet týmů, díky kterému si tak vybere naprosto každý. Někdy se až budete divit, jaké existují týmy. Asi to první, co hráči nově zakoupené hry vyzkouší, je samotný hlavní režim, kde se pokusíte s vámi vybraným týmem vyhrát onen pozlacený míč. V tomto režimu si můžete zapnout buď ihned samotný šampionát, kde máte připravené všechny týmy, které postoupily z kvalifikace nebo si můžete zahrát hru od kvalifikace, kde jsou samozřejmě úplně všechny týmy. Dovést na vrchol tak můžete i Českou republiku, která bude v reálu v Africe chybět. Pokud zvolíte hraní od kvalifikace, je třeba zmínit, že mezi kvalifikačními zápasy hrajete i ty přátelské, aby se tým více sehrál a vy si mohli vyzkoušet nějaké ty nové taktiky. V hlavním menu tohoto herního režimu naleznete vše podstatné, od statistik až po novinky. Rovněž se zde nachází tréninková aréna. Možností nabízí tento mód opravdu hodně a je jen na vás, kolik z nich využijete. Nadšen z tohoto módu bude jak nováček, tak velký fotbalový fanoušek. V tomto sloupečku se ještě zmíníme o samotné hratelnosti, která je podobná té ve hře FIFA 10. Přesto v ní naleznete několik změn, jako je třeba lepší bránění vašich soupeřů a i brankaři vás dokážou občas vytočit svými opravdu neuvěřitelnými zákroky. Novinkou je i nové dvoutlačítkové ovládání. Pokud jde čistě o náš dojem z něj, tak bychom řekli, že není zase tak o co stát. My rozhodně zůstáváme na tom starém, které známe z předchozích her.

Dalším herním režimem, který byl proklamován už před vydáním samotné hry je Captain Your Country. Po zapnutí možná hodně hráčů namítne, že jde jen o přejmenovaný režim Be a Pro z normální FIFY. Samozřejmě mají z větší části pravdu, ale zde už nehrajete jen pro svoje statistiky a o to stát se součástí A týmu v nějakém klubu. V Captain Your Country musíte jako kapitán dovést svůj tým do finále Mistrovství světa a poté se ho pokusit i vyhrát. Už tak nejde jen o to, nastřílet co nejvíce gólů a hrát na sebe. Nyní musíte daleko více připravovat šance pro svůj tým, a pokud je příležitost, i nějaký ten gól vsítit. Rovněž se musíte i snažit gólům zabránit, jak to ostatně dělají ty správní kapitáni svých týmů. Celý tento herní režim začíná přátelskými zápasy, poté kvalifikací a pokračuje až samotným šampionátem. Ještě dodáme, že si můžete vybrat buď nějakého reálného hráče a udělit mu kapitánskou pásku. Za něj pak budete pochopitelně hrát. Druhou možností je vytvořit si svého vlastního kapitána podle sebe a klidně mu můžete na záda nechat vyšít svoje vlastní jméno.

Jeden z nejlepších herních módů a jedna z novinek této hry je Story of Qualifying. V tomto herním módu si budete moci vybrat jeden z rozehraných zápasů proběhnuté kvalifikace a změnit v posledních jeho minutách stav a dopomoci svému oblíbenému týmu k otočení zápasu. Na výběr máte v tomto módu opravdu spoustu zápasů, které jsou situovány do šesti kontinentů - Evropa, Afrika, Asie, Oceánie, Jižní Amerika, Severní a Střední Amerika. Jako bonus si poté můžete vyzkoušet některé situace z předešlého Mistrovství světa, které se konalo v Německu před čtyřmi lety. Abychom lépe vysvětlili tento mód, nemusíme vůbec chodit daleko. Určitě si ještě každý vzpomene na zápas Česká republika vs. Slovensko. V 75. Minutě jsme dostali gól a prohrávali 1:2. Právě v této minutě se zapne samotná hra na obtížnost Profesional a vy máte hned několik úkolů. Ten první je pochopitelně vyhrát, ale poté ještě můžete splnit vedlejší úkoly, jako je vyhrát o dva góly anebo už nedostat žádný další gól. Zrovna tento úkol se nám zdál jeden z těch přijatelnějších, ale najdou se i opravdové extrémy, jako je dát několik gólů v posledních minutách zápasu. To poté létají vzduchem nejen sprostá slova, ale i ovladače. Celkově se nám tento herní mód velmi líbil a skvěle obohacuje celkovou prezentaci hry.

Jeden odstaveček si necháme pokutovým kopům neboli penaltám. Už před vydáním vývojáři prohlašovali, že jejich zahrávání je naprosto nové a nemá nic společného se zažitým systémem. Po zahrání můžeme jejich slova potvrdit. Zahrávání penalt se může zdát z počátku jako opravdu těžká věc, ale postupně jsme si na nový systém zvykli a musíme za něj vývojáře pochválit. Nabízí totiž nekonečně mnoho variant zahrávání a úplnou novinkou je i zastavení se po rozběhu a trošinku zmást soupeřova brankaře. Jejich zahrávání spočívá ve správném načasování stisknutí tlačítka střelby (v dolním rohu máte ukazatel), pochopitelně i té střele musíte dát i určitou razanci, abyste ji poté umístili do vámi požadované části branky. I chytání penalt s brankařem poté prošlo několika změnami. Levým analogem se s brankářem pohybujete a tím pravým zase chytáte. Už tak nejde jen o stisknutí jednoho tlačítka a skoku na jednu stranu.

EA při vytváření hry 2010 FIFA World Cup South Africa použila stejný engine, jako u předchozího dílu FIFA 10, ale o něco málo ho vyhladila a nyní tak hra vypadá o nějaký ten ždibínek lépe. Obdivovat můžeme především nádherně ztvárněné stadiony, ale také modely fotbalistů, které vypadají jako jejich reálné předlohy. Rovněž se povedli i trenéři, kteří jakoby z oka vypadli těm reálným. Kromě vylepšené grafické stránky se fotbalisté dočkali nových animací, a kdo nahrál nějakých těch pár hodin ve FIFE 10, tak ten pozná i o něco lepší ozvučení samotné hry. Samozřejmě jde jen o detaily, ale i ty posouvají hru blíže reálu. Kapitolou samou pro sebe je poté velmi vydařený soundtrack. Hlavně písnička Wavin´ Flag od afrického hudebníka K´naana se jistě stane vaší fotbalovou hymnou na následující týdny. České a dost možná i Slovenské hráče zamrzí, že si EA nedala tu práci a hru nelokalizovala do češtiny. Žádnou českou lokalizaci tak nečekejte a tím pádem padá i komentář od pánů Bosák – Svěcený.

2010 FIFA World Cup South Africa přináší několik změn oproti hře FIFA 10, ale zas jich není tolik, aby normální hráč běžel do obchodu. To fotbalový nadšenec má asi jasno. Pro něj je tato hra naprostou povinností a jenom už to navození atmosféry blížícího se šampionátu je něco, co nenechá klidným naprosto nikoho. Pokud tak máte fotbal v lásce jako my, vydejte se do Afriky společně s hrou 2010 FIFA World Cup South Africa.

2010 FIFA World Cup

ps3x360wiipspds
EA, EA
Datum vydání hry:
27. 4. 2010
KARTA HRY
8/10

Komentáře