uDraw

preview  21
Martin Šmíd, 23. 2. 2011 21:30
V září minulého roku vyšly pro Playstation 3 ovladače Playstation Move. Pro Xbox 360 zase vyšel Kinect a pro Wii? Pro konzoli od Nintenda vyšel v listopadu herní tablet s názvem uDraw. Tedy vyšel, on se dostal jen k našim hráčským kolegům v Americe. K nám do Evropy zavítá až na začátku příštího měsíce, ale už nyní jsme si ho mohli díky ochotě lidí ze společnosti Comgad vyzkoušet. Co přesně nabízí, na to by měl odpovědět náš článek.

O tabletu uDraw se u nás moc nemluví, ačkoliv vychází už za pár dnů. Majitelům Wii se tak nyní pokusíme říci, proč by si ho měli pořídit. Nejdříve se ale podíváme na nějaké ty technické detaily, které jsou určitě také hodně důležité. Celý tablet není moc velký, ale skvěle padne do ruky. K zapojení nepotřebujete další tunu baterek, ale postačí vám jeden Wii remote ovladač. Celý tablet se totiž napájí přímo z něj. Tlačítka navíc můžete na Wii Remotu normálně používat, což mnoho her i přímo vyžaduje. Protože je konzole Wii postavena především na pohybovém ovládání, dá se celý tablet vzít do rukou a lehkými náklony jím ovládat hry, které tuto funkci využívají. Tablet totiž obsahuje pohybové senzory, které jsou podle našich dojmů hodně citlivé a směle se vyrovnají těm v ovladači Wii Remote (bez Plus verze). V našem případě tuto funkci využila jedna z hříček hry Dood’s Big Adventure.

Největší plochu tabletu pak pochopitelně tvoří kreslící plocha. Ta má rozměry 10,16 x 15,24 cm. Na první pohled se může zdát, že je trošinku menší, než by musela být, ale po chvilce si určitě zvyknete. Navíc žádná námi testovaná hra nechtěla, abychom po tabletu čmárali tužkou ze strany na stranu jako smyslu zbavení. Ono to ani není třeba, protože ovládání her je velmi intuitivní a většinou využijete jen malou část tabletu, tedy pokud zrovna nemalujete. Po kreslící ploše jezdíte speciálním perem, které má dotykový hrot citlivý na tlak. Rovněž má na povrchu dvě tlačítka, kterými je C a Z.

Když se řekne tablet, tak spousta z vás si představí kreslení obrázků. Všelijaké kreslení je pak pochopitelně základem všech her, které jsme mohli testovat. Pojďme si je nyní trošinku popsat a říci si z nich dojmy. Jsou to ostatně hry, které jsou vždy tím hlavním důvodem k nákupu nové periférie.

Když si novou periférii přinesete domů a rozbalíte, budete mít k dispozici hru, no spíše program uDraw Studio. Jak už název napovídá, ocitnete se ve studiu, kde budete kreslit obrázky. Namalovat můžete naprosto vše, od jednoduchých obrázků, až po opravdu velká mistrovská díla. Zde opravdu žádné omezení nenajdete, protože na výběr máte hromadu štětců, tužek, odstínů a dalších malířských potřeb, bez kterých se nikdo neobejde. Když už máte nějaký ten obrázek, můžete ho orazítkovat nebo mu přidat předkreslený objekt. Každý svůj výtvor si pak můžete uložit na svoji SD kartu a přenést do počítače jako PNG nebo JPG. Celkově jsme měli z programu dobrý pocit. Pokud máte malování v krvi, u uDraw Studio se určitě zabavíte na spoustu hodin.
První dojem - 7/10

Po nakreslení několika obrázků jsme se vrhli na hru uDraw Dood's Big Adventure, která ukazuje, že tablet nemusí sloužit jen ke kreslení, ale i k velmi dobrému ovládání a hraní trošinku složitějších her. V této hře od Rainbow Studios máte na výběr 60 různých levelů, které se rozprostírají po čtyři herní režimy, no spíše menší hříčky. Základ hry je ovšem pro všechny hříčky stejný. Nejprve se chopíte štětce a namalujete si hlavního hrdinu Dooda, ale i nepřátele, které budete muset během levelů ničit. Jeden z herních režimů nazvaný Pen Panic spočíval v tom, abychom se přes klasické plošinovkové úrovně dostali na konec, a při tom používali k překonávání překážek trampolínu. Tu jsme si vždy nakreslili pomocí pera na kreslící ploše tabletu. Kromě překonávání překážek trampolína sloužila i ke sbírání mincí a dalších potřebných věcí po úrovni, bez kterých se nedala ani dohrát.

V další menší hříčce této hry jsme se chopili malé vrtulky, kterou jsme ovládali tahy perem po kreslící ploše. Úkolem bylo vrtulkou udržet ve vzduchu hlavního hrdinu a dostat ho tam na opačný konec levelu, přičemž jsme sbírali penízky a vyhýbali se jak pastím, tak nepřátelům. Třetí hříčka vyžadovala, abychom do rukou uchopili celý tablet a využili jeho pohybové senzory. V této hříčce jsme ovládali kouli, kterou jsme lehkými pohyby museli dostat do cíle. Jednoduché, ale hodně zábavné. Další hříčka pak vyžadovala, abychom hlavního hrdinu dovedli do cíle bez toho, aby se něčeho dotknul. Celkově máme ze hry uDraw Dood's Big Adventure dobrý pocit a hlavně mladší hráči si užijí hodiny dobré zábavy.
První dojem - 8/10

Na uDraw vychází i konverze klasické deskové hry Pictionary. Ta obsahuje hned 3000 nejrůznějších hádanek, které si užijete hlavně ve více lidech, a jde tak o ideální hru na nejrůznější párty večírky. Pokud jste o této hře nikdy neslyšeli, tak vám ji nyní trošinku popíšeme, abyste byli v obraze. Na začátku si vyberete tým, za který budete hrát a vyberete mu barvu a vlajku (vlajku si můžete namalovat i vlastní). Poté bude střídavě vždy jeden tým kreslit obrázek a ten druhý bude hádat, co na obrázku je. Na kreslení a hádání máte vždy zhruba 80 vteřin. Kreslit přitom nebudete jen zvířata, věci, ale i místa nebo situace. Čeho se ale obrázek týká, to se dozví hádající tým vždy na začátku kola, jako takovou malou nápovědu. Hádání a kreslení je opravdu hodně zábavné, a pokud bychom už nemuseli jít, asi bychom u něj seděli i teď. Pictionary je tak určitě tou nejzajímavější hrou při startu uDraw tabletu, kterou si užije celá rodina, ale i kamarádi, které pozvete k sobě domů.
První dojem - 9/10

Během používání tabletu uDraw jsme měli opravdu dobrý pocit, protože po několika minutách učení s novým ovladačem jsme se už naplno mohli věnovat hrám a užívat si jejich hraní. Vše zašlo až tak daleko, že jsme se od hraní nemohli odtrhnout a pořád si říkali, ještě chvilku a už půjdeme. Největší sílu ukazuje uDraw právě při hraní ve více lidech, ale užijete si určitě hry i v režimu pro jednoho. Kdo tak má konzoli Nintendo Wii, měl by o tomto tabletu minimálně zauvažovat, protože jde o hodně povedenou periferii. Je hodně s podivem, že s touto periférií nepřišlo už dříve samotné Nintendo.

uDraw

wii
THQ, THQ
KARTA HRY

Komentáře